5 promisiuni pe care sa ti le faci in 2015 in privinta carierei!

calendar_month 05 Ian 2015, 00:00
1. Adauga cel putin 10 contacte in lista retelei tale profesionale
Cand intri intr-un birou si vezi pe usa scris frumos pe o placuta aurita functia celui care o ocupa, te intrebi automat, oare ce a facut pentru a ajunge atat de sus? Unul dintre potentialele raspunsuri poate fi acesta: contactele pe care le are. Uneori ocuparea functiei pe care o doresti sau obtinerea jobului la care visezi poate depinde in cea mai mare masura de relatiile pe care le ai. Cum ai putea sa ai mai multe contacte utile pentru a ajunge la jobul visat? Mergi la evenimentele de cariera dedicate studentilor si absolventilor si stai de vorba cu cat mai multe persoane care te-ar putea ajuta. Obtine contactele lor (numere de telefon, adrese de email) si construieste o relatie cu aceste persoane. S-ar putea ca din una din aceste directii sa “sara iepurele” mai tarziu.
2. Antreneaza-te pentru interviuri
Pentru a face o buna impresie la un interviu in care iti pui mari sperante, trebuie sa te pregatesti. Daca ti-e greu sa iti dai seama cam cat de mult ar trebui sa te pregatesti pentru un interviu de angajare, gandeste-te la el ca la un examen, si vei gasi raspunsul, adica… foarte mult. Pe langa cunostintele despre compania si jobul la care esti chemat la interviu, ar trebui sa stii sa iti expui CV-ul cu maximum de profesionalism si sa inveti sa iti stapanesti emotiile si sa maschezi cu succes momentele in care simti ca ai fost luat pe nepregatite. Exerseaza un interviu de angajare cu un prieten sau membru al familiei, caruia ii poti pregati cateva intrebari clasice care se pun la un interviu de angajare sau pe care il poti ruga sa iti formulize el insusi cateva astfel de intrebari. Intotdeauna experienta celor din jur iti poate fi de mare ajutor in pregatirea unui interviu.
3. Identifica trei potentiale joburi ideale pentru tine
Cand esti intrebat ce vei face dupa absolvire te simti coplesit si ingrijorat de faptul ca nici tu nu stii exact ce vrei sa faci. Ei bine, ar fi excelent ca in 2015 sa te decizi exact la joburile care ti s-ar potrivi manusa. Stiind exact ce cauti, iti va fi mai usor sa gasesti si in ce directie sa iti indrepti viitoarele masuri privind imbratisarea unei cariere.
4. Pune-ti la punct discursul care sa te ridice in fata angajatorului
La orice interviu de angajare la care mergi, ti se cere la inceput sa spui cateva cuvinte despre tine. Nu lasa acest moment cheie al interviului la voia inspiratiei de moment, ci pregateste-l din timp si fa ca cele 30 de secunde de prezentare de la inceputul interviului sa cantareasca in favoarea ta. Din acest discurs nu trebuie sa lipseasca numele, varsta, studiile urmate, interesele tale in materie de cariera si abilitatile pe care le detii si care pot fi de folos companiei la care te prezinti la interviu. Intotdeauna incheie acest mic discurs de prezentare cu o intrebare pe care o adresezi celui cu care sustii interviul. Asta pentru ca sa te asiguri ca interviul va fi unul interactive, nu unul in care tu vei raspunde ca la scoala solicitarilor angajatorului. Viziteaza un centru de consiliere in cariera in care sa iti pui la punct nedumeririle pe care le ai cu privire la realizarea CV-ului si la raspunsurile cele mai potrivite pentru intrebari standard din cadrul interviurilor de angajare.
5. Aplica la un internship pe saptamana
Daca te simti pregatit pentru un job sau pentru un internship, nu ar trebui sa precupetesti niciun efort in vederea obtinerii lui. Asadar, chiar daca ti se pare mult, aplicand la un internship pe saptamana ai toate sansele ca pana la urma la unul dintre ele sa fii chemat la interviu sis a fii selectat. Fa din aceste aplicatii o rutina zilnica, verifica noile oferte, respectiv, aplica la cele care crezi ca ti se potrivesc si pana la urma vei reusi. Daca vrei mai mult in noul an, nu trebuie sa scapi din vedere faptul ca trebuie sis a muncesti mai mult in acest sens!
Foto: hercampus.com
Noutati




