studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  Femeile trebuie sa devina mai "barbate" pentru a avea succes in cariera!

Femeile trebuie sa devina mai "barbate" pentru a avea succes in cariera!

1/179864
calendar_month 11 Aug 2014, 00:00
Femei, fiti barbate! Cel putin acesta este sfatul pe care o psiholoaga il da femeilor in cautare sa razbeasca in industriile dominate de barbati. Mai concret, un studiu recent dezvaluie ca angajatorii cauta mai degraba candidate care afiseaza calitati precum independenta, ambitie si asertivitate.

Aceste calitati, considerate "masculine", sunt alese in detrimentul celor "feminine", precum atitudinea calda, empatica si grijulie, noteaza Daily Mail.

Ann Marie Ryan, psiholog si profesor in cadrul Universitatii de Stat din Michigan, SUA, a realizat un experiment pentru revista de cercetare Psychology of Women Quarterly. In cadrul sau, a rugat voluntarele sa aplice pentru pozitii de conducere in industrii dominate de barbati, precum ingineria, in fata unei comisii de voluntari care trebuiau sa evalueze daca erau sau nu potrivite pentru jobul la care aplicau.

O parte dintre femei au fost rugate sa evidentieze trasaturi mai masculine, precum asertivitatea, independenta si ambitia, in timp ce cealalta parte a voluntarelor a fost rugata sa afiseze trasaturi feminine, precum atitudinea calda, empatica si grijulie.

"Am descoperit ca adoptarea unei atitudini mai masculine e o strategie eficienta, intrucat era perceputa ca fiind necesara pentru job", a declarat Ann Marie Ryan.

Membrii comisiei, indiferent ca era vorba despre barbati sau despre femei, au decis ca, pentru jobul respectiv, mai potrivite erau candidatele care afisau trasaturi dominante si asertive.

Studiul face parte din cercetarile prof. Ryan cu privire la discriminarea cu care se confrunta femeile, minoritatile etnice, oamenii cu dizabilitati si batranii si la solutiile care pot fi gasite pentru evitarea acesteia.

Desi nu este cea mai buna idee ca femeile sa se transforme in ceva ce nu sunt pentru a reusi in viata profesionala, Ann Marie Ryan sustine ca, in primele etape ale procesului de recrutare, adoptarea unor atitudini masculine le-ar putea fi de folos.

"Companiile si recrutorii ar trebui sa se asigure ca nu fac discriminari", avertizeaza insa prof. Ryan.

Foto: reallifecoaching.com.au