Lucrurile pe care nimeni nu ti le spune. Cum sa supravietuiesti in noul an universitar
3/37259
calendar_month 05 Nov 2015, 00:00
Studentia poate fi comparata cu startul unei curse. Daca iei un start fabulos, atunci ai mari sanse de a castiga competitia si de a avea o cariera de succes, cu venituri pe masura. In caz contrar, ai putea deveni un simplu spectator la succesul celorlalti.

In incercarea de a reusi ceea ce ti-ai propus sau de a te bucura cat mai mult de perioada studentiei, ai putea fi tentat sa faci o serie de greseli care pot fi foarte greu de reparat peste cativa ani.
Iata cateva lucruri pe care nimeni nu ti le spune, dar care te vor ajuta cu siguranta:

Lucreza gratuit sau pentru rasplata maxima. Niciodata ieftin!

Daca lucrezi ieftin si-i ajuti pe ceilalti „pentru trei lei”, ei vor percepe munca ta ca fiind fara valoare, vor considera ca te-au platit, iar tu te afli la dispozitia lor. Daca ajuti, insa, un coleg fara sa-i ceri nimic in schimb, el s-ar putea simti dator, la randul lui, sa te ajute atunci cand vei avea nevoie. Daca nu vrei sa lucrezi gratuit si stii ca te pricepi foarte bine la un anumit lucru, comporta-te ca un adevarat profesionist si lucreaza la pretul pietei pentru serviciul respectiv. Modul in care te percepi pe tine insuti se transmite si celorlalti, care te vor vedea asa cum iti doresti.


Fii independent!


Cu cat depinzi mai putin de ceilalti studenti sau de familie, cu atat vei invata mai repede sa te descurci in timpul facultatii. In plus, economisesti timp si bani (pentru ca nimeni, cu exceptia prietenilor apropiati, nu te va ajuta doar din simpatie). Daca stii ca vei deveni un client fidel magazinului de tip „xerox” din camin sau din cartier, cumpara-ti o imprimanta cu scanner inclus. In plus, renunta la spalatul hainelor la colegul de camin care a fost indeajuns de inspirat incat sa-si cumpere o masina de spalat si sa-si ajute colegii contra cost, doar in anumite zile si la anumite ore. Nu ai nevoie de altcineva pentru a avea hainele curate. Cumpara o masina de spalat cu o capacitate care sa corespunda nevoilor tale. In plus, alege un model care sa respecte dimensiunile spatiului pe care il ai la dispozitie si fa masuratorile cu atentie. Spre exemplu, la Beko poti compara produsele in functie de performanta, dimensiuni si programele de spalare.

Alimenteaza-te corespunzator

Somnul si alimentatia reprezinta cheia randamentului intelectual sau la locul de munca. Nu poti invata la materiile importante si nici nu poti lucra in acelasi timp, daca mananci doar din cand in cand si alegi doar mancaruri din magazinele de tip fast-food de la colturile strazilor. Chiar daca este mult mai simplu sa cumperi supa la plic din supermarket sau un hamburger in fapt de seara, renunta la pojghita de confort si gateste in camera. Daca iti cumperi si un cuptor cu microunde, paleta ta de optiuni devine, brusc, incredibil de variata. Nu e nimic „cool” in a consuma alimente de cea mai prosta calitate.

Cumpara lucruri de calitate

O veche zicala spune ca „sunt prea sarac ca sa cumpar lucruri ieftine”. La prima vedere, ai putea fi surprins, insa stii foarte bine ca un lucru de proasta calitate se va strica mult mai repede decat un lucru de buna calitate. Fii foarte atent la caracteristicile produselor pe care vrei sa le achizitionezi, indiferent daca vorbim despre gadgeturi sau articole vestimentare. Unele magazine de cartier ofera spre vanzare haine foarte bune si la preturi de cinci ori mai mici decat in marile centre comerciale, astfel ca un obiect de calitate superioara nu trebuie sa fie neaparat scump. Insa criteriul care trebuie sa primeze in alegerile pe care le faci trebuie sa fie calitatea. Un mic sfat: incaltamintea este unul dintre putinele articole vestimentare unde brandul ar putea avea un cuvant de spus. Daca ai nevoie de ghete pentru iarna, alege o pereche produsa de o companie care fabrica incaltaminte pentru alpinisti sau pentru cei pasionati de drumetii montane. Le-ai putea folosi chiar si peste sapte ani!



Nu ezita sa te odihnesti

Cand te simti obosit, dormi. Daca ai un examen peste trei zile si esti speriat ca nu vrei reusi sa iei nota pe care ti-o doresti, nu invata non-stop, deoarece te-ai putea suprasolicita si risci ca in fata profesorului sa nu-ti mai aduci aminte nimic. Dormi cel putin sapte ore in timpul noptii, pentru a-ti odihni mintea si a reusi sa acumulezi informatiile de care ai nevoie. Un program de somn regulat este mai eficient in invatare decat acumularea nevrotica de cunostinte. Ai nevoie de somn ca sa gandesti mai clar. In plus, in timpul somnului, creierul proceseaza evenimentele din timpul zilei si imbunatateste memoria. In concluzie, lipsa somnului duce la scaderea calitatii vietii.