Trecerea de la viata de campus la viata de angajat: cum te adaptezi?

calendar_month 04 Iun 2015, 00:00
Ce e atat de diferit?
Ai fost invatat sa te pregatesti si sa fii evaluat la intervale regulate ca student. Nu cam acelasi lucru se intampla si la un job? Din pacate nu. La job esti evaluat in fiecare zi, chiar daca vei avea impresia intr-o prima etapa ca nimanui nu-i pasa de tine si ca ai toata libertatea pe care ti-o doresti. Chiar daca aparent toata lumea are treburi mai bune de facut decat sa urmareasca ce faci tu, de fapt, cum vei calca gresit, cum ti se va atrage atentia. Asa ca, nu te lasa pacalit de prima impresie.
De ce? Te vei gandi la bani, in primul rand, pentru ca din moment ce esti platit se asteapta si ceva in schimb de a tine. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care fiecare angajat este atent urmarit la job. In timp ce la facultate ceea ce faceai si modul in care iti indeplineai sarcinile, te afectau numai pe tine, la job, de ceea ce faci tu poate depinde felul cum se va desfasura munca celorlalti angajati. Asadar, la locul de munca ceea ce faci nu te afecteaza numai pe tine ci poate avea impact asupra intregii companii, iar aceasta responsabilitate este mult mai grea decat aceea de a obtine note bune la examene.
Asadar, cum fac sa reusesc la primul job?
1. Ai grija sa ajungi mereu la timp, daca nu un pic mai devreme. Rezuma-ti pauza la pauza de masa si nu o prelungi cu pauze de cafea, de vorbit cu cutare, de uitat la filmulete pe YouTube, de mers pana la chiosc, etc.
2. Imbraca-te adecvat (e suficient sa te uiti o data in jurul tau si sa iti dai seama care este dress-code-ul companiei in care lucrezi).
3. Asculta si observa. In prima etapa la un nou job este esential sa stii sa asculti pana la capat ceea ce ti se spune si apoi sa iti dai si tu cu parerea. Fii cu ochii si urechile deschise si incearca sa absorbi cat mai multa informatie.
4. Stai departe de barfa din birou. Asta nu inseamna sa iti pui dopuri in urechi cand altii vorbesc despre altii. De fapt aceste informatii iti sunt foarte utile pentru a sti cate ceva despre cei din jurul tau. Insa nu contribui si tu la ele. Asculta si prefa-te total dezinteresat.
5. Fii politicos. Aici nu exista reguli mai complicate decat cele pe care le stiai din copilarie: spune multumesc, te rog, bate la usa inainte de a intra intr-un birou.
6. Raspunde adecvat la telefon. Chiar daca e un telefon intern, aminteste-ti ca ai de-a face cu oameni noi pe care nu ii cunosti inca si care s-ar putea sa nu fie foarte incantati sa le vorbesti ca celei mai bune prietene ale tale, chiar daca par de gasca.
7. Nu pretinde ca stii lucruri pe care nu le stii. La serviciu nu vii ca sa te dai mare ci ca sa inveti si sa contribui la bunul mers al companiei din care faci parte. Asadar, cand nu stii ceva, spune si fii pregatit sa inveti.
8. Pune intrebari cu riscul de a parea prost. Cand nu esti sigur de ceva oricat de banal ar fi, pune intrebari. E mai bine sa fii luat peste picior pentru ca nu ai stiut cutare lucru decat sa fii sanctionat din cauza ca ai facut o treaba proasta.
9. Gaseste-ti un mentor. Nu te gandi la sefii si superiorii tai, ci la cineva mai vechi in companie care stie cum merg lucrurile si cine trage sforile si care este deopotriva dispus sa iti impartaseasca si tie din experienta lui.
Foto: careerealism.com
Noutati




