Cum sa sustii o prezentare de succes
3/35101
calendar_month 22 Oct 2014, 00:00
O prezentare este foarte asemanatoare cu vorbitul in public. In facultate, examenele orale reprezinta o buna pregatire pentru viitoarele prezentari pentru ca trebuie sa iti mentii calmul si sa te concentrezi asupra subiectului, in ciuda audientei formate din mai multi profesori si colegi. In majoritatea joburilor din ziua de azi, prezentarile sunt o rutina ce face parte din rutina de zi cu zi la locul de munca.

Pregateste-te de pe acum sa fii la inaltime in astfel de imprejurari, cu ajutorul ponturilor de mai jos:

1. Cunoaste-ti audienta!

Trebuie sa stii foarte bine cine va asista la prezentarea pe care o vei sustine, pentru ca in functie de audienta vei sti ce trebuie sa spui. Trebuie sa vorbesti despre ceea ce vrea audienta ta sa auda si nu despre ce vrei tu. In acest sens, varsta celor care vor participa la prezentare si cunostintele lor despre subiectul in cauza te vor ajuta sa iti adaptezi tonul si continutul prezentarii. Tine cont de faptul ca slide-urile tale trebuie sa contina informatia pe care nu o cunoaste audienta ta si pe care vrei sa le-o aduci la cunostinta.
2. Continutul prezentarii
Ar fi indicat sa iti planifici un slide introductiv si unul care sa tina loc de concluzie, in care sa rezumi punctele cheie ale prezentarii tale. Asadar, in slide-ul introductiv vorbeste despre ce le vei prezenta in continuare, apoi explica pe larg fiecare punct, iar in final spune-le celor prezenti despre ce le-ai vorbit. Este esential sa faci acest lucru pentru ca audienta sa isi aminteasca ulterior continutul prezentarii tale.
Cele mai bune metode pentru a face bani si a avea succes!

3. Slide-uri
Incearca sa faci prezentarea cat mai usoara si mai digerabila pentru audienta ta. Nu folosi multe bullet points si nu iti supraincarca slide-urile. Foloseste in schimb grafice si fotografii de cate ori acest lucru este posibil. Aminteste-ti ca mai simplu inseamna mai bine si mai putin inseamna mai mult.
4. Stabileste o conexiune emotionala cu audienta ta
De multe ori succesul prezentarii depinde mai mult de felul tau de a o sustine decat de continutul ei efectiv. Priveste-ti audienta in ochi, nu te uita doar la slide-uri, foloseste umorul de cate ori este posibil, gesticuleaza, si fii atent la ton. Foloseste un ton prietenos si cald si nu unul “bossy”. Fii degajat si relaxat, nu te prezenta in fata audientei ca un elev tocilar, usor timorat care isi prezinta tema impecabila in fata clasei. Imbraca-ti prezentarea in povesti din viata de zi cu zi, poti face aluzie si la viata ta personala, pentru ca povestile sunt mai usor de retinut decat graficele si ceea ce scrie in dreptul bullet points.

Citeste mai multe articole interesante aici!

Foto: galleryhip.com