Cele mai periculoase joburi pentru sanatate!
3/34917
calendar_month 06 Oct 2014, 00:00
Orice job cere sacrificii in ceea ce priveste starea noastra de sanatate. Radiatiile solare, fumul de tigara si noxele eliberate de masini in trafic sunt printer cei mai periculosi factori la care sunt expusi cei care presteaza un job. Dar exista si alti factori de risc la care angajatii se expun, constient sau nu. Iata cativa dintre ei in randurile de mai jos:

1. Munca la birou

Desi un job care presupune sa stai toata ziua confortabil la birou pare cea mai usoara si mai sigura meserie din lume, statisticile arata altceva. Un job sedentar este asociat cu un risc de 82% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care petrec mai putin de 4 ore pe saptamana stand asezati la birou, arata un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud.
2. Pilotii
Zicala “nu zbura prea aproape de soare” ar trebui sa fie luata foarte in serios de piloti, intrucat, un studio realizat de Universitatea din Islanda a aratat ca pilotii au un risc de 25 de ori mai mare decat restul indivizilor de a suferi de melanom malign, cea mai ucigatoare forma de cancer de piele. Radiatia cosmic la care sunt expusi pilotii de avioane este unul dintre factorii care se fac vinovati de acest lucru, precum si stilul lor de viata. Biletele gratuite spre destinatii exotice precum si perturbarea ritmului circadian de cate ori zboara in zone de timp diferite, scad capacitatea pilotilor de a lupta cu bolile.
3. Pompierii
Desi esti tentat sa crezi ca principalul motiv care face din aceasta meserie una periculoasa pentru sanatate este fumul inhalat de pompieri in timpul stingerii incendiilor, studiile arata cu totul altceva. Un studio realizat de Universitatea Harvard arata ca riscul ca un pompier sa sufere un atac de cord in timpul unui incendiu din cauza stresului fizic si psihic creste cu de pana la 100 de ori.

4. Muncitorii in constructii

In ciuda faptului ca pericolul de accidentare pe santier este foarte mare, adevaratul pericol pentru constructori il reprezinta expunerea la azbest. Acumularea lui in plamani provoaca cicatrici care duc la ingreunarea respiratiei si provoaca boli precum azbestoza si mezoteliomul, o forma de cancer malign. Desi poate dura pana la 40 de ani pana la instalarea bolii, de la expunerea la toxina, muncitorii in constructii ar trebui sa isi faca periodic un screening pentru cancer pulmonar.
5. Angricultorii
Faptul ca fac multa miscare si petrec mult tim in natura ar trebui sa ii tina departe pe agricultori de multe boli, si asa si este. Totusi, agricultorii sunt mai susceptibili de a dezvolta pe parcursul vietii o serie de boli precum: leucemia, limfomul non-Hodgkin, mielomul multiplu, sarcomul de tesuturi moi si cancerul de piele, buza, stomac, creier sau prostata, din cauza expunerii la pesticide, gazelle de esapament ale masinilor agricole, ingrasaminte, fungicide, precum si la virusii de animale si praf.

Foto: thoughtcatalog.com