Mulți studenți se gândesc dacă ar trebui să lucreze în paralel cu studiile. Deși ar putea exista câteva argumente pentru a nu-ți lua un job pe perioada facultății, cum ar fi provocarea de a-ți gestiona timpul, se pare că acest lucru ar putea să-ți ofere câteva avantaje semnificative pentru dezvoltarea ta. Află care sunt acestea.
1. Capeți experiență în muncă
Ca student ce lucrează, unul dintre cele mai importante avantaje este că ai posibilitatea de a câștiga experiență. Dacă te hotărăști că vrei să lucrezi din facultate în domeniul studiilor tale, ia în calcul să aplici pentru un post de stagiar sau ca angajat part-time. Un astfel de job îți va permite să lucrezi mai puține ore pe săptămână, dar să îți maximizezi experiența.
În plus, experiența este un lucru pe care angajatorii îl caută atunci când aplici pentru un loc de muncă, chiar și pentru entry-level. Acesta este un motiv în plus pentru a-ți îmbogăți CV-ul cu experiența din perioada studenției.
2. Vei avea ocazia să cultivi relații
Nu numai că poți dobândi experiență valoroasă, dar un job în timpul facultății îți poate oferi multiple oportunități de relaționare.
Networkingul este cheia pentru a stabili prietenii și conexiuni cu alți stagiari, mentori, persoane din industria care te interesează. Contactele stabilite acum pot fi puncte de referință mai târziu în carieră, când ai putea dori să schimbi jobul.
3. Vei avea ocazia să înveți să gestionezi un buget dintr-o perspectivă diferită
Odată ce vei începe să lucrezi, perspectiva ta despre cum se câștigă banii se va schimba. Vei înțelege importanța lor și vei putea să economisești mai mult în timp ce înveți să-ți gestionezi finanțele. Îți vei da seama că un obiect costă 2 ore de muncă; practic, odată ce vei începe să lucrezi, vei realiza că gestionarea banilor necesită multă disciplină.
Dacă vei decide să mergi pe calea chibzuinței, ai putea economisi o parte din bani ca avans pentru un apartament de vanzare in Craiova, de exemplu, dacă ești suficient de motivat și urmezi facultatea acolo.
4. Dobândești abilități ce îți vor fi utile în orice carieră vei urma
Dacă nu vrei să lucrezi ca stagiar, poți găsi, de asemenea, de lucru în domenii precum Horeca, customer support sau vânzări. Locurile de muncă în aceste domenii presupun, de obicei, un orar mai flexibil, perfect pentru programul tău de student.
În plus, nu te gândi că, doar pentru că nu faci un stagiu sau nu lucrezi cu jumătate de normă în industria pe care o studiezi, experiența ta nu este la fel de valoroasă. Dimpotrivă, vei putea demonstra abilități transferabile precum comunicarea, munca în echipă și leadershipul.
5. Devii mai ambițios
Fie că este vorba de locuri de muncă cu jumătate de normă, de freelancing sau de colaborări online, valorificarea ambiției tale și combinarea acesteia cu strategii financiare inteligente îți vor permite să îți atingi obiectivele și să îți construiești o bază financiară solidă.
În cele din urmă, statutul tău de student care muncește le va arăta viitorilor tăi angajatori că ești ambițios. Nu toată lumea are curajul sau abilitățile de gestionare a timpului pentru a lucra în timp ce studiază.
Așadar, un job în timpul facultății are mai multe beneficii, inclusiv faptul că le permite studenților să economisească bani. De asemenea, oferă abilități sociale pe care le vor putea utiliza zilnic. În plus, îi învață pe studenți cum să își gestioneze finanțele și să își construiască o bună autodisciplină, să devină mai independenți, să interacționeze cu adulții și să beneficieze de experiență în câmpul muncii.
Sursa foto: shutterstock.com