studentie.ro  » cariera » consultanta » Ce nu ar trebui sa spui la primul tau job sau internship!

Ce nu ar trebui sa spui la primul tau job sau internship!

Publicat: 05 Iun 2015 | Vizualizari: 977

Dupa sesiune, multi dintre voi veti face cunostinta pentru prima data in viata cu mediul unui loc de munca, in cadrul internshipurilor sau a joburilor cu care va veti umple o parte din vacanta de vara. Cum te comporti intr-un astfel de mediu, ce zici, ce nu zici? Aflati din randurile de mai jos:

1.Da stiu, am invatat la scoala

Profesionistii in resurse umane recomanda sa mergi la un internship sau un job cu multa energie si entuziasm dar si cu putina umilinta. Adopta atitudinea „sunt dornic sa invat, vreau sa aflu mai mult” nu „stiu, sunt un student eminent sau am fost si nimic din ceea ce imi spuneti nu-mi este strain”.

2.Trebuie sa plec mai devreme

Daca ai dobandit un job sau un internship, esti unul dintre cei mai norocosi studenti, asa ca incearca sa profiti la maximum de acest avantaj. Nu incepe din prima saptamana cu invoiri si plecari mai devreme. Acestea sunt lucruri normale pana la urma la un loc de munca, dar sunt exceptii care nu dau bine cand apar prea devreme sau prea frecvent.

3.De cine ar trebui sa ma feresc pe aici?

Barfa face parte integranta din colectivul oricarui loc de munca, dar cand o generezi si initiezi tu, ca proaspat venit in colectiv, poti sa o consideri un „ucigas de cariera”. Nu da bine, nu vei fi privit bine si risti sa pierzi din start multi potentiali viitori prieteni. Poti apleca urechea la ce se barfeste prin jur, dar nu contribui la discutie. In schimb, ai putea sa incerci sa initiezi mici discutii cu cei pe care ii ai prin preajma pentru a afla tu insuti ce fel de oameni sunt. Parerile tuturor nu trebuie sa fie neaparat si ale tale.

4.Eu nu am fost obisnuit sa lucrez asa

Daca deja stii sa faci ceva din ceea ce ti se arata, accepta explicatiile si invata sa lucrezi in stilul companiei care te-a angajat. Poate fi considerata o ofensa atitudinea ta de a refuza sa inveti sa te adaptezi noului mediu. Poti spune insa, daca esti de parere ca metoda ta e mai eficienta ca ai mai vazut facandu-se acel lucru si in alt mod si sa intrebi ce parere au despre ea.

5.Asta nu are niciun sens

De multe ori la locul de munca ti se cer lucruri al caror sens nu il vei intelege din start. Tine minte insa faptul ca nicio companie nu angajeaza oameni doar pentru a-i tine ocupati pe timpul zilei, pentru ca nicio companie nu isi permite acest lux. Asadar, fiecare om dintr-o companie, are rolul lui (oricat de insignifiant ar parea) si fiecare prin partea lui de job participa la bunul mers al companiei.

6.In opinia mea...

Ca regula generala, la un job sau un internship da mai bine sa adresezi o intrebare atunci cand ai nelamuriri, decat sa iti exprimi opinia. Dar niciodata nu pune intrebarea pana nu ai ascultat pana la capat ceea ce au de spus angajatorii tai.

7.Hei, X, muncesti din greu sau muncesti cu greu?

Din moment ce esti nou la locul respectiv de munca, ar trebui sa ai rabdare sa iti construiesti niste relatii pana a ajunge sa vorbesti la modul foarte familiar cu colegii tai. Si asta e valabil chiar si in cazul colegilor care par foarte deschisi si prietenosi cu tine. O replica precum cea de mai sus, usor persiflanta, l-ar putea deranja pana si pe cel mai de gasca dintre colegii tai. Fii politicos cu fiecare dintre colegii tai pana vei reusi sa legi relatii mai stranse si castiga-ti in felul acesta respectul si tu la randul tau!
Foto: forbes.com

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-12-02 00:00:00 - 2022-12-16 00:00:00