SCOLILE DE MESERII DIN FINLANDA SI POLONIA, RIDICATE LA RANG DE ARTA
calendar_month 14 Dec 2007, 00:00
Finlanda si Polonia au reinventat scolile de arte si meserii atunci cand s-au trezit cu deficit de specialisti pe piata fortei de munca. Pentru a-i atrage pe tineri, le-au oferit sansa de a invata numai ce le place, iar acum isi permit luxul de a-si alege elevii, care au inteles ca diploma de meserias are aceeasi valoare ca una de licentiat.
Ce-l atrage cel mai mult pe un tanar? Aceasta a fost intrebarea. In Finlanda si Polonia, specialistii au studiat nevoile pietei, pasiunile tinerilor si oferta scolilor. Le-au combinat si a rezultat un invatamant profesional nisat pe hobby-uri. Se numesc ca si la noi, scoli de arte si meserii, doar ca ei chiar au transformat meseriile in arta.
Polonezii au mai nou o pasiune. Masinile vechi, cu poveste. Si, pentru ca nu prea existau meseriasi care sa le faca functionale, s-a infiintat o scoala speciala. Functioneaza la Torun si are 600 de elevi. Muzeul scolii e plin de exemplare. Cel mai spectaculos este un vehicul transformat din celebrul Polski Fiat.
Elevii sunt multumiti pentru ca, imediat dupa terminarea scolii, isi gasesc de lucru. Cei mai multi insa isi deschid propriile ateliere. Se vorbeste putin si se lucreaza mult. Unoeri chiar in fabrici cu renume din strainatate.
Si Finlanda reconditionaza. Haine. Se intampla la Scoala de arte si meserii din Helsinki, unde incalzirea globala si nevoile societatii au impus aparitia unui nou domeniu.
Bine pentru mediu, bine pentru buzunarul propriu. Bogata, dar cu taxe mari, Finlanda are magazine scumpe si oameni care nu se dau in vant dupa moda. In schimb, are o mare pasiune pentru bucataria proprie. Tocmai de aceea, scoala de arte si meserii scoate anual la concurs posturi de bucatari.
Sunt 1700 de studenti alesi pe spranceana. Ajung aici doar cu un examen de admitere foarte serios si au nevoie de 120 de credite ca sa termine scoala: 90 de la studiul profesional, 10 de la teorie si 20 de la hobby-uri. Salariul normal pentru un bucatar, cand vine direct din scoala, poate sa ajunga la 1800 de euro. Dupa ce capata experienta, el poate sa ajunga la 2500-3000 de euro. Atat castiga cei mai buni bucatari din Finlanda.
Scoala colaboreaza cu hoteluri si restaurante din Helsinki, are restaurantul prorpiu foarte popular in oras si isi invata elevii secretele tuturor bucatariilor din lume, de la mancarea asiatica pana la specialitatile locale. Educatia este la mare pret si nu e vorba goala. Statisticile arata ca dintr-o populatie de 5,2 milioane de oameni peste jumatate se afla in acest moment intr-o institutie de invatamant.
In ambele tari, nevoia de specialisti in meserii aplicate este foarte mare, de aceea scolile de arte si meserii isi permit luxul de a-si alege elevii. Nu-i o rusine sa studiezi la scoala profesionala, pentru ca, dupa absolvire, pot castiga la fel de bine ca un absolvent de facultate. Profesorii si elevii se iau in serios, iar materia predata este in permanenta adusa la zi, in concordanta cu nevoile pietei sau ale diferitilor angajatori.
Nimeni nu intra in panica atunci cand are nevoie de un meserias. E de ajuns sa deschizi o carte de telefon si ai de unde alege. Un exercitiu pe care nu va recomandam sa-l incercati acum acasa.
Sursa: Pro Tv
Noutati