Iti cauti un job? Iata cum sa nu faci o impresie proasta angajatorilor!

calendar_month 18 Mai 2015, 00:00
1. Nu vorbi despre bani pana nu obtii jobul
E de la sine inteles ca toata lumea isi cauta un job pentru a avea bani sa se intretina. Dar pe angajatori ii intereseaza numai interesul tau sincer pentru job, capacitatea ta de a te descurca la jobul respectiv si abilitatile prin care faci dovada acestui lucru. Un candidat care nu isi ascunde interesul vadit pentru bani in timpul interviului pentru angajare, are cele mai multe sanse de a fi respins. Asadar, evita in timpul interviului referirile la bani gen: „nu as accepta acest job pentru mai putin de”, „imi caut un job pentru ca am nevoie de bani pentru a-mi putea continua studiile” etc. In cazul in care vei fi sunat si ti se va comunica faptul ca ai fost ales pentru jobul respectiv, va mai urma un interviu in cadrul caruia se vor discuta salariul si celelalte beneficii pe care ti le ofera compania. Daca nu iti convin, atunci vei refuza jobul.
2. Ai grija ce postezi pe social-media
Social-media este o modalitate foarte simpla pentru angajatorii din ziua de azi de a afla mai multe despre tine decat informatiile seci din CV. De aceea, cel mai probabil ca profilul tau de Facebook, Twitter, etc va fi vizualizat de companii inainte de a decide daca vei fi chemat sau nu la interviu. Incearca sa dai dovada de maturitate pe retelele de socializare si gandeste-te de doua ori inainte de a posta fotografii care nu te pun in valoare sau comentarii care nu ti-ar face cinste. In cazul in care esti interesat de anumite companii, imprieteneste-te cu ele pe retelele de socializare, inainte de a aplica la un job in cadrul lor. In plus, de pe conturile lor vei putea afla multe informatii utile si poate chiar despre jobul la care visezi.
3. Sa-ti prezinti un punct forte ca pe o slabiciune
Daca te vei prezenta in perioada urmatoare la un interviu, cel mai probabil ca vei fi intrebat si asta: care e cea mai mare slabiciune a ta? Si pentru ca ai studiat putin cele mai frecvente intrebari de la interviurile de angajate si modul corect de a raspunde la ele, stii ca la aceasta intrebare nu ar fi indicat sa raspunzi cu: nu sunt punctul, sunt cam uituc si ma plictisesc repede de orice job. Pe de alta parte, angajatorilor nu le place nici cand iti prezinti un punct tare ca fiind o slabiciune, pentru a nu risca deloc sa nu fii selectionat pentru job. De exemplu, unii isi prezinta cea mai mare slabiciune ca fiind perfectionismul, faptul ca sunt foarte dedicati si se implica foarte mult in munca depusa etc. Incearca sa te gandesti in schimb la o slabiciune pe care o ai cu adevarat si la modul in care incerci sa iti corectezi acst defect, tinand cont de precizarile de aici.
4. Nu trebuie sa ai mereu raspunsul corect
Uneori angajatorii iti pun intentionat intrebari despre lucruri despre care stiu ca nu le stapanesti pentru a verifica daca ai capacitatea de a spune „nu stiu”. Ei prefera o astfel de persoana in detrimentul uneia care spune ca stie sa faca orice, cand de fapt nu stie, pentru a se asigura ca atunci cand nu vei sti ce sa faci, vei cere ajutor, si nu vei actiona de capul tau numai pentru a nu se afla ca nu stapanesti nu stiu ce lucru. Asadar, daca esti intrebat daca stii sa lucrezi in programul X si nu stii, opteaza pentru un raspuns de genul: „Programul respectiv nu imi este familiar, insa invat repede si ma descurc foarte bine in programele Y, Z si W”.
5. Nu esti pe LinkedIN
Absenta ta de pe Facebook va fi trecuta usor cu vederea de potentialii angajatori, dar cea de pe LinkedIn nu. Chiar daca esti student si consideri ca nu prea ai cu ce te lauda, trebuie sa iti faci aparitia pe LinkedIn, sigur pe tine, pentru a spune asta sunt eu, asta am facut, astea sunt contactele mele si recomandarile mele. LinedIn este un instrument pentru profesionistii din resurse umane pe care il pot folosi pentru a afla mai multe despre candidatii la joburi. Aici, le poti cere fostilor sefi, profesorilor sa iti scrie recomandari, si te poti lauda cu toate actiunile si activitatile tale. Un profil pe LinkedIn le transmite indirect angajatorilor mesajul ca esti cu adevarat interesat de cariera ta profesionala.
Foto: citypersonnel.net
Noutati




