studentie.ro  » cariera » consultanta » Lucruri mici care te influenteaza in alegerea carierei!

Lucruri mici care te influenteaza in alegerea carierei!

Publicat: 08 Iun 2015 | Vizualizari: 1285

Parlamentarii se gandesc in aceasta perioada la o lege a internshipului care ar face posibil ca studentii ce urmeaza stagii de practica sa fie platiti din fonduri europene si care i-ar putea ajuta pe acestia sa isi dea seama inca din timpul facultatii daca meseria pentru care se pregatesc in studentie este intr-adevar cea pe care si-o doresc.

Pana atunci insa, te-ai gandit vreodata la factorii care te-au influentat in alegerea studiilor, respectiv a meseriei pe care vrei sa o imbratisezi?

Copilaria, amintirile, visurile

Multi dintre noi ne alegem meseria pe care vrem sa o urmam inca din copilarie. Asa se face ca, la o distanta de 20 de ani, multi dintre cei care visau in copilarie sa devina medici, invatatori, politisti, ajung sa profeseze exact in acele domenii. Toti angajatii sunt in aceste conditii, copii care sunt capabili sa faca bani din pasiunile lor timpurii.
Conform unor studii facute de americani, 30% dintre angajati lucreaza in profesiile pe care si le-au ales inca din primii ani de studii. 17% dintre angajati sunt multumiti de faptul ca si-au schimbat optiunea pe care o aveau in privinta carierei la o varsta frageda, iar 33% dintre actualii angajati nu au avut la o varsta frageda aspiratii foarte precise, orientandu-se in cariera pornind de la cu totul alti factori decat visurile, aspiratiile si modelele pe care le-au avut in jurul lor.

Scoala, familia, prietenii

La varsta adolescentei, toti tinerii se confrunta cu aceasta problema: ce vreau sa fac in viata, ce cariera sa-mi aleg, la ce facultate sa dau pentru a-mi indeplini acest vis? Si pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, cei mai multi adolescenti se raporteaza la prieteni, care, de cele mai multe ori nu sunt cei mai buni sfatuitori.
Pe de alta parte scoala se dovedeste de multe ori a fi cea care isi pune definitiv amprenta asupra carierei pe care o va urma un tanar sau altul. In clasa a XII-a, cand profesorii sunt curiosi sa afle in ce directie se va indrepta mai departe unul sau altul din elevii lor, multe decizii sunt schimbate radical din cauza ca X sau Y profesor considera ca elevul Z este bun la materia X, prin urmare profesia Y ii este sortita, fiind scoase astfel definitiv din ecuatie visurile si aspiratiile elevilor.
Multi dintre tineri renunta la propriile visuri si aspiratii de dragul familiei, care ii viseaza lucrand la costum in multinationale sau castigand banii pe care parintii lor nu i-au putut castiga niciodata. Iar multi dintre tineri nu au nicio alta aspiratie la aceasta varsta decat aceea de a-si multumi parintii prin alegerile pe care le fac, pentru ca, nu-i asa, si parintii i-au sprijinit pana acum in tot ce au facut. In aceste conditii, nu mai ramane decat foarte putin loc pentru visuri, si foarte mult loc pentru alegeri practice, de viitor, sigure...

Lista cu ceea ce NU iti doresti sa faci

O metoda mai buna de a face alegerea potrivita in privinta carierei decat sa te raportezi la ceea ce visai in copilarie sau decat de a asculta de sfaturile parintilor sau ale profesorilor din scoala este sa te gandesti cu un creion si o foaie de hartie in mana la ce nu ai vrea sa faci la locul de munca in viitorii 40 de ani pe care ii vei petrece la locul de munca. Vrei sa lucrezi la un birou sau preferi ceva mai dinamic? Vrei sa muncesti imbracat in costum sau ai prefera ca tinuta sa fie ultima ta grija? Iti place sa lucrezi cu oameni sau asta ar fi ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci in viata? Raspunzand la astfel de intrebari, este mai mult decat probabil ca vei gasi raspunsul cel mai sincer si cel mai adevarat la necunoscuta: ce cariera vreau sa urmez in viata?
Foto: hercampus.com

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-11-29 00:00:00 - 2022-12-01 00:00:00