Ce ar trebui sa contina CV-ul tau in ultimul an de facultate?

calendar_month 24 Mar 2015, 00:00
Cand vine vorba de bilant, ar trebui ca printre experientele tale din anii de facultate sa se numere cel putin cele 5 despre care vom vorbi in randurile de mai jos, astfel incat sa iti impresionezi viitorii angajatori si sa obtii jobul mult visat:
1. Internshipuri
Pe piata competitiva a locurilor de munca din ziua de azi, internshipul este un must have pentru absolventi, iar viitorii angajatori vor avea ochii setati sa caute acest cuvant pe CV-ul unui tanar de 22-24 de ani. Motivul pentru care angajatorii se asteapta sa gaseasca o astfel de experienta trecuta pe CV-ul tau este faptul ca aceasta le spune clar ca ai facut deja cunostinta cu mediul de lucru profesional. Un internship inseamna experienta, relatii, conexiuni, un CV puternic si referinte.
De aceea, noua din 10 locuri de munca de nivel entry-level sunt ocupate de candidati care au trecut printr-un internship. Iar faptul ca internshipul a fost platit sau nu, aproape ca nu conteaza pentru angajatori. Ceea ce trebuie sa stii tu in schimb este faptul ca multi angajatori folosesc astazi o tehnologie de scanare a CV-urilor care cauta in acestea anumite cuvinte cheie. Daca internship este unul dintre aceste cuvinte, iar in CV-ul tau el nu se regaseste, cel mai probabil nu vei trece nici de prima faza a selectiei.
2. Alte experiente de munca
Experienta de munca este o experienta, indiferent daca aceasta inseamna ca ai fost chelner la o cafenea in timpul unui semestru de studii sau ca ai lucrat undeva in afara tarii intr-o vacanta de vara. De aceea anii de studii nu sunt facuti numai pentru a aduna note mari in carnetul de student ci si pentru a debuta in campul muncii intr-un fel sau altul.
Orice fel de experienta de munca trebuie trecuta in CV chiar daca nu are legatura cu domeniul in care vrei sa lucrezi dupa absolvire. Un candidat care a muncit macar pentru o scurta perioada in anii de studii, indiferent de domeniu, este unul mai valoros decat unul care a preferat sa nu iasa din zona sa de confort, si nu s-a complicat cu responsabilitati suplimentare pe langa studii.
3. Activitati extracurriculare
Activitatile de voluntariat sunt din ce in ce mai cautate in ultimii ani de angajatori. Acestea spun multe despre abilitatile, caracterul si potentialul tau, dar si despre cat de responsabil si capabil esti.
4. Realizari in campul muncii
Odata cu experienta de internship, vei avea posibilitatea sa bifezi si niste realizari in campul muncii. In dreptul postului ocupat in timpul internshipului, vei trece sarcinile pe care le-ai avut de indeplinit. Acestea sunt foarte importante, insa diferenta intre CV-ul tau si CV-ul altui candidat care a indeplinit aceleasi sarcini, o vor face realizarile.
Faptul ca ai participat la proiectul X sau ca ti-au fost date sarcini suplimentare pe parcurs, inseamna pentru angajator ca ai castigat increderea celor pentru care ai lucrat si ca ti-au fost recunoscute abilitatile. De aceea, in timpul unui internship nu este suficient sa faci ceea ce ti se cere, ci este foarte important sa iti dai interesul sa faci mai mult.
5. Prezenta profesionala online
Social Media si Internetul au o putere mai mare decat ai crede in ziua de azi. De aceea e important sa ai un profil curat si ingrijit pe retele profesionale precum LinkedIn, dar si prezenta ta online de pe alte site-uri sa denote incredere, siguranta de sine si preocupari sanatoase de viata.
Link-ul catre profilul tau de pe LinkedIn poate fi trecut in dreptul informatiilor tale de contact. Ai grija de asemenea sa iti creezi o adresa de email profesionala, formata din numele si prenumele tau, nimeni nu vrea sa creada ca are de-a face mai mult cu un adolescent necopt decat cu un tanar matur atunci cand vine vorba de gasirea candidatului ideal pentru un anumit loc de munca.
Foto: hercampus.com
Noutati




