Cum sa iti gasesti mai usor un job in strainatate

calendar_month 06 Feb 2015, 00:00
Jurnalistii de la Careerbuilder.com au stat de vorba cu experti cariera care au oferit cateva ponturi pentru cei care sunt in cautarea unui job in strainatate. Iata care sunt acestea!
Retelele online
Internetul usureaza cu mult cautarea joburilor in strainatate, dar beneficiile nu se opresc aici. Acum, odata cu inmultirea retelelor sociale, este mai usor ca niciodata sa iti gasesti un job in afara tarii. De exemplu, platforma LinkedIn iti ofera posibilitatea sa intri in contact cu angajati din domeniul resurselor umane din companii de pe tot mapamondul. Inregistreaza-te, daca nu ai facut-o pana acum, si porneste la vanatoarea de joburi.
Experienta de prima mana
Dupa cum probabil iti dai seama, sa te muti in alta tara nu este deloc usor. Daca esti extrem de hotarat, atunci planifica o excursie de cel putin o saptamana in tara in care vrei sa lucrezi. Nu numai ca vei da piept culturii, ci chiar nu este exclus sa iti si gasesti ceva de lucru pentru inceput daca iei orasul la pas in plimbare.
Nu este o idee rea sa iti depui inainte cateva CV-uri si sa iti planifici si 2-3 interviuri pentru perioada in care te vei afla in tara respectiva. Specialistii spun ca angajatorii sunt un pic reticenti cand vine vorba sa angajeze persoane care nu au mai vizitat niciodata tara in cadrul careia isi doreste sa lucreze. Este o miscare buna sa te documentezi foarte bine dinainte si sa te familiarizezi cu locul pentru ca s-ar putea ca realitatea sa nu corespunda asteptarilor tale.
Cerceteaza modul de aplicare pentru un job in acea tara
O mare parte din cei care aplica pentru un job in strainatate trec cu vederea procesul in sine de aplicare. Asigura-te ca stii cum se obisnuieste acolo sa se depuna CV-urile, pentru ca, spre exemplu, in China este cat se poate de normal ca un curriculum vitae sa contina o fotografie.
Consilierii in cariera spun ca folosirea unui format de CV local poate semnala angajatorului ca esti atent la detalii si pregatit pentru a te muta in tara in care ai aplicat.
Explica de ce vrei sa te muti
In timp ce intrebarile in cadrul unui interviu variaza de la angajator la angajator, asteapta-te sa fii intrebat de ce vrei sa pleci din tara ta. Stabileste motive puternice dinainte ca sa nu fii luat prin surprindere. de exemplu, ai putea sa motivezi prin faptul ca te va ajuta foarte mult in cariera X sau ca ti-ai dorit mereu sa te muti in tara respectiva si ca acum este momentul.
Angajatorii vor sa vada ca esti foarte sigur de schimbarea pe care vrei sa o faci si ca esti bine pregatit. Nu-si vor dori niciodata persoane care se acomodeaza greu sau care in general se misca mai incet.
Fii rabdator
Nu intra in panica daca iti cauti deja de 3 luni si nu ai reusit. O astfel de actiune poate dura si 6 luni. Obtinerea unui job peste hotare poate dura mai mult decat ar dura in tara. Expertii recomanda ca intotdeauna sa ai plan B si sa nu lasi totul sa depinda de un job in strainatate.
Tu te-ai gandit vreodata sa iti cauti un loc de munca in afara tarii? In ce tara si de ce?
Andreea Catan
Foto: clarusapex.com
Noutati




