INAMICII SUCCESULUI PROFESIONAL
4/4045
calendar_month 14 Aug 2007, 00:00
Ti s-a spus de atatea ori ca degeaba esti talentat daca nu ai pile si ca ai pierdut momentul in care puteai sa te angajezi incat ai ajuns sa o crezi. Nici un job nu pare sa mai fie accesibil tie, nimeni nu pare sa mai vrea sa te sustina, ti-ai pierdut increderea in modalitatile cinstite de a rezolva lucrurile. Si totusi, expertii in cariera sustin ca prejudecatile sau falsele probleme care iti pot incurca ascensiunea profesionala au solutie.

„Nu sunt bun de nimic!”

Este un mit bine inradacinat in mintile multor oameni. O convingere personala care mai poate fi alimentata cu succes si de mediul social, de parinti, rude, profesori, sefi sau colegi. Fiecare are talente, insa problema survine din comparatiile la care ne supunem noi sau altii in orice situatie. Astfel ca intotdeauna va aparea altul mai bun si mai sus decat noi. Talentele trebuie indentificate insa raspunzand la intrebarea «La ce sint eu bun in comparatie cu alte lucruri pe care le-as putea face?».

Zero pile, zero sanse

Este o alta preconceptie extrem de vehiculata in societatea romaneasca. In realitate, este important sa ai cunostinte care te vad ca o persoana credibila din punct de vedere profesional. E important sa te faci cunoscut prin seriozitate, integritate si spirit cooperant.

Oportunism in cariera

Romanii cred ca nu este important sa stii inca din scoala ce vrei sa faci cu viata ta. Si au destule exemple cu care sa-si sustina convingerea. Sint multi oameni care s-au realizat si care nu au stiut ce vor sa faca si nu au avut nici un plan concret pentru cariera. Asta tine insa mai mult de noroc si de oportunitate decit de construirea unei cariere.

Nu ne intrebam oare, de ce, in alte state care ne-au luat-o cu peste 50 de ani inainte, lucrurile stau altfel? De ce oare, acolo nu se pune problema de pile, relatii, recomandari sau altele din acelasi camp lexical, si de ce, sansele de a avea o educatie deplina din punct de vedere academic sunt maxime?