Centre de orientare in cariera pentru studenti in universitati
3/35403
calendar_month 26 Nov 2014, 00:00
Incepand cu anul viitor, universitatile vor organiza in incinta lor centre de consiliere si orientare in cariera dedicate elevilor si studentilor. Principalul scop al centrelor este reducerea abandonului universitar si cresterea angajabilitatii studentilor.

La inceputul saptamanii, Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr. 650 din 19 noiembrie 2014 prin care a aprobat Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea centrelor de consiliere si orientare in cariera in sistemul de invatamant superior din Romania, relateaza HotNews.
Cum sa te machiezi la cursuri si sa te tina pana seara
Metodologia de organizare a centrelor are in vedere sprijinirea elevilor in intelegerea traseului educational si adaptarea la mediul universitar si a studentilor pentru a realiza tranzitul de la absolvirea studiilor si angajabilitatea pe piata muncii.

Ce presupune activitatea de consiliere si orientare in cariera, potrivit metodologiei-cadru pentru organizarea si functionarea acestora in sistemul de superior din Romania:


1. informarea, orientarea si consilierea elevilor din anii terminali de liceu/studentilor prin oferirea urmatoarelor servicii:
a) consiliere educationala si vocationala;
b) consiliere si evaluare psihologica;
c) consiliere in cariera;
d) elaborarea de materiale destinate informarii, orientarii si consilierii;

2. actiuni legate de cresterea gradului de insertie pe piata muncii a studentilor si absolventilor, prin oferirea unor servicii precum:

a) sesiuni de pregatire a portofoliului de angajare, simularea interviului de angajare;
b) organizarea de prezentari de companii;
c) sesiuni de formare pentru dezvoltarea competentelor transversale ale studentilor;
d) realizarea de studii si analize periodice privind abandonul universitar, integrarea absolventilor pe piata muncii, impactul serviciilor de consiliere si orientare profesionala, precum si propunerea de masuri pentru ameliorarea acestora;
e) elaborarea si aplicarea de instrumente specifice in scopul monitorizarii insertiei pe piata muncii;
f) participari la activitati organizate de catre alumni;

3. informarea si consilierea elevilor asupra rutelor educationale si ocupationale disponibile in cadrul curriculei universitare, a sistemului de credite transferabile la nivel universitar, in conformitate cu Registrul national al calificarilor in invatamantul superior si Cadrul national al calificarilor, prin mijloace specifice precum sesiuni de prezentare de tip 'zilele portilor deschise', targuri educationale, vizite tematice etc;

4. informarea si consilierea studentilor asupra rutelor educationale si ocupationale din cadrul institutiilor de invatamant superior, pentru cicluri de invatamant superioare.

Foto: studentcareercoach.wordpress.com