studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  Trasatura mai importanta decat IQ-ul pentru obtinerea succesului!

Trasatura mai importanta decat IQ-ul pentru obtinerea succesului!

1/180094
calendar_month 14 Aug 2014, 00:00
Autorul Daniel Goleman, sustine in noua lui carte "FOCUS: The Hidden Driver Of Excellence” ca nu IQ-ul este cel mai bun indicator al succesului de care se va bucura un individ in viata ci, mai degraba, controlul cognitiv.

Potrivit lui Goleman, controlul cognitiv este definit ca fiind abilitatea de a-ti controla impulsurile, de a manageria emotiile negative si a intarzia recompensele cat mai mult in sensul asteptarii momentului in care obiectivele pe termen lung au fost realizate.

Goleman isi argumenteaza aceasta teorie aducand in discutie niste studii efectuate la Universitatea din Pennsylvania, care, au aratat ca, studentii care au obtinut cele mai mari note nu sunt neaparat cei care au si cel mai mare IQ, ci aceia care au perseverat in atingerea obiectivelor pe care si le-au propus in ciuda esecurilor si obstacolelor intampinate.

Un alt studiu citat de Goleman in cartea sa a fost realizat pe in jur de 1000 de copii, care au fost urmariti de la cele mai fragede varste pana la 30 de ani. Dintre acestia, adultii care se bucurau de cel mai mare succes in viata erau copiii care au avut cel mai bun control cognitiv in copilarie.

Goleman isi completeaza argumentatia in acest sens spunand ca, IQ-ul si abilitatile tehnice sunt foarte importante pentru a avea succes in cariera, dar ceea ce face diferenta intre mai multi indivizi cu IQ-uri asemanatoare si abilitati tehnice identice este acest control cognitiv.

El isi sfatuieste cititorii asadar sa isi foloseasca inteligenta sub forma controlului cognitiv, care ii va face sa se diferentieze la locul de munca. Aceste caracteristici distinctive, precum increderea, perseverenta in urmarirea obiectivelor in ciuda obstacolelor intampinate, capacitatea de a colabora cu altii, persuasiunea si influenta, toate sunt caracteristici esentiale in construirea unei cariere de succes.

Foto: morganmckinley.ie