studentie.ro  » cariera » consultanta » Ce avantaje iti obtin agentiile de recrutare si tu nu poti

Ce avantaje iti obtin agentiile de recrutare si tu nu poti

Publicat: 12 Nov 2015 | Vizualizari: 973

Probabil v-ati intrebat de multe ori in ce consta concret munca unei agentii de recrutare, ce se intampla in birourile din spatele usilor inchise, cu ce se ocupa oamenii care lucreaza aici si de ce candidatii trebuie sa plateasca diverse tarife. Ei bine, in articolul de astazi am decis sa raspundem la aceste intrebari si sa intram un pic in „inima” unei astfel de activitati: negocierea programelor de munca cu partenerii. Este practic una dintre cele mai importante activitati ale agentiei de recrutare, aceasta fiind singura care poate negocia cu succes in numele celor care isi doresc sa obtina un job si care, daca ar alege sa candideze pe cont propriu, nu ar putea nicicum sa obtina mai mult decat oferta punctuala de munca venita din partea angajatorilor.

Asadar, dincolo de activitatea evidenta de recrutare si selectie de candidati, adevarata si cea mai grea munca se duce cu... angajatorii. Pentru ca in momentul in care isi prezinta oferta de munca, acestia propun un pachet standard, ce include un minimum de beneficii, dar un maximum de cerinte. Iar atunci incepe negocierea. Pentru ca scopul nostru, ca agentie de recrutare si plasare a fortei de munca, este sa obtinem pentru candidatii nostri tocmai inversul acestei propuneri: maximum de beneficii, cu minimum de exigente.

Primul hop pe care il avem de obicei de trecut este nivelul de limba straina solicitat (de obicei engleza). Majoritatea companiilor isi doresc angajati care sa vorbeasca foarte bine cel putin o limba de circulatie internationala, cu care sa se poata intelege usor si care sa se integreze repede. Insa noi trebuie sa-i facem sa inteleaga ca cel mai important aspect este ca omul respectiv sa fie un bun angajat, serios si devotat – iar noi asta oferim. In acelasi ritm se poarta negocierile si cand vine vorba de exigente precum nivelul de experienta, calificarile sau varsta potentialilor candidati.

Vine apoi in discutie oferta concreta de munca: un pachet salarial de baza, fara prea multe beneficii. Nimic atractiv pentru un om care isi lasa casa, familia, tara si toata viata pentru un nou inceput. Reusim sa obtinem pentru viitorii angajati nu numai un salariu peste medie, dar si pachet complet de asigurari, bonusuri de performanta, cazare pre-identificata si de cele mai multe ori pre-platita, maximum de zile libere posibile dar si posibilitatea efectuarii de ore suplimentare pentru cei care isi doresc si chiar transport gratuit de la aeroport. Multi dintre cei care solicita un job pe cont propriu nici nu se gandesc sa ceara atat de multe beneficii, sau nu concep ca au sanse sa le obtina. Ceea ce e partial adevarat: nu au puterea sa le obtina pe cont propriu, dar daca apeleaza la o agentie care sa lupte pentru ei si pentru nevoile lor, atunci vor beneficia de cele mai bune conditii de munca posibile.

Si nu in ultimul rand aspectele juridice: pe langa documentele impuse de legislatia fiecarei tari in parte, mai exista de regula un set separat de acte solicitat de compania angajatoare. Cu cat sunt mai multe hartii, cu atat procesul de candidatura si cel de angajare se ingreuneaza. Cum scopul nostru este de a usura acest proces, ne regasim de fiecare data in situatia de a negocia atat numarul de acte solicitatate, cat si termenele de depunere. Companiile isi doresc de exemplu ca angajatii sa aiba deja numere de asigurare sociala in tara in care merg la munca, insa acestea pot fi obtinute numai dupa angajarea pe teritoriul tarii respective. Cu alte cuvinte, un roman care nu a lucrat niciodata in strainatate nu are nicio sansa sa il obtina. Insa noi reusim sa ii convingem pe angajatori nu numai sa accepte candidati fara numar de asigurare sociala, dar si sa ii ajute sa-l obtina cat mai repede. Pe langa asta, suntem alaturi de candidat pas cu pas in intocmirea dosarului, pentru a-l ajuta sa il pregateasca cat mai repede si cat mai corect.

Pe langa aceste conditii generale, s-a intamplat de nenumarate ori sa fim pusi in situatia de a negocia individual, pentru fiecare candidat in parte. Un domn candidat nu putea pleca in ziua stabilita, o doamna nu avea bani de cazare si dorea sa ii fie oprita contravaloarea din salariu, altcineva isi dorea un alt program de lucru. Sunt situatii frecvente, pentru care trebuie sa gasim solutii astfel incat toata lumea sa fie multumita. Desi nu este usor, reusim.

Tragand linie, nu putem sa nu ne intrebam ce sanse are un candidat care merge pe cont propriu sa obtina atat de multe beneficii din partea unui angajator, in conditiile in care exigentele sunt atat de mari? Experienta ne-a demonstrat ca niciuna. Angajatorii sunt dispusi sa negocieze toate aceste lucruri cu o agentie de recrutare buna tocmai pentru ca aceasta Ie poate furniza un numar mare de oameni intr-un timp scurt. Fac asadar o concesie in schimbul careia primesc cantitate, calitate si rapiditate. Pentru cei care vin individual insa, in masura in care sunt dispusi sa accepte – foarte putine companii straine fac angajari in mod direct si nu prin agentii de recrutare si plasare a fortei de munca - nu au niciun motiv sa negocieze, mergand pe principiul “take it or leave it”.

Toate acestea insa sunt aspecte care se petrec in spatele usilor inchise, departe de vazul si auzul candidatilor. Acesta este practic si unul dintre motivele pentru care multi dintre cei care isi doresc un loc de munca in strainatate nu inteleg rolul si rostul agentiilor de recrutare si plasare a fortei de munca. isi dau seama mai tarziu, cand ajung efectiv la locul de munca, interactioneaza cu alti colegi si realizeaza ca au parte de mai multe beneficii decat altii, in special materiale. Practic, ziua de salariu este momentul in care candidatii isi dau seama cu adevarat cat de mult s-a intervenit pentru ei si cat de benefica le-a fost colaborarea cu agentia de recrutare.

Banca de Joburi si Studentie.ro iti recomanda, asadar, sa apelezi la o agentie de recrutare si plasare de forta de munca atunci cand iti cauti un job in strainatate. Te asiguri astfel ca vrei primi maximum de beneficii, cu minimum de conditii de indeplinit.

Urmareste la fiecare doua saptamani seria noastra de articole despre locurile de munca, recrutare si piata fortei de munca din tara si strainatate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii din domeniu si pentru a prinde cele mai utile ponturi pentru un CV impecabil. Impreuna construim cariera ta.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-11-29 00:00:00 - 2022-12-05 00:00:00