Aplica la un stagiu de practica platit la Parlamentul European!
3/36771
calendar_month 21 Mai 2015, 00:00
Absolventii invatamantului superior au posibilitatea de a urma un stagiu de practica platit la Secretariatul Parlamentului European, cu o durata de cinci luni, fara posibilitatea de prelungire a acesteia. In timpul stagiilor de practica la Parlamentul European absolventii de facultate se pot familiariza cu activitatea Uniunii Europene, in special cu a Parlamentului European si pot acumula experienta de munca. Stagiile de practica pentru absolventii invatamantului superior cu o durata de minimum trei ani sunt numite „Robert Schuman”.

Conditii de aplicare:
- Sa fii cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene sau al unui stat candidat la aderarea la UE
- Sa ai 18 ani impliniti la momentul inceperii stagiului de practica
- Sa cunosti foarte bine una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene (UE are 24 de limbi oficiale, printre care si romana)
- Sa nu fi beneficiat de un stagiu de practica sau un contract de angajare remunerat, platit din bugetul UE pentru o perioada mai lunga de patru saptamani.
- In cazul stagiarilor in domenii legate de copii, sa prezinte un cazier judiciar, emis cu mai putin de un an in urma in ultimul loc de resedinta al stagiarului. In cazul in care cazierul judiciar provine dintr-o tara in care se prevede un model special de cazier pentru persoanele care au contact cu copiii, se solicita acest tip de document.

Perioade de inscriere:
Exista doua perioade de inscriere pentru un stagiu de practica la Parlamentul European:
1) Perioada de inscriere: 15 martie – 15 mai
Perioada de desfasurare a stagiului: 1 octombrie – 28/29 februarie
2) Perioada de inscriere: 15 august – 15 octombrie
Perioada de desfasurare a stagiului: 1 martie – 31 iulie

Cum aplic?
Candidatura pentru un post de stagiu de practica platit la Parlamentul European se va face incepand cu data de 15 august pe site-ul Parlamentului European la sectiunea „Application for a traineeship for university graduates”. Candidatii selectati pentru interviu, se vor prezenta la un interviu la sediul Parlamentului European, urmand a li se deconta cheltuielile de calatorie.

Informatii utile:
1. Pe durata stagiului te vei afla sub indrumarea si supravegherea unui coordonator de stagiu care va intocmi la sfarsitul perioadei de practica si raportul de evaluare a stagiului;
2. La sfarsitul perioadei de practica vei primi un certificat de stagiu in care se vor preciza: durata stagiului, serviciul si locul desfasurarii acestuia;
3. Pe perioada practicii, stagiarii pot fi trimisi in misiune in unul din cele trei locuri in care se desfasoara activitatile Parlamentului European (Bruxelles, Luxemburg si Strasbourg) urmand a li se deconta cheltuielile.
4. Stagiarul are dreptul la doua zile de concediu in fiecare luna de practica, in fara de zilele libere indicate in lista sarbătorilor legale si a zilelor nelucratoare ale Parlamentului European;
5. Stagiarii beneficiaza pe durata practicii de o indemnizatie de in jur de 1.200 de euro, cu precizarea ca persoanele cu dizabilitati pot beneficia de o indemnizatie suplimentara de pana la 50% din cuantumul bursei primite.
6. Parlamentul European nu le asigura cazarea stagiarilor acestia urmand sa se intereseze singuri de o posibilitate de cazare in apropierea locului in care isi vor desfasura activitatea. Costul unei chirii poate varia intre 300 si 600 de euro. Variante de cazare la Bruxelles puteti consulta aici.
7. Vizita de studii. La 6 luni dupa finalizarea stagiului de practica la Parlamentul European, ai posibilitatea de a aplica la o vizita de studii aici, cu durata de maximum o luna in timpul careia iti poti aprofunda cunostintele despre integrarea europeana.
Foto: blogs.sweden.se