studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  Reguli de adaptare la locul de munca

Reguli de adaptare la locul de munca

1/171792
calendar_month 19 Mar 2014, 00:00
Felicitari, tocmai ai fost acceptat la primul tau job! Acum ca ai depasit acest hop, afla ca provocarea abia de acum incepe. Fiindca nu conteaza doar sa iti gasesti un loc de munca, ci si reusesti sa il pastrezi, eventual mult timp de acum incolo. Iata cateva reguli de adaptare la job!
1. Nu te panica
In primul si in primul rand, trage aer adanc in piept, numara pana la 10... si calmeaza-te: este firesc sa ai emotii in prima zi de munca (si nu doar atunci) si sa iti ia un pic de timp pana sa te obisnuiesti cu noua ta situatie, cu oamenii noi etc.

In primele saptamani de job, vei fi bombardat cu o multime de informatii, de la cele banale (unde se afla baia si de unde te poti servi cu o cana fierbinte de cafea) la cele de care ai neaparata nevoie pentru a-ti duce la indeplinire taskurile. Nu te astepta sa le retii pe toate din prima - in schimb, pune intrebari peste intrebari, chit ca ti-e jena ca i-ai putea stresa pe cei din jurul tau.
2. Fii cat mai sociabil cu putinta
Adaptarea ta va fi mai usoara daca te vei imprieteni rapid cu colegii tai. Odata ce stabilesti legaturi cordiale cu ei, vei incepe sa te simti mai in largul tau. Gandeste-te doar: preferi sa iei pranzul singur sau alaturi de noii tai colegi, razand si glumind? In plus, daca te dovedesti sociabil si deschis, iti va fi mai usor si sa cooperezi pe plan profesional cu colegii tai, iar asta nu poate decat sa te ajute sa-ti pastrezi jobul mult timp de acum incolo!
3. Afla exact ce anume se asteapta de la tine
Ti se va spune, cel mai probabil, ce ai de facut, care sunt sarcinile tale zilnice etc. Insa nu umple tu restul "golurilor", de tipul nivelul de performanta pe care se asteapta angajatorul sa il atingi intr-o luna, doua, jumatate de an etc. Intreaba care sunt asteptarile concrete, fie pentru a te relaxa - daca aveai impresia ca trebuie sa inveti tot in prima luna, fie pentru a pune cu adevarat osul la treaba.
4. Solicita feedback
Dupa prima saptamana, spre exemplu, roaga-ti superiorul direct sa iti ofere un feedback cat mai onest si detaliat cu putinta. Astfel, vei sti ce anume ai de imbunatatit, dar si care sunt punctele tale forte pe care poti miza si de acum incolo.

Foto: bluecactus.pl