Ce faci daca nu stii sa raspunzi la o intrebare in timpul interviului de angajare
3/36718
calendar_month 12 Mai 2015, 00:00
Interviurile de angajare se aseamana in mare parte cu examenele orale la care te astepti sa fii luat prin surprindere cu cele mai „originale” intrebari. De aceea, merita sa depui tot efortul inainte si sa te pregatesti corespunzator pentru un astfel de test. Informatiile despre companie, descrierea jobului din anuntul in care ai gasit postul vacant si ce inseamna fiecare punct din descrierea acestuia, ce planuri de viitor ai, unde te vezi peste 5 ani, care au fost cele mai mari realizari profesionale ale tale pana in prezent, etc, toate aceste lucruri ar trebui sa aiba un raspuns foarte clar in momentul prezentarii la un interviu pentru ocuparea unui job.

Totusi, chiar si atunci cand te simti foarte pregatit pentru un interviu de angajare, se poate intampla sa nu stii sau sa nu fii sigur cum sa raspunzi la o anumita intrebare. Cum reactionezi in aceasta situatie? Iata cateva ponturi utile in randurile de mai jos:
1. Nu te panica
E de la sine inteles ca ideea cu care plecam la un interviu de angajare este ca acesta trebuie sa decurga perfect pentru a avea cele mai multe sanse sa obtinem jobul respectiv. De aici si emotiile ingrozitoare pe care le traim in timpul interviului. Frica de a primi o intrebare incuietoare si frica de ca vom esua intr-un moment in care aveam nevoie mai mult ca niciodata de un succes, iti poate afecta capacitatea de concentrare si atentia cu care vei raspunde la intrebarile intervievatorului. De aceea, ca regula generala, trebuie sa faci tot posibilul sa iti controlezi emotiile. Gandeste-te ca pana la urma, niciun intervievat nu va raspunde la toate intrebarile perfect si ca ai suficiente atuuri pentru acel job, pentru ca ezitarile de la o singura intrebare sa iti reduca la 0 sansele de a obtine postul.

2. Nu iti arata surprinderea
Mai important decat raspunsul la o intrebare pentru care nu esti pregatit, este reactia ta intr-o astfel de situatie. Asadar, invata sa iti maschezi dezamagirea sau revolta fata de o situatie neprevazuta din timpul interviului, afisand in schimb calm, siguranta de sine si capacitatea de a controla orice situatie, indiferent cat de grea ar fi aceasta pentru tine. Daca simti ca nu poti improviza ceva rapid la intrebarea respectiva, e de preferat ca, in loc sa te apuci sa spui prostii si aberatii in care nu crezi nici tu, sa ii dai intervievatorului o replica de genul: E o intrebare foarte interesanta, dar as vrea sa reflectez putin mai mult la ea inainte de a raspunde. Am putea reveni la ea putin mai tarziu?

3. Incearca sa faci rost de timp
O alta strategie pe care o poti folosi cu succes intr-o astfel de situatie, evitand ca intervievatorul sa se prinda ca te-a luat pe nepregatite, este sa incerci sa tragi de timp. Ca atunci cand fotbalistii „plimba” mingea pe teren, in momentul in care au pe tabela de marcaj un scor care ii avantajeaza. Asadar, pentru a mai castiga timp de gandire, ii poti cere intervievatorului lamuriri suplimentare la intrebarea pe care tocmai ti-a adresat-o. Vreti sa va dau un exemplu concret in care mi-am folosit puterea de convingere in beneficiul companiei pentru care am lucrat? Punand astfel de intrebari, sub pretextul ca vrei sa intelegi mai bine ceea ce ti s-a cerut, castigi timp de gandire care te poate ajuta sa iti formulezi un raspuns mai bun.

4. Raspunde dupa interviu
Vei face o impresie buna asupra intervievatorului trimitandu-i o nota de multumire dupa interviu. Asta inseamna sa ii scrii un email celui cu care ai avut interviul, si a carui carte de vizita trebuie sa te asiguri ca o vei avea dupa interviu, in care sa ii multumesti pentru timpul pe care ti l-a acordat in timpul interviului si in care sa ii reamintesti acestuia de interesul tau real pentru job. In acest email ai putea sa ii raspunzi si la intrebarea la care stii ca ai avut probleme, demonstrand astfel ca esti perseverent si muncitor si ca iti place sa nu lasi lucrurile nerezolvate.
Foto: topchoiceresumes.com