studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  Pregateste-te sa fii luat prin surprindere: intrebari bizare la interviul de angajare

Pregateste-te sa fii luat prin surprindere: intrebari bizare la interviul de angajare

1/175284
calendar_month 13 Mai 2014, 00:00
Cand aplici pentru un job, ai in vedere adesea intrebarile standard, care vizeaza pregatirea academica, experienta si motivatia profesionala si eventualele perspective de viitor. Nu ar strica insa sa te gandesti ca nu toti angajatorii respecta "sablonul" si ca, din contra, tot mai multi prefera intrebarile "bizare", menite sa ii trieze pe cei mai buni candidati dintre cei buni.

Intrebarile "ciudate" pot varia de la un domeniu la altul, in functie de jobul pentru care ai aplicat, valorile companiei angajatoare etc. Ce au ele in comun insa este faptul ca ies din tiparul clasic cu care ai fost obisnuit si pe care il stii deja pe de rost.

Intrebari de cultura generala si personalitate


Aceste intrebari mai putin comune pot avea scopuri multiple. De pilda, iti pot testa cultura generala, aptitudinile si felul in care toate acestea se pliaza - sau nu - pe profilul si valorile companiei.

Spre exemplu, ai putea avea parte de intrebari de tipul:

- Daca ai castiga la loto, ce ai face cu banii?
- Daca ai putea lua masa cu o personalitate din istorie, care ar fi aceasta?
- Ce ai face daca ai afla ca mai ai doar 6 luni de trait?
- Pe cine admiri cel mai mult si de ce?
- Daca ai fi un personaj de film, carte etc., ce personaj ai fi?

Toate aceste intrebari pot dezvalui o multime de informatii pretioase despre bagajul tau de cunostinte, dar mai ales despre personalitatea ta, si ii sunt folositoare angajatorului intrucat ii permit sa vada dincolo de "masca" cu care te prezinti la interviu.

Intrebari de business


Pe langa acest tip de intrebari, te-ai mai putea vedea nevoit sa gasesti raspunsul si la unele intrebari care vizeaza dezvoltarea ta profesionala si implicarea ta in ceea ce faci. De pilda, sa nu te mire daca angajatorul te intreaba - chiar daca este scris in CV, negru pe alb - care este ultimul curs de perfectionare pe care l-ai urmat.

Mai putin evidenta este intrebarea "Cat de des citesti?". Ei bine, urmarea fireasca este "Si ce anume iti place sa citesti?". Bineinteles, angajatorul nu asteapta sa ii povestesti despre romanul de dragoste preferat, ci despre cartile din literatura de specialitate corelata domeniului tau de activitate. In acest moment, este important sa dai de inteles ca te intereseaza sa evoluezi in permanenta (citind x, y, z si/sau participand la workshop-uri etc.) si ca, astfel, ai fi un angajat valoros pentru companie.

Foto: clarendonregis.rs