studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  Cum sa iti faci prieteni la locul de munca?

Cum sa iti faci prieteni la locul de munca?

1/182632
calendar_month 26 Sep 2014, 00:00
Prieteniile legate la job sunt una dintre micile bucurii care fac programul de lucru suportabil. Insa, fiindca vorbim despre cariera, este important sa tii cont de cateva lucruri, astfel incat relatiile personale pe care le formezi la birou sa nu iti puna in pericol viata profesionala.

Alege-ti prietenii pe spranceana

Mai exact, cu sefi diferiti de al tau, astfel incat sa eviti orice potential conflict de interese. In plus, fiindca oricum stai 9 ore la birou cu colegii tai, limiteaza timpul pe care il petreci in compania lor in afara orelor de program.

Asta nu inseamna, bineinteles, sa nu te alaturi grupului de colegi care iese, din cand in cand, la o bere dupa serviciu - dar tine minte sa nu fii ultimul care pleaca acasa. In definitiv, ai nevoie de timp si pentru familia si restul prietenilor tai!

Evita subiectele tabu

Mai ales daca te imprietenesti cu colegii de birou/echipa - inevitabil, pana la urma -, incearca macar sa limitezi conversatiile pe subiecte tabu, adica legate de job. Cu siguranta aveti o multime de alte teme de dezbatut, mai putin periculoase decat cele legate de activitatea voastra profesionala care, desi acum poate nu pare, risca sa iti dauneze mai tarziu (daca vreunul dintre colegi decide sa se razbune, dintr-un motiv sau altul, sau sa se foloseasca de ceea ce stie pentru a fi promovat etc.).

Atentie la prieteniile pe social media

Este in regula sa te imprietenesti pe Facebook cu colegii de munca, insa ia-ti cateva masuri de precautie: adauga-i intr-un grup separat care sa nu aiba acces decat la anumite informatii despre tine. Astfel, nu risti sa incapa sub ochii lor eventuale colaborari profesionale de care n-ai vrea ca ei sa stie, spre exemplu.

Bineinteles, in definitiv, nu esti nevoit sa iti tratezi cu atat de multa precautie legaturile cu colegii de munca - risti sa nu te mai imprietenesti deloc cu ei. Insa ideea este sa iti asumi din start faptul ca, la un moment dat, lucrurile ar putea sa ia o intorsatura neplacuta, caz in care va trebui sa faci fata consecintelor, oricare ar putea fi ele.

Foto: huffingtonpost.fr