studentie.ro  » cariera » consultanta » Ce ar trebui sa faci in prima zi la un nou loc de munca?

Ce ar trebui sa faci in prima zi la un nou loc de munca?

Publicat: 13 Ian 2015 | Vizualizari: 1032

Prima zi la un nou loc de munca este destul de stresanta, pentru ca trebuie sa faci fata emotiilor inerente inceperii unui nou job, dar trebuie in acelasi timp sa te straduiesti sa faci o impresie cat mai buna atat colegilor cat si noilor sefi. Iata mai jos cateva ponturi utile pentru a incepe cu dreptul noul tau job:

1. Pregateste-ti intrebarile

Potrivit expertilor in resurse umane, in prima zi trebuie sa asculti mai mult decat sa vorbesti. Totusi ar trebui sa ai niste intrebari pregatite pentru a-ti demonstra curiozitatea si dorinta de a invata. Asta nu inseamna ca poti pune o groaza de intrebari, ajungand sa ii plictisesti pe noii tai colegi. Gaseste un echilibru!

2. Pregateste-ti un discurs!

Intrucat majoritatea noilor colegi vor fi curiosi in legatura cu cine esti si ce ai facut inainte, pregateste-ti din timp un discurs de 30 de secunde in care sa le explicit cine esti si la ce te pricepi cel mai bine.

3. Prezinta-te la job devreme

Prima zi echivaleaza cu prima impresie pe care o vei crea la noul tau loc de munca. Asa ca, fii sigur ca vei ajunge cu maximum 15 minute mai devreme in prima ta zi.

4. Asociaza-te cu cine trebuie!

Secretul pentru a reusi la un nou loc de munca nu este numai sa te integrezi in colectiv, ci sa te asociezi cu persoanele care trebuie. La orice loc de munca exista “bisericute”, unele care vin la job numai pentru ca trebuie, iar altele care stiu cel mai bine cum merg treburile pe-acolo. Daca vrei sa evoluezi in cariera, stii deja cu cine trebuie sa te asociezi!

Cum raspunzi la un interviu de angajare la intrebarea: “Unde te vezi peste 5 ani?”

5. Relaxeaza-te!

Inainte de prima ta zi de munca la un nou job nu e cazul sa petreci pana tarziu in noapte. Culca-te devreme cu o noapte inainte, astfel incat sa fii relaxat, odihnit si productiv inca din prima zi!

6. Zambeste!

Daca vrei sa iti faci cat mai repede noi cunostinte la locul de munca, zambeste si arata-te deschis sa vorbesti cu noii oameni pe care ii intalnesti. Nu e cazul sa mergi cu capul plecat si sa treci neobservat pe unde te duci!

7. Fii de acolo!

In prima zi nu e cazul totusi sa fii atat de relaxat, incat sa te imbraci cum iti place tie si sa faci glume cu toata lumea. Adopta dress-code-ul institutiei si vorbeste atat cat trebuie atunci cand esti intrebat, fara a incepe sa palavragesti inutil.

8. Nu refuza invitatia la masa!

Daca esti invitat de noii colegi si noii sefi la masa, asta nu e ziua potrivita in care sa te scuzi. Du-te si arata-le ca esti deschis si pregatit sa devii parte din noua echipa.

9. Asculta si observa!

In primele zile este foarte important sa asculti cat mai mult si sa observe ce fac, cum fac cei din jurul tau in diferite situatii. Vei intelege “stilul” de munca in companie si iti va fi mai usor sa te adaptezi din mers acestuia.

10. Fii energic!

Toata lumea iubeste oamenii optimisti, care degaja energie si care fac sa para ca pana si marile probleme nu sunt chiar atat de grave atunci cand stii sa gasesti solutia potrivita. Asadar, arata-te incantat sa vorbesti cu cine te abordeaza, pastreaza zambetul pe buze si fa-i pe cei care iti vorbesc o data sa doreasca sa revina la tine!
Foto: thenewlocalmag.com

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-11-29 00:00:00 - 2022-12-04 00:00:00