Top 10 deprinderi must-have dupa absolvire

calendar_month 06 Mar 2014, 00:00
1. Simtul afacerilor
Studentii care il poseda sunt cei care organizeaza balul de absolvire sau care au inceput deja pe cont propriu o mica afacere cu tricouri personalizate. Daca nu te-ai gandit inca la acest lucru, ai putea sa incepi acum o activitate din care sa... iasa bani.
2. Gandire globala
Multi dintre voi vor ajunge, inevitabil sa lucreze intr-o multinationala. In acest tip de institutii e foarte important sa gandesti global, adica sa dovedesti ca intelegi modul de gandire al diferitelor culturi si felul cum functioneaza industria peste granite. O bursa Erasmus te-ar putea ajuta in acest sens. Afla mai multe aici>>
3. O limba straina
Azi nu mai vorbim de faptul ca o limba straina “da bine” la CV. Cunoasterea unei limbi straine este un instrument obligatoriu pentru a obtine un job bun intr-o industrie globala. Daca tot vei trece limba straina in CV fa acest lucru cum trebuie. De exemplu, daca stapanesti limba ebgleza nivel Business, trece asa, e mai bine decat sa treci pur si simplu limba engleza - fluent. Afla mai multe aici>>
4. Creeaza-ti o amprenta digitala curata
Daca tot ce vor gasi angajatorii despre tine online va fi o prezenta frecventa pe Facebook, nu te va ajuta prea mult in cariera. Incearca sa iti creezi un profil pe Linkedin, sa incepi un blog in care iti impartasesti experientele cu cititorii tai si, in general, incearca sa lasi doar “urme” decente si inteligente online.
5. Eticheta office
E adevarat ca nu ai mai lucrat niciodata intr-un birou pana acum si nu prea stii ce-i aia “eticheta office”, dar nu ar fi rau sa te documentezi din timp. Aceasta implica o tinuta office impecabila, modul cum te adresezi celorlalti, felul cum vorbesti la telefon, etc.
6. Computer literate
Cunostintele de baza in ceea ce priveste utilizarea computerului nu mai sunt suficiente astazi, chiar daca nu ti-ai propus sa lucrezi in IT. Nu iti cere nimeni sa stii programare, dar cu cat esti familiarizat cu mai multe programe de lucru pe calculator si cu cat le stapanesti mai temeinic, cu atat vei fi un angajat mai bun. Cand incepi sa studiezi un program de lucru pe calculator incearca sa faci acest lucru cat mai serios.
7. Spirit de echipa
Termenul ti se pare un limbaj de lemn al companiilor de recrutare? Nu e deloc asa, spiritul de echipa chiar e necesar, pentru ca, la urma urmei, vei lucra impreuna cu multi alti oameni si asta nu e deloc usor. Cand mentionezi despre spiritul de echipa la un interviu de angajare ar fi bine sa nu amintesti despre relatiile tale cu colegii de facultate de exemplu. Mult mai credibil ai fi daca ai spune ca ai activat intr-o echipa de fotbal, handbal, etc in ultimii doi ani sau ca ai facut voluntariat cu o echipa de... n oameni.
8. Conversatia
Invata sa vorbesti cu oameni diferiti care activeaza in domenii diferite de al tau. Pune intrebari, incerca sa intelegi ceea ce fac ei si sa porti o conversatie pe aceasta tema. Foloseste-te de toate evenimentele la care mergi pentru a intra in discutie cu oameni noi, pe care nu ii cunosti. Asta te va ajuta foarte mult la interviurile de angajare.
9. Atitudine pozitiva
Companiile spun ca te angajeaza pentru atitudine si ca te pregatesc pentru aptitudini. Cu alte cuvinte, stiinta job-ului ti-o ofera companiile prin intermediul trainingurilor, tu trebuie sa vii doar cu atitudinea potrivita. Zambeste, fii deschis, dezinvolt, asta e tipul de om care se cauta.
10. Permis de conducere
Nu ar fi rau sa il iei din timpul facultatii, ca sa scapi de grija asta in perioada cand vei lucra full-time si vei avea mai putin timp liber. In plus, carnetul de conducere este uneori cerinta obligatorie pentru ocuparea unui post.
Foto: effectivestudentmarketing.com
Otilia Caraza
Noutati




