Ce capcane se ascund in spatele intrebarilor simple la interviul de angajare? Cum raspunzi corect la ele?

calendar_month 13 Mai 2015, 00:00
Atunci care vei sti si intentia ascunsa a angajatorului din spatele anumitor intrebari, abia atunci vei putea fi sigur ca raspunsul tau este cel asteptat. Iata cateva exemple in randurile de mai jos:
1. Spune-mi cate ceva despre tine!
O cerinta foarte simpla cu care incep mai toate interviurile de angajare pentru a „sparge gheata”. Te poti simti liber sa vorbesti cam despre tot ce-ti trece prin cap, insa nu iti recomandam asta. La o astfel de „provocare” incearca sa nu raspunzi nici cu prea multa, nici cu prea putina informatie. Evita sa vorbesti despre chestiuni personale (familie, iubit, iubita, parinti etc), evita politica si subiectele controversate. Scopul acestei intrebari este ca angajatorul sa identifice in descrierea ta cateva calitati compatibile cu jobul pentru care te-ai prezentat la interviu. Asadar, ai putea incepe cu dezvaluirea unui hobby care nu are aparent legatura cu jobul vizat (schi, sah, tenis, cantat la chitara). Un hobby precum atletismul, te va face sa pari in fata angajatorului energic si sanatos, cititul te va face sa pari preocupat de dezvoltarea personala iar hobby-uri precum tenisul, schiatul, fotbalul, il va face pe angajator sa creada ca vei avea suficiente subiecte de discutie distractive cu clientii tai.
Dupa ce ai spus cateva lucruri despr tine ca persoana, ar fi timpul sa faci tranzitia spre prezentarea catorva abilitati profesionale cheie pe care le vei gasi in descrierea jobului scos la concurs si pe care va trebui sa demonstrezi sa le ai. Tranzitia o vei face printr-o fraza simpla de genul: Pe langa aceste interese si pasiuni pe care le am, viata mea profesionala este o componenta uriasa a ceea ce inseamna persoana mea, asa ca mi-ar placea sa vorbesc putin despre punctele mele forte in privinta acestui job. Ar trebui sa te gandesti la aceste puncte forte de acasa, astfel incat sa stii exact ce ai de zis in momentul interviului. De asemenea, ai grija sa mentionezi doar 3 – 4 dintre acestea, nu de alta, dar trebuie sa iti mai ramana un AS, doi, trei in mana si pentru restul interviului.
2. Care este punctul tau forte?
Intrabarea e atat de usoara incat iarasi iti vine sa spui tot ce iti trece prin cap. Dar aminteste-ti ca esti la un interviu de angajare si nu la o discutie cu prietenii, si ca orice intrebare urmareste un scop. Prin aceasta intrebare intervievatorul urmareste sa afle daca esti cu adevarat potrivit pentru jobul respectiv sau nu. Cum afli rasounsul corect la aceasta intrebare? Citeste cu atentie descrierea jobului pentru care esti chemat la interviu. Din fiecare cerinta a jobului, dedu calitatile necesare. Fa o lista a calitatilor necesare care reies din descrierea jobului si incearca sa le clasifici in functie de importanta lor. Cea care va iesi pe primul loc va fi raspunsul tau la intrebarea Care este punctul tau forte? Chiar daca acest lucru nu este chiar adevarat... Limiteaza-te la a enumera doua, trei calitati (puncte forte ale tale) care au directa legatura cu jobul si exemplifica –le si intervievatorul va fi pe deplin multumit.
3. Care este punctul tau slab?
Chiar daca aceasta intrebare urmareste un aspect negativ al tau, raspunsul pe care il vei da va trebui sa te puna pe tine intr-o lumina pozitiva. Asadar, dupa ce vei face o trecere in revista a calitatilor strict necesare si foarte necesare pentru ocuparea postului pentru care te prezinti la interviu, fa o lista cu calitati care nu sunt esentiale sau care nu sunt foarte importante pentru a reusi in jobul respectiv. Pe acestea le poti mentiona ca fiind punctele tale slabe. Exemple de raspunsuri la aceasta intrebare:
- Imi place sa ma asigur ca munca mea este perfecta de aceea tind sa o verific un pic prea mult. In orice caz, am ajuns la un echilibru, lucrand in asa fel incat sa ma asigur din prima ca totul a fost facut cum trebuie.
- In trecut obisnuiam sa imi stabilesc intalnirile pentru saptamana ce urma in ultimul moment, insa acum le stabilesc cu mai mult timp inainte si imi este mult mai usor.
- Am invatat sa imi folosesc perfectionismul in favoarea mea la locul de munca. Asa se face ca acum sunt foarte bun la respectarea dead-line-urilor si foarte atent la detalii, astfel incat nu am dubii ca ceea ce am lucrat a fost facut cum trebuie.
Foto: .lifehacker.com.au
Noutati




