Perioada studentiei este una a provocarilor, a descoperirilor si a gasirii unui sens in ceea ce priveste dezvoltarea ta. Iti construiesti drumul in viata pas cu pas: inveti pentru facultate, obtii un job, te cunosti mai bine, descoperi noi hobby-uri si construiesti relatii cu diferite persoane. In plus, vrei sa reusesti pe mai multe planuri, iar presiunea te poate face ca uneori sa te simti coplesit de schimbarile din aceasta perioada. Poate cu atat mai mult in preajma unui nou an universitar in care vrei sa le arati celor din jurul tau ca poti mai mult.
In continuare, iti prezentam 4 sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru a avea mai multa independenta si incredere in fortele tale. Acestea te vor indruma si iti vor oferi sprijin pe parcursul acestei etape, atunci cand o sa simti presiunea anumitor situatii.
1. Obtine o sursa de venit
Poate unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii de student este sa ai banii tai. Stii ca asa te vei putea baza pe ei pentru situatiile de zi cu zi, mai ales in primii ani de facultate. Vei avea nevoie de resurse pentru plata taxelor, a materialelor necesare pentru diverse cursuri si pentru a te putea intretine. Obtinerea unui job iti va da incredere si siguranta financiara pentru a-ti gestiona mai bine cheltuielile si a pune ceva bani deoparte. Astfel, iti vei calcula din timp bugetul pentru a putea planifica economiile si cheltuielile conform obiectivelor si nevoilor tale.
Iar daca esti angajat si ai nevoie de mai multe optiuni financiare, atunci ia in considerare un credit studenti. Pentru un plus de rapiditate, alege un credit care se poate obtine online si fara multe acte depuse.
2. Organizeaza-ti activitatile
Pune intr-un calendar activitatile de la facultate, precum termenele pentru proiecte sau perioadele de sesiune, pentru o mai buna gestionare a timpului tau. Iar pentru a face fata diverselor situatii neprevazute, noteaza-ti activitatile zilnice si saptamanale. Astfel, vei invata sa ai grija de tine si de spatiul in care locuiesti. Te vei organiza mai bine pentru a gati, a face curatenie sau a repara mici lucruri in casa. Toate acestea iti vor da un sentiment de independenta si de implinire, mai ales daca nu mai locuiesti impreuna cu parintii tai.
3. Pastreaza un echilibru intre activitati
Implica-te in diferite proiecte pe perioada facultatii si fii deschis oportunitatilor oferite, mai ales in cazul celor care implica mobilitatea studentilor, de tipul burselor Erasmus. In plus, invata ceva nou, indiferent ca este vorba despre dezvoltarea ta personala sau ceva care o sa te ajute la job: o limba straina, notiuni de contabilitate primara sau un program de editare foto-video.
De asemenea, nu neglija hobby-urile, miscarea in aer liber, precum si iesirile cu prietenii. Fiecare persoana este diferita, asa ca experimenteaza si vezi care este varianta potrivita pentru tine. Esti mai energic cand alergi dimineata, inainte de cursuri? Sau atunci este momentul in care te poti concentra mai mult pentru a exersa la chitara?
4. Construieste relatii bazate pe incredere
A fi independent inseamna sa construiesti si sa pastrezi relatii bazate pe incredere, sustinere si ajutor constructiv. Discuta cu parintii si cu persoanele apropiate despre nevoile si planurile tale pentru a le arata ca esti pregatit pentru acest pas. In paralel, incearca sa-i asiguri ca vei cere sfaturi si vei cauta ajutor atunci cand te vei confrunta cu situatii dificile.
In perioada studentiei vei avea timp sa te descoperi pentru a intelege mai bine ceea ce este important pentru tine. Pentru ca vei prioritiza anumite lucruri, este de ajutor sa fii independent si organizat, dar ai nevoie si sa experimentezi, fara teama unor eventuale greseli. De aceea, bucura-te de tot ceea ce faci si alege sa te dezvolti cat mai mult in aceasta etapa a vietii tale.
Sursa foto:Freepik