studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  Cum sa ceri o marire de salariu?

Cum sa ceri o marire de salariu?

1/179000
calendar_month 23 Iul 2014, 00:00
In cazul in care esti unul dintre acei studenti care muncesc si studiaza in acelasi timp, probabil ca ti-a trecut macar o data prin gand ideea de a cere o marire de salariu. Cum faci acest lucru si mai ales cand, astfel incat initiativa sa nu se intoarca impotriva ta? Iata mai jos cateva ponturi utile in acest sens:


1. Alege momentul potrivit!
De obicei companiile au conditii interne bine-stabilite in acest sens. Despre aceste lucruri ai putea intreba chiar la discutua finala cu angajatorul, cand bateti palma si ti se comunica si salariul care ti se va acorda. Daca ti se spune ca dupa sase luni salariul creste cu un procent de...X, asteapta si vezi daca se intampla. Daca nu ai tot dreptul sa ceri. Daca nu ti se da niciun detaliu in aceasta privinta, atunci ar fi bine sa te interesezi printre colegi. La noi in tara sunt companii care ofera marire de salariu dupa trei luni automat dar si companii in care trebuie sa astepti un an. In orice caz, daca a trecut acest interval si salariul tau nu s-a modificat deloc ar trebui sa indraznesti.
2. Acum ori niciodata
Astfel de cereri reprezinta un moment greu si pentru tine ca angajat si pentru angajatorul tau. Asta, pentru ca in cazul in care nu ajungeti la o intelegere, se va ajunge la o despartire, in care va dati noroc si va urati mult succes in continuare. In ciuda stresului pe care il presupune acest moment, nu te lasa coplesit si indrazneste sa indeaznesti. Stabileste o intalnire cu managerul tau cand il intalnesti fata in fata sau prin intermediul unui email. Odata intalnirea stabilita, nu mai ai cum sa dai inapoi.
3. Cum pregatesti cererea propriu zisa
Pana sa va intalniti, ramai evaziv in privinta motivului pentru care doresti sa stati de vorba. Cand incepeti discutia vorbeste despre indatoririle tale la locul de munca, felul cum le respecti si beneficiile pe care le primesti in schimb. Incepe cu beneficiile, si apoi treci la partea salariala. Asa ai toate sansele ca seful tau sa fie mai intelegator.
4. Cunoaste-ti valoarea in comparatie cu altii ca tine
In acest sens va trebui sa iei in considerare factori externi si sa te pui bine la punct. In cadrul companiei in care lucrezi salariile sunt confidentiale intre angajati, asa ca nu trebuie sa te compari cu altcineva din compania ta, pentru ca astfel vei crea probleme colegului sau colegei care (sa spunem ca) ti-a dezvaluit cat castiga. Asa ca cel mai intelept ar fi sa stii cat castiga cineva pe pozitia ta dintr-o alta companie. In felul acesta si adaugand argumentele potrivite vei duce discutia in favoarea ta.
5. Pregateste contextul
Cunoscand care este cererea pe piata pentru oameni in pozitia ta, cat castiga cei care au acelasi job ca tine, care iti sunt responsabilitatile trecute in job description, experienta ceruta si alte astfel de informatii, poti considera ca esti suficient de bine documentat incat sa poti duce cu succes la bun sfarsit aceasta discutie, obtinand in acelasi timp si ceea ce iti doresti.
6. Pregateste argumente
Trebuie sa stii cat de productiv esti pentru compania in care lucrezi, proiectele in care te-ai implicat si care au adus castig companiei, si in general tot ce este un plus pentru tine ca angajat si ceea ce face din tine un plus pentru institutia pentru care lucrezi. Daca bifezi cat mai multe puncte la acest capitol ai toate sansele sa obtii un salariu mai frumusel.
7. Cat ceri ca sa obtii cat vrei?
Este de la sine inteles faptul ca nu vei obtine cat vei cere, asta daca nu cumva in lumea asta mai exista si companii ideale, asa ca trebuie sa iti calculezi atent marirea pe care o vrei. Daca vrei sa obtii o marire de 5%, cere 8% etc.
8. In caz de refuz...
In caz ca cererea se termina cu un refuz desi ti-ai sustinut bine cererea si ai avut si argumente in favoarea ta incearca sa obtii beneficii: bonuri de masa, decontarea transportului, mai multe zile libere etc. E imposibil sa nu vrea sa iti ofere nimic mai mult. Daca chiar asa se intampla, mai bine pleci!
9. Daca ai obtinut ceea ce iti doreai...
In acest caz meriti sa te feliciti, pentru ca nu e usor sa obtii o marire de salariu in conditiile pietei muncii tot mai dificile de azi si nu uita sa ii multumesti la randul tau sefului si sa va strangeti mana amical la sfarsitul discutiei cu final fericit!



Foto: dumblittleman.com