Primul interviu pentru angajare - sfaturi de la nichiduta.ro
3/36752
calendar_month 18 Mai 2015, 00:00
Din ce in ce mai multi studenti incearca sa-si gaseasca un loc de munca, fie cu norma intreaga, fie part-time inca din timpul facultatii. Aceasta initiativa este foarte buna, deoarece tinerii dobandesc experienta intr-o activitate, legata sau nu de specialitatea pentru care se pregatesc in facultate, isi petrec timpul liber in mod creativ si benefic pentru evolutia lor ca indivizi si castiga o suma de bani care le permite sa-si satisfaca unele nevoi.

Fireste ca in centrele cu mai multe facultati si oferta pentru asemenea locuri de munca este mai generoasa, dar si numarul doritorilor de un loc de munca este mare. Astfel asistam la o competitie bazata pe performanta si indemanare, pe interes si rigurozitate, disponibilitate pentru invatare si timp alocat serviciului, calitati apreciate de cei mai multi dintre angajatori.

Primul pas pentru angajarea in acest mod este depunerea cv-ului, iar ulterior prezentarea la interviu. Daca in cv sunt inscrise aptitudinile de care da dovada candidatul, competentele intr-un domeniu de activitate sau in altul, cel mai frecvent pasul decisiv este oferit de interviul la care participa tanarul. In acest caz, trebuie sa tineti seama de cativa factori decisivi in scopul obtinerii unui loc de munca ocazional sau, de ce nu, permanent, ulterior finalizarii studiilor.

Trebuie sa nu uitati in primul rand faptul ca daca pentru dvs. este prima prezenta la un interviu, persoanele care sunt solicitate de catre firma angajatoare sa faca parte din comisie nu sunt niste incepatori! Acestia au experienta in trierea persoanelor care solicita un loc de munca si fiecare dintre membri comisiei au ca sarcina de a urmari un aspect sau altul al persoanelor ce isi exprima solicitarea de angajare. Pentru a va arata interesul si seriozitatea vis-à-vis de locul de munca solicitat va trebui sa fiti prezent la ora stabilita pentru interviu.

Tinuta decenta, aspectul ingrijit si postura sunt trei elemente pe care le exprimati nonverbal odata cu intrarea in camera destinata interviului. Un alt element important sunt emotiile care va cuprind fara sa doriti sau sa va ganditi la ele. Emotiile fac parte din viata noastra si ele ne canalizeaza actiunile si gesturile, ne afecteaza modul de gandire si de luare a deciziilor. Daca emotiile inerente care va coplesesc vor pune stapanire pe felul dvs. de a actiona si de a vorbi si implicit de a gandi, fireste ca interviul va fi un fiasco total. Pentru a evita asemenea intamplari nedorite, in special daca sunteti o persoana foarte emotiva, va trebui sa faceti cateva exercitii impreuna cu un prieten (care va juca rolul angajatorului) si care va incerca sa va adreseze intrebari si chiar sa va puna in dificultate tocmai pentru a simula diferite situatii. O alta modalitate de evitare a situatiei in care va coplesesc emotiile este sa va autosugestionati mental ca sunteti bun, competent si ca veti reusi ceea ce v-ati propus. Aceasta atitudine stimuleaza increderea in sine si asigura o postura potrivita in astfel de situatii. Este exclus ca inainte de interviul pentru angajare sa consumati alcool sau alte substante cu efecte nocive asupra organismului, chipurile pentru ”a avea curaj” ! Atitudinea va va trada si veti fi cu siguranta “perdantul de serviciu” in asemenea situatii.

Un alt element esential este sa reusiti cat de mult sa va stapaniti anumite reactii ale corpului care va tradeaza emotiile foarte mari: tremurul glasului, tremurul picioarelor, transpiratia palmelor, inrosirea obrajilor, etc. Daca aceste reactii, normale de altfel in asemenea situatii, nu va afecteaza coerenta gandirii si a exprimarii, atunci veti reusi sa le depasiti cu succes, iar emotiile pe care le traiti sa va fie aliati. Depasiti-va sentimentul firesc de “neajutorare” in situatia primului interviu pentru un anumit job, deoarece acesta va va crea pe langa un grozav discomfort, o stare confuza de neliniste si de neincredere in fortele proprii. La unele persoane aceste sentimente se rasfrang in atitudinea lor, in postura, in reactiile la intrebarile adresate de cei din resurse umane si vor demonstra in situatia data ca “nu sunteti apti” pentru respectivul post; fireste ca poate fi o perceptie total eronata asupra dvs.!



Specialistii care sunt responsabili in sectorul resurse umane cu recrutarea de noi angajati vor “citi” imediat in gesturile si atitudinea dvs. cateva elemente ale caracterului si ale personalitatii. Incercati pe cat posibil sa va mentineti spatele drept, picioarele asezate pe sol, bratele pe genunchi, capul drept. Sunt cateva posturi care transmit cu totul alte mesaje ce vor fi percepute imediat de cei din comisia pentru interviu. Sa precizam cateva: spatele incovoiat si bratele incrucisate transmit mesajul clar de neincredere in fortele proprii; picioarele suprapuse, picior peste picior, transmit un mesaj prin care sunteti putin interesat de ce se intampla in jur; leganatul pe scaun in timpul dialogului va transmite mesajul de nesiguranta si neincredere, lipsa de concentrare si lipsa de atentie pentru ceea ce faceti in acel moment; privirea in pamant in timp ce raspundeti la intrebari demonstreaza vinovatie, neincredere, lipsa de curtuazie fata de persoanele cu care vorbiti; o privire scrutatoare si sfidatoare fata de cei prezenti vor transmite mesajul ca ii sfidati, va credeti cel mai capabil si vreti sa-i intimidati cu curajul dvs.

Tonul pe care il folositi atunci cand raspundeti este foarte important. Un glas slab, abia perceptibil va demonstra lipsa de vitalitate, neincredere, incapacitate relationala. Dimpotriva, un glas puternic si sonor, va demonstra ca doriti sa fiti dominant, sa va impuneti neaparat propriile idei si pareri; aspect in neconcordanta cu o activitate de grup, in echipa, de relationare si cooperare cu colegii (in cazul in care serviciul presupune o asemenea activitate). Incercati sa va adresati pe un ton calm, sigur, cu un limbaj adecvat si cu un vocabular adecvat. In momentul in care vi se adreseaza o intrebare al carei raspuns reprezinta luarea unei decizii importante, luati-va un mic ragaz de gandire, fara insa a face gesturi de genul: sa va ridicati de pe scaun, sa va plimbati mana prin par sau la nas, sa bateti darabana cu degetele in scaun sau in masa. Aceste gesturi tradeaza ticuri motrice (de gesturi necontrolate) care nu va vor fi favorabile.

Incercati sa va limitati aprecierile personale asupra modului in care a decurs interviul. Nu dvs. sunteti in masura sa va exprimati verbal asupra acestui aspect. Fiti foarte atent ce atitudine aveti la finalul interviului! Conteaza foarte mult stapanirea de sine in aceste momente. Daca veti fi asigurat ca veti fi cautat in scurt timp pentru angajare, evitati manifestarile de gratitudine exagerata! In fond, angajatorul are nevoie de personal, iar dvs. va oferiti serviciile competente in situatia data. In cazul in care raspunsul este negativ, stapaniti-va calmul, multumiti pentru timpul acordat si parasiti cu atitudine demna incinta incaperii.

Orice experienta este un bun castigat! In perioada imediat urmatoare revizuiti-va in minte cum a desurs interviul, incercati sa descoperiti punctele slabe pe care le-ati avut pentru a evita pe viitor o astfel de situatie.

Nu uitati ca o atitudine demna, fara sa fie sfidatoare, un ton calm si gesturile calculate, sunt cateva “chei” cu care puteti deschide usa unui loc de munca foarte usor.

Multumim www.nichiduta.ro