Noi posibilitati de cariera in audit si certificare energetica
3/36910
calendar_month 24 Iun 2015, 00:00
Incepand cu anul 2013, a intrat in vigoare legea care obliga detinatorii unui imobil sa detina un certificat de performanta energetic, in cazul vanzarii sau inchirierii unui imobil, precum si in situatia renovarii majore a cladirii. Odata cu obligativitatea detinerii certificatului de performanta, cresterea cererilor de eliberare a documentului a dus la deschiderea unor noi oportunitati de cariera pentru absolventii de profil.
Absolventii unei institutii de invatamant superior cu specializare in constructii, instalatii pentru constructii, constructii civile, industriale sau agricole, energetica industrial, arhitectura sau orice alt profil relevant domeniul energetic, pot opta pentru o cariera de auditor energetic.
Cu ce se ocupa un auditor energetic
Auditorul energetic masoara nivelul de performanta energetic a unei cladiri si ii acorda un calficativ care incadreaza imobilul intr-o clasa energetica, de la G (consum mare) si pana la A (consum mic). Specialistul inspecteaza si evalueaza eficienta raspandirii energiei intr-un imobil, gasind solutii pentru reabilitarea si modernizarea unei cladiri.
Firma Enermed Impex Bucuresti este formata din auditori energetici cu o mare experienta in domeniu. Specialistii elaboreaza certificat energetic pentru toate tipurile de cladiri, audit energetic si termografie in constructii.
Principalele atributii
  • expertiza termica si energetica a cladirilor si a instalatiilor acestora;
  • elaborarea documentatiei necesare eliberarii certificatului energetic al cladirii
  • efectuarea auditului energetic al imobilelor
  • responsabilul cu energia, aparatele de masura, bilantul energetic, clasificarea bilanturilor energetice
  • valorificarea rezultatelor auditului energetic
  • intocmirea planului de masuri privind cresterea eficientei energetice
Cerinte si criterii de eligibilitate
Solicitantii trebuie sa detina o diploma de inginer/architect sau de absolvent in profilurile mentionate anterior. In afara diplomei de abslovire, sunt necesare studii in domeniul eficientei energetice a cladirilor, prin una sau mai multe discipline de invatamant: constructii, termodinamica, termotehnica, higrotermica constructiilor, energetica cladirilor, transfer de caldura si masa, materiale de constructii, masini termice, instalatii termice, instalatii frigorifice, instalatii de ventilare/climatizare, aparate electrice, instalatii electrice si automatizari pentru cladiri.
Pentru a obtine certificarea de auditor energetic, persoanele interesate trebuie sa urmeze un curs de specialitate in domeniul performantei energetice a cladirilor, finalizat printr-un examen de atestare.