Cum negociezi la un interviu de angajare?

calendar_month 26 Feb 2015, 00:00
Iata cateva ponturi utile in randurile de mai jos:
1. Nu-ti fie teama sa negociezi, tinteste cat mai sus!
In timp ce studentii si proaspat absolventii nu prea au experienta in ceea ce priveste interviurile de angajare, angajatorii au experienta din plin cu aceasta categorie de forta de munca si de cele mai multe ori mizeaza pe faptul ca acestia nu au curaj sa ceara mai mult decat ceea ce li se ofera standard. Intoarce armele in favoarea ta si indrazneste sa negociezi!
In loc sa pari timid si anxios in fata angajatorului din cauza lipsei de experienta (care este normala la aceasta varsta) abordeaza o atitudine increzatoare in fortele proprii. E drept ca nu ai mai lucrat niciodata pana acum, dar asta nu inseamna ca esti naiv. Chiar daca, in conditiile in care vei corespunde criteriilor de angajare ale postului pe care vrei sa il ocupi, ti se va propune un salariu fix, incearca sa obtii mai mult in ceea ce priveste zilele de concediu, conditiile de munca, orele de munca etc.
Nu pleca la interviu cu scopul unic si inflexibil: vreau sa castig atat! Rareori se va intampla sa gasesti asa ceva, insa faptul ca ai si tu un cuvant de spus in ceea ce priveste beneficiile pe care le doresti de la acel loc de munca, te va face sa te simti mai increzator si sa poti spera ca vei obtine mai mult pe masura ce vei mai capata experienta.
2. Nu-ti forta norocul!
In timp ce unii studenti se prezinta la interviu cu o prea mare lipsa de incredere in ei, altii au asteptari si pretentii prea mari. Este principala plangere pe care recrutorii din ziua de azi o au cu privire la forta tanara de munca. Fii calm si asculta cu atentie ceea ce au acestia de spus. In final, nu cere ci intreaba: „Putem discuta despre o marire de salariu peste sase luni pe baza performantelor pe care le voi avea la acest loc de munca?”. Aceasta este o intrebare buna, nu va supara pe niciun angajator si este complet justificata.
Majoritatea interviurilor contin intrebari capcana de genul: Unde te vezi peste 5 ani?, Esti in cautarea unui jos pe termen lung?, Te gandesti sa parasesti tara peste 5 ani? Desi par intrebari fara nicio legatura cu locul respectiv de munca, de fapt, angajatorul vrea sa vada care este atitudinea ta in legatura cu acest job. Raspunde politicos si arata prin aceste raspunsuri de fiecare data interesul tau sincer pentru jobul la care candidezi.
3. Pune intrebari!
Este de preferat sa pui intrebari in timpul unui interviu de angajare, doar si pentru a demonstra ca nu esti doar o „marfa” buna pentru compania respectiva dar si un individ care ii ofera respectivei companii un serviciu pana la urma. Intrebari precum: „Ce intelegeti prin program flexibil?”, sau „Cum se face ca acest post este liber din nou”, sunt de bun simt si il va obliga pe recrutor sa raspunda. De asemenea fii atent sa nu te lasi pacalit de recrutor care ar putea sa iti raspunda la un moment dat la o intrebare cu o alta intrebare.
4. Rabdarea este un atu la un interviu de angajare!
Chiar daca esti stresat si nervos, stiind ca recrutorul iti va pune o sumedenie de intrebari pana vei afla daca esti angajat sau nu, asculta cu atentie si da-ti interesul sa dai raspunsurile care se asteapta de la tine in cadrul unui astfel de interviu. Asteapta sa iti vina randul sa vorbesti, nu te grabi si atunci cand o vei face, fa-o cu calm si responsabilitate.
Nu vorbi despre bani ci incearca sa porti discutia despre misiunea companiei, scopurile si asteptarile ei. Subliniaza faptul esti dispus sa muncesti din greu in vederea construirii unei cariere solide si nu uita, arma ta ca student sau proaspat absolvent pentru obtinerea unui job nu este experienta ci increderea in fortele proprii!
Foto: femside.com
Noutati




