Adopta aceste obiceiuri sanatoase daca ai un job de birou!
3/36369
calendar_month 27 Mar 2015, 00:00
In cazul in care fugi (la propriu) de la cursuri pentru a ajunge la jobul tau de birou inca din anii studentiei, afla ca acest lucru este foarte sanatos pentru tine. Asta pentru ca 40 de ore pe saptamana petrecute pe un scaun, in fata unui calculator, poate avea consecinte foarte grave in timp pentru sanatatea ta.

Iata mai jos cateva obiceiuri sanatoase pe care sa le adopti inca de pe acum in cazul in care ai un job sedentar:


1. Imbina munca cu exercitiile fizice

Gandeste-te la urmatorul scenariu. Dimineata te ridici din pat, te pregatesti, si peste o ora te asezi pe scaun in autobuz sau in masina personala in drum spre serviciu. Mai tarziu, te ridici doar pentru a te aseza din nou pe scaunul tau de birou, unde vei ramane proptit timp de 8 ore. Te intorci acasa si te asezi pe canapea dupa o zi lunga si obositoare... Cu atata lipsa de miscare e si normal ca muschii si articulatiile tale sa inceapa sa sufere in scurt timp. Ce poti face pentru a adauga putina miscare in rutina ta zilnica? Coboara din autobuz cu doua statii inainte de a ajunge la birou si mergi pe jos. Parcheaza-ti masina mai departe de birou pentru a face putina miscare. Urca pe scari in loc sa iei liftul. Foloseste o baie sau o bucatarie mai indepartata de biroul tau. Daca lucrezi la etajul 3 de exemplu, foloseste baia de la etajul 5 urcand scarile de fiecare data cand ai nevoie de toaleta.
2. Foloseste masa de pranz pentru a face miscare
Acum ca s-a incalzit afara, e si pacat sa iti petreci pauza de masa in interiorul cladirii. Mananca ceva la birou in timpul programului, iar in pauza de masa plimba-te pur si simplu prin imprejurimi impreuna cu un coleg de birou. Sau puteti manca ceva in timp ce mergeti. Portia zilnica de miscare este asociata cu un colesterol mai mic si cu o presiune sanguina mai mica. Tot in pauza de masa ai utea sa profiti de sala de sport din cladirea de birouri sau ai putea gasi o sala de yoga prin apropiere.
3. Regleaza-ti calculatorul
O multime de afectiuni oculare sunt direct legate de utilizarea calculatorului timp indelungat pe parcursul zilei. Potrivit optimetristilor, luminozitatea ecranului calculatorului trebuie adaptata la lumina din camera. Pentru a seta coect luminozitatea calculatorului, uita-te la un document text gol. Daca acesta apare stralucitor, ca o sursa de lumina, inseamna ca monitorul e prea luminos. Ajustati si temperatura de culoare a monitorului, astfel diminuand si emisia de lumina albastra care este foarte obositoare pentru ochi. Purtati lentile de contact sau ochelari anti-reflex pentru a va proteja de stralucirea si reflectia monitorului.
4. Ia o pauza entru ochi
Chiar daca porti ochelari anti-reflex, ochii tai au nevoie de o pauza din cand in cand pentru a se odihni. Clipeste cat mai des pentru a-ti pastra ochii umezi, pentru ca uscaciunea ochilor e un alt efect al folosirii indelungate a calculatorului pe parcursul zilei. La fiecare 20 de minute ia o pauza in care sa inchizi ochii pentru cateva secunde sau pentru a privi intr-o directie mai indepartata. Oftalmologii recomanda pauze de 15 minute la fiecare 2 ore de utilizare a calculatorului.
5. Obisnuieste-te sa iti iei pachet la tine
Principalul motiv pentru care multi angajati nu isi fac un pachet de acasa este lenea. Insa daca iti faci acest obicei de la inceput, ai toate sansele sa il mentii tot restul vietii de angajat. Beneficiile unui pachet facut de acasa sunt multiple: economisesti bani, mananci mai sanatos, si, cel mai probabil, consumi mai putine calorii. In ciuda faptului ca e foarte tentant sa comanzi ceva pur si simplu de la cantina, vei ajunge sa cheltuiesti multi bani lunar pe masa de pranz si nici macar nu vei sti ce ai exact in farfurie. Ceea ce iti prepari tu de acasa va fi insa cu siguranta mai sanatos si poate si mai gustos....



Foto: bloggless.com