
Primul job nu se uită niciodată, mai ales dacă este cel pe care ți l-ai dorit sau care te ajută să crești profesional. El pune bazele unei viitoare cariere de succes și te ajută să te maturizezi profesional.
Pentru a te putea bucura de avantajele primului job, este important să investești în tine și în dorința de a munci. Astfel, descoperă în acest articol câteva sfaturi și recomandări care te-ar putea ajuta.
Construiește o imagine de admirat
Indiferent de natura jobului, dacă este la o multinațională sau o agenție mai mică, este important să îți construiești o imagine de admirat, care va oferi încredere. Aceasta se bazează pe disciplină, punctualitate, dar și felul în care te prezinți în fiecare zi la job.
Punctualitatea a fost și rămâne un atu de admirat, astfel, ai grijă să ajungi la timp, iar dacă ai un program flexibil, să anunți ora la care vii. Arată deschidere pentru oportunitățile care apar și cere ajutorul de fiecare dată când simți că nu ai înțeles, fără ca lucrurile să scape de sub control.
De asemenea, contează și modul în care te prezinți la muncă. Cu toate că este încurajată libertatea de exprimare și a stilului, nu uita că trebuie să acorzi atenție imaginii tale. Investește într-o rutină de îngrijire adecvată, folosește o masca de par de calitate, pentru a avea părul îngrijit, și un parfum care să vorbească despre tine și personalitatea ta.
Înțelege cultura organizațională
Cultura organizațională este un set de reguli scrise și nescrise care influențează modul în care angajații colaborează și iau decizii. Încă de la primul interviu, întreabă despre aceste detalii, dar și cum angajatorul investește în cultura organizațională.
Odată ce înțelegi principiile care stau la baza funcționării companiei, îți va fi mult mai ușor să te integrezi. Încearcă încă din primele săptămâni să observi dinamica echipei, cum comunică membrii între ei, cum sunt luate deciziile, dar și cum gestionează conflictele. Respectă normele stabilite, dar acordă atenție și obiceiurilor echipei, când iau masa de prânz sau alte pauze.
Adaptarea la stilul de lucru al echipei și la cultura organizațională îți va facilita colaborarea și te va ajuta să câștigi încrederea colegilor.
Gestionează stresul și așteptările
Încă de la început, trebuie să înțelegi că primul job vine și cu un cumul de stres și așteptări. Este normal să simți atât entuziasm, cât și rețineri, dar important este să gestionezi cu încredere toate acestea.
Nimeni nu se va aștepta să atingi perfecțiunea din primele zile, astfel, cere întotdeauna ajutor și explicații în plus, când simți că nu poți rezolva sarcinile date. De asemenea, nu îți seta așteptări nerealiste de la început. Acomodarea poate dura câteva luni, așa că acordă-ți timp și răbdare. Menținerea unei perspective realiste te va ajuta să treci mai ușor prin provocările și stresul primului job.
Arată implicare și deschidere
Chiar dacă este important să nu îți setezi așteptări nerealiste, nu uita că implicarea și deschiderea sunt de admirat. Acordă atenție oportunitățile care apar, fie ele mici, care te pot ajuta să crești și să capeți mai multă încredere.
Cere întotdeauna sfaturi și metode noi de învățare de la fiecare coleg din echipă, în limita timpului și a posibilităților. Implicarea nu înseamnă doar să lucrezi din greu, ci să fii prezent și în viața companiei, prin proiectele externe care se întâmplă: acțiuni de voluntariat, activări media etc.
Angajatorii vor aprecia întotdeauna oamenii care dau dovadă de inițiativă și responsabilitate, așa că nu uita să investești în aceste calități.
Așadar, acum că ai văzut ce înseamnă să te pregătești pentru primul loc de muncă, nu îți mai rămâne decât să te conformezi situației și să oferi ce este mai bun. Nu uita de echilibru dintre viața profesională și cea personală, pentru a face cu bucurie orice job.
Sursa foto: Shutterstock




