Ce calitati cauta angajatorii si ce trebuie sa faci pentru a intra in atentia lor?
3/37167
calendar_month 19 Oct 2015, 00:00
Au trecut deja cateva saptamani de cand ti-ai depus CV-ul la mai multe companii pentru un loc de munca si inca nu te-a sunat nimeni inapoi. Esti sigur ca indeplinesti toate conditiile cerute, dar totusi niciun angajator nu pare sa te ia in considerare. Ai experienta, calificare si un istoric profesional bun. Cu toate acestea, telefonul se incapataneaza sa nu sune.

Daca te regasesti in acest scenariu, inseamna ca informatiile de mai jos te vizeaza. Iata care sunt secretele din spatele acestui „refuz” al companiilor de a te invita la un interviu de angajare.

In primul rand, trebuie sa stii ca angajatorii de top – fie ei romani sau straini - cauta oameni seriosi, muncitori si stabili, care sa nu-si schimbe job-ul odata la cateva luni. si tot la angajatorii de top, la fel ca si tine, alte cateva sute sau poate chiar mii de persoane incearca sa obtina un job. Asta inseamna tot atatea CV-uri trimise care trebuie analizate. Departamentele de HR ale companiilor nu au la dispozitie timpul necesar studierii tuturor candidaturilor, astfel ca de multe ori CV-urile sunt citite pe diagonala, iar multe dintre informatii se pierd. Pentru a evita astfel de situatii si pentru a se asigura ca la interviu ajung cei care intrunesc cele mai multe dintre calitatile solicitate, companiile apeleaza la agentii de recrutare si plasare de forta de munca pentru procesul de preselectie. Astfel, acestea au misiunea de a se asigura ca fiecare CV primit are parte de toate atentia necesara, astfel incat niciun profil bun sa nu scape procesului de selectie.

Asta cu atat mai mult cu cat majoritatea posturilor oferite necesita experienta si calificare. si numai dintr-o examinare foarte atenta a CV-ului si un preinterviu, un consultant in recrutare isi poate da seama daca aplicantul este cu adevarat potrivit pentru postul in cauza si unde se situeaza in comparatie cu restul candidatilor. Daca este cu adevarat in top, profilul persoanei in cauza este inaintat catre compania angajatoare.

O alta situatie demna de luat in calcul este aceea in care companiile scot la concurs un numar mare de posturi, pentru care primesc foarte multe candidaturi. Astfel, pentru a evita goana printre CV-uri si pentru a se asigura ca la ei ajung doar cele mai bune profiluri, angajatorii apeleaza la agentiile de recrutare si plasare de forta de munca. Mai ales ca in bazele de date ale acestora se pot gasi si persoane care poate nu au candidat pentru postul in cauza, dar profilul lor se potriveste cu cel cautat si atunci sansele de ocupare a posturilor cu candidati de calitate cresc exponential.

Toti angajatorii straini, fara exceptie, dar si multi dintre cei romani cauta persoane care sa vorbeasca cel putin la nivel conversational o limba straina (in cele mai multe cazuri, engleza). Iar acest lucru poate fi dovedit cel mai bine printr-un preinterviu, sarcina care cade tot pe umerii agentiilor de recrutare si plasare de forta de munca. Consultantii in recrutare se conving astfel ca in fata angajatorilor ajung doar persoanele care indeplinesc criteriile solicitate, cei din urma castigand astfel timp.

Mai mult decat atat, prin apelarea la o agentie de recrutare si plasare de forta de munca, companiile isi asigura un flux constant de personal. Acestea nu numai ca garanteaza ca respectivul candidat indeplineste toate cerintele impuse de postul respectiv, dar in eventualitatea in care acesta decide sa renunte la job, atunci agentia il inlocuieste rapid, ceea ce inseamna eficienta pentru angajatori.



Cu alte cuvinte, companiile care se respecta prefera sa-si externalizeze serviciile pentru ca primesc de la agentiile de recrutare si plasare de forta de munca un numar mare de candidati de calitate intr-un timp scurt, precum si garantia ca persoanele recomandate sunt cele mai bune optiuni de pe piata fortei de munca la momentul respectiv.

Banca de Joburi si Studentie.ro iti recomanda, asadar, sa apelezi la o agentie de recrutare si plasare de forta de munca atunci cand iti cauti un job. Colaborarea cu acestea te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti in cel mai scurt timp posibil si in cele mai bune conditii. La polul opus, candidarea pe cont propriu implica riscuri dintre cele mai multe, de la ignorarea completa a candidaturii pana la obtinerea unui contract mai degraba avatajos pentru angajator decat pentru angajati sau intr-o companie orientata mai mult spre castigul propriu decat una care activeaza si in beneficiul angajatilor.

Urmareste la fiecare doua saptamani seria noastra de articole despre locurile de munca, recrutare si piata fortei de munca din tara si strainatate, pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii din domeniu si pentru a prinde cele mai utile ponturi pentru un CV impecabil. Impreuna construim cariera ta.