DACA VREI SA TE ANGAJEZI, AI GRIJA LA E-MAIL

calendar_month 23 Aug 2007, 00:00
Un studiu recent arata faptul ca cei care folosesc adrese de e-mail ciudate in CV-urile online pe site-urile cu anunturi pentru locuri de munca au mai putine sanse sa fie selectati de patroni, conform publicatiei electronice LiveScience.com. „Oamenii vor sa fie creativi, dar acest impuls poate fi o problema daca iti cauti de munca“, spune autorul studiului, Kevin Tamanini, doctor in psihologie industriala si organizationala in cadrul Universitatii Ohio.
Tamanini sustine ca, o data cu cresterea popularitatii mediului online, adresa de e-mail a aplicantului ar putea influenta ce se intimpla cu CV-ul sau - daca acesta ajunge la cosul virtual de gunoi sau la departamentul de resurse umane.
Conform studiilor, alti factori care pot influenta evaluarile facute de catre potentialii angajatori ar fi sexul, rasa, atractivitatea fizica si religia, afirma psihologul. Ca rezultat, o parte dintre candidatii care poseda abilitatile necesare locului respectiv de munca nu sint luati in calcul de patroni. Iar adresa de e-mail este o alta sursa de informatie care poate face ca acela care citeste CV-ul sa devina subiectiv.
„O persoana nu are control asupra sexului, rasei sau atractivitatii sale fizice, dar poate stabili un nume pentru e-mail“, spune Tamanini.
Acesta a colectat 200 de nume folosite pentru adresa de e-mail din diverse surse, printre care si profesori universitari. A aratat 20 dintre acestea unui numar de 200 de studenti si le-a cerut sa le dea nota in functie de cinci criterii – succes, etica, distractie, grad de masculinitate si grad de profesionalism.
E-mailurile considerate profesionale au primit ratinguri mai mari la succes, celelalte punctind la categoriile etica, distractie si masculinitate.
Discriminare inconstienta
Tamanini a ales, apoi, doua adrese de e-mail mai profesionale (mharmon si jsmith8888) si doua mai putin profesionale (htothehizzy drunkensquirl) din acest studiu si le-a adaugat cite un CV, doua fiind de calitate ridicata si doua de o calitate inferioara, dupa care a cerut unui grup de 90 de studenti sa se comporte precum angajatii care proceseaza aplicatiile pentru joburi la o companie. Studentii au dat note fiecarui aplicant la opt criterii – efort, disciplina personala, abilitati manageriale, abilitati cognitive, constiinciozitate, succes, abilitati sociale si motivare –, dupa care au decis care dintre aplicanti ar trebui sa primeasca sansa unui interviu. Studentii au dat candidatilor cu adrese de e-mail profesionale note mai mari la efort, responsabilitate personala, abilitati manageriale, succes si motivare decit celor cu e-mailuri ciudate, indiferent daca CV-urile lor aveau o calitate mai mare sau mai mica.
De ce are impact
Psihologul explica impactul adreselor de mail prin faptul ca angajatorii sint pusi in situatia de a evalua persoane la fel de profesioniste.“ Chiar daca accepti persoane care au nume de e-mail neprofesionale si reusesc sa treaca de filtre, daca se ajunge la comparatii si au aceleasi recomandari, atunci te uiti la alte lucruri. Daca un e-mail este «john smith la yahoo» si altul «drunken la squirrel», pe cine aleg?“, s-a intrebat Tamanini.
Sursa: Cotidianul
Noutati




