5 sfaturi pentru a te prezenta exemplar la un interviu de angajare
3/38777
calendar_month 18 Iun 2020, 00:00
Poate cel mai greu au resimtit perioada de pandemie studentii, odata cu mutarea cursurilor online. Astfel, o mare parte dintre cei 400.000 de studenti, atat cat exista in Romania potrivit Institutului National de Statistica, au plecat acasa, au parasit centrele universitare si s-au adaptat din mers unei situatii nemaintalnite in epoca postmoderna. „Temerarii”, cei ale caror locuinte se afla in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si nu numai au ales sa ramana in metropole si sa participe la cursuri prin intermediul platformelor online.

Din pacate, studentii care activau in domeniul Horeca in joburi de ospatari, barmani sau receptioneri, locuri de munca preferate de studenti datorita programului flexibil, au fost disponibilizati sau trimisi in somaj tehnic.

In articolul care urmeaza, venim cu recomandari pentru studentii decisi sa munceasca pe timpul verii si care vor sa se prezinte exemplar la un interviu de angajare.

Informeaza-te despre companie si angajator

Studentii care inca nu au experimentat independenta financiara pot sa sondeze piata muncii si sa caute locuri de munca Bucuresti, mai ales ca lucrurile revin incet la normalitate. In mod surprinzator, oferta este variata, iar angajatorii sunt interesati de persoane dornice de afirmare, dispuse sa invete si sa se formeze in acord cu principiile si viziunea unei companii. Succesul unui interviu incepe cu o informare in prealabil asupra angajatorului, companiei si domeniului in care vrei sa muncesti. Aceasta cercetare te va ajuta si nici nu este greu de realizat. Tot ce ai de facut este sa intri pe site-ul companiei sau sa cauti articole de presa despre evenimentele sau campaniile derulate de catre aceasta.

Alege o vestimentatie adecvata la interviu

Indiferent daca este interviu online sau fata in fata, trebuie sa tii seama de modul in care te prezinti in fata persoanei de la resurse umane. Alege o tinuta care sa se potriveasca contextului, organizatiei si culturii acesteia. Daca discutia este mediata de un ecran digital, ar fi exagerat sa te imbraci la patru ace, caci vestimentatia nu s-ar potrivi contextului. Indiferent de modalitatea de desfasurare, nu exagera cu accesoriile si ai grija la detalii, cum ar fi coafura si manichiura. Pentru a merge la sigur, mizeaza pe simplitate.

Pregateste-ti cateva raspunsuri

O potentiala cheie pentru a avea succes la interviul de angajare este pregatirea raspunsurilor la intrebarile frecvente. E drept, nu ai cum sa le intuiesti cu precizie, dar e posibil sa fii intrebat ce anume studiezi, ce te determina sa vrei sa muncesti, unde te vezi peste cinci ani, ce calitati te recomanda pentru acel job, care ar fi cateva defecte pe care ti le asumi. Nu este nevoie sa memorezi raspunsurile, ba chiar este contraindicat, caci risti sa nu fii natural, dar ideea este sa ai capacitatea de a dezvolta subiecte de discutie fara a te bloca.

Fii punctual

E drept, intr-un oras ca Bucuresti exista riscul sa intarzii la o intalnire din cauza unor factori care nu tin neaparat de tine. Unul dintre acestia il constituie traficul aglomerat. Cu toate acestea, nu exista nicio scuza plauzibila pentru intarzierea la un interviu. Cel mai indicat ar fi sa iti iei o marja de eroare si chiar sa ajungi cu aproximativ 15 minute inainte de ora programata. Cu toate acesta, anunta ca ai venit cu doar cinci minute inainte de discutia propriu-zisa.Fii optimist si ai grija la limbajul corpuluiOdata ce incepe interviul, incearca sa ai o atutudine pozitiva, sa inspiri incredere si sa-ti maschezi nesigurantele. Cheia succesului este calitatea raspunsurilor, dar si maniera in care le prezinti. Chiar daca esti provocat sa iti enumeri defectele, alege exemple precum „atentia exagerata la detalii”, convertind si directionand apoi raspunsul intr-o directie pozitiva. Incearca sa oferi de fiecare data raspunsuri prin care sa iti scoti in evidenta abilitatile si experienta. Totodata, aminteste-ti de importanta limbajului corpului. Nu gesticula exagerat, nu uita sa zambesti si adopta o postura corecta.

Inainte de toate, atunci cand te prezinti la un interviu de angajare, fii propriul tau PR si vinde-te cat mai bine. Imagineaza-ti ca esti agent de vanzari, iar produsul livrat este competenta ta de a satisface nevoile organizatiei si, implicit, ale angajatorului.

Foto: unsplash.com