Cum iti redactezi CV-ul cand nu ai deloc experienta de munca?
3/35132
calendar_month 24 Oct 2014, 00:00
Abia ai absolvit facultatea sau esti un student entuziast in cautarea unui loc de munca? In ambele cazuri, demersul tau ar putea fi un pic mai dificil din cauza lipsei totale de experienta de munca. Ce treci in CV in aceste conditii, fara ca acesta sa nu para o pagina goala si sa atraga in acelasi timp atentia angajatorilor? Iata cateva ponturi utile in acest sens in randurile de mai jos:

1. Incepe cu descrierea obiectivului

Cand vei avea deja putina experienta, acesta va putea lipsi din CV-ul tau, dar, pentru inceput, acesta te poate ajuta sa atragi atentia angajatorului. Precizeaza in obiectiv ce studiezi, sau in ce domeniu ti-ai obtinut diploma. Completeaza aceasta informatie cu cateva trasaturi si aptitudini pe care le posezi si care se regasesc si in descrierea postului pentru care aplici.
  • Exemplu: “Absolvent de litere cu diploma in Limbi straine aplicate, doresc sa imi extind experienta castigata in facultate raspunzand in mod eficient cerintelor jobului scos la concurs de compania dvs. Sunt o persoana entuziasta, dedicata si muncitoare si aspir sa ajut compania dvs. sa isi atinga obiectivele prin responsabilitatile pe care mi le voi asuma in cadrul ei”.

2. Extinde sectiunea dedicata studiilor
Va reamintesc ca aceste lucruri sunt valabile doar pentru un CV din care lipseste experienta de munca. Mai tarziu, toate aceste detalii vor fi indepartate, lasand doar institutia de invatamant pe care ai absolvit-o, anul si specializarea in care ti-ai obtinut diploma. Acum, experienta din timpul studiilor poate tine loc de experienta propriu zisa asa ca poti trece: media cu care ai absolvit (daca este mare), cluburi, organizatii studentesti in care ai activat, premii academice (olimpiade, concursuri etc), cursuri extra-curiculare, daca ai facut parte din echipa sportiva a universitatii respective.
3. Adauga o sectiune cu realizari
Oice activitate extracuriculara pe care ai avut-o in anii de studii merita sa fie trecuta aici: ai participat la o conferinta, prezentand proiectul X, ai facut parte din organizatia studenteasca Y, implicandu-te in misiunea Z, ai facut voluntariat, ai scris pentru ziarul facultatii etc. Trece aceste realizari in CV-ul ta asa cum treci experientele de lucru intr-un CV normal. Aceste activitati ii vor comunica angajatorului faptul ca ai capacitatea de organizare, de a rezolva probleme si ca poti actiona ca un lider.
  • Nu uita, ca tanar absolvent fara experienta sa respecti toate cerintele care se cer atunci cand aplici la un job. Daca este un interviu la care ti se cere sa raspunzi, raspunde si chiar daca poti aplica fara Scrisoare de intentie, nu face asta. Scrie o scrisoare de intentie care sa denote seriozitate, profesionalism si dorinta sincera de a obtine acel job. Adapteaza scrisoarea de intentie pentru fiecare job la care aplici, nu trimite un sablon standard la toate joburiele la care aplici. Mult succes!


Foto: businessinsider.com