studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  Cum sa fii implinit profesional

Cum sa fii implinit profesional

1/171787
calendar_month 19 Mar 2014, 00:00
Toata lumea se confrunta la un moment dat cu o situatie care ii aduce nemultumire din punct de vedere profesional. Ori nu erai motivat, ori nu ti s-a dat dreptate cand era nevoie, ori a trecut o saptamana fara sa faci nimic productiv. Fie ca lucrezi sau inca esti in facultate, te invitam sa citesti randurile urmatoare pentru a afla cateva sfaturi ca sa te simti implinit pe plan profesional.
1. Care sunt cele mai importante proiecte ale tale?
Fa-ti o lista cu proiectele cele mai importante din viata ta care au legatura cu planul profesional (educatie, slujba), personal (casa, familie, prieteni, hobby) sau extra (sa-ti faci un blog, sa scrii o carte). Tine cont de faptul ca intre aceste trei planuri exista o stransa legatura. Spre exemplu, daca ai probleme grave in familie, e nevoie de mai mult efort pentru a te putea concentra corespunzator la invatatul pentru un examen la facultate.

Incearca zilnic sa iti rezervi putin timp pentru a te putea ocupa de fiecare proiect de pe lista. Daca scrii pe blog toata ziua, nu vei mai avea timp si nici starea psihica necesara sa dai randament la locul de munca.
2. Organizeaza-ti responsabilitatile
Mai fa o lista cu ce ai de rezolvat la birou si orele la care trebuie sa le termini. Astfel, va exista o ierarhie clara si vei putea sa te organizezi mai bine. Daca ai timp, fa o pauza dupa ce rezolvi fiecare lucru de pe lista ta, tocmai pentru a te putea deconecta de ce ai terminat si a te putea concentra pe altceva.
3. Ce sa faci pentru a te simti motivat?
Pentru a te simti implinit profesional, este recomandat sa existe o armonie intre satisfactia muncii, a mediului si a remuneratiei financiare. Alege-ti un domeniu profesional care iti place, in care vrei sa te dezvolti si care sa nu reprezinte un chin pentru tine. Incearca un domeniu care nu e monoton si in care apare mereu ceva nou despre care poti sa inveti.

Mediul de lucru este si acesta important; daca relationezi bine cu colegii, atunci va fi o placere sa lucrezi in echipa cu ei si sa nu-ti fie frica sa vii cu propuneri. In final, remuneratia financiara trebuie sa fie in concordanta cu dorintele si eforturile tale. Exista o problema daca simti ca esti recompensat financiar pe masura volumului de munca depus; astfel, responsabilitatile tale vor deveni o povara.

Foto: tamilalumni.ca

Autor: Anca Pintilii