6 strategii eficiente pentru a fi un student antreprenor de succes, atunci cand detii un PFA
4/42743
calendar_month 26 Sep 2024, 11:37

In Uniunea Europeana, conform unui raport oficial, 46% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-30 de ani sustin ca iau in considerare deschiderea unui business, dar doar 14% dintre acestia au si facut primii pasi in acest sens.

Daca ai ajuns la acest articol, inseamna ca esti unul dintre cei care actioneaza, insa, daca esti student, stii ca acest proces poate fi mai dificil. De aceea, ti-am pregatit in cele ce urmeaza 6 strategii eficiente pe care sa le aplici pentru a fi un student antreprenor de succes.

1. Mentine un echilibru intre antreprenoriat si studii

Sa fii student si antreprenor in acelasi timp poate fi solicitant, pentru ca acest lucru implica jonglarea cu multiple sarcini si activitati care, uneori, pot deveni coplesitoare. Ca sa eviti oboseala si sentimentul de anxietate, indiferent de domeniul in care activezi, este important sa te gandesti la businessul tau ca la o activitate placuta, un hobby pe care il iei in serios, dar care sa nu duca pe termen lung la epuizare. Dar cum poti face asta? Prin mentinerea unui echilibru intre studii si antreprenoriat, astfel:

- Seteaza-ti obiective pe termen scurt si lung in ceea ce priveste businessul tau. Apoi, stabileste un plan de actiune pentru indeplinirea fiecaruia, insa nu uita sa tii cont si de programul pe care il ai la facultate. Cea mai simpla solutie aici este sa ai un calendar comun pe telefon in care sa iti setezi atat intalnirile de afaceri, cat si programul de la facultate. Astfel, iti va fi mai usor sa-ti organizezi timpul intr-un mod eficient.

- Noteaza-ti din timp in calendar examenele si aloca o perioada de timp suficienta (inainte ca acestea sa aiba loc) pentru a te pregati pentru ele. Asigura-te ca nu stabilesti intalniri de afaceri in zilele respective si ca aloci suficient de mult timp pentru pregatire.

- Nu uita sa aloci timp si pentru odihna si recreere. Viata de student antreprenor nu inseamna numai participarea la cursuri si activitati de antreprenor, de aceea asigura-te ca incluzi in rutina ta si cateva activitati care te relaxeaza, cum ar fi sportul, cititul sau iesitul in oras cu prietenii si colegii.

2. Alege resursele de finantare potrivite pentru un PFA

Dupa ce ai invatat sa mentii un echilibru sanatos intre studii si business, urmatorul pas crucial pentru succesul afacerii tale este sa identifici si sa alegi resursele de finantare potrivite care sa te ajute la indeplinirea obiectivelor tale. Si, avand in vedere ca in calitate de student resursele financiare personale pot fi uneori limitate, pentru a investi in afacerea ta, indiferent ca vorbim despre achizitia de noi echipamente, digitalizare sau doar plata facturilor curente, poti sa alegi un imprumut PFA online de la o institutie financiara nebancara (IFN).

- Daca ai cel puțin 12 luni de activitate, poti obtine pana la 235.000 RON cu o perioada de rambursare de pana la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt si 60 de luni pentru investitii. 

- Pe tot parcursul contractului, indiferent de perioada pe care o alegi, beneficiezi gratuit de un program de facturare integrat cu ANAF e-Factura.

- Daca iti doresti un imprumut de cel mult 100.000 RON, il poti obtine 100% online, iar cele doua documente minime pe care ti le cerem sunt extrasul de cont si ultima balanta disponibila.



- Dobanda este una variabila, in functie de ROBOR la 6 luni si, in caz de nevoie, rata poate fi amanata pentru 30 de zile, o singura data pe durata creditului, daca ai un comportament bun de plata pana atunci.

3. Investeste in dezvoltarea ta profesionala

Odata cu businessul trebuie sa te dezvolti si tu. Si, daca pentru business e suficient sa ai o idee inovatoare si finantarea potrivita, pentru dezvoltarea ta profesionala poti sa te folosesti de urmatoarele metode:

- Profita de programele de sprijin dedicate studentilor antreprenori, cum ar fi incubatoarele de afaceri, cursurile de antreprenoriat si mentorat. Aceste resurse iti pot oferi ghidare si acces la o retea de profesionisti din domeniu.

- Citeste constant carti si articole de specialitate scrise de lideri din industrie pentru a-ti dezvolta perspectivele asupra vietii de antreprenor. 

- Daca facultatea ta cere efectuarea unui stagiu de practica, orienteaza-te spre o companie care activeaza in acelasi domeniu cu businessul tau. Astfel, iti vei imbogati cunostintele si vei afla metode si practici de succes care pot fi aplicabile si pentru afacerea ta.

4. Dezvolta-ti abilitatile digitale si de marketing online

Pe langa acumularea de cunostinte care tin de administrarea businessului, atunci cand ai un PFA este important sa-ti dezvolti si anumite abilitati digitale pe care sa le folosesti pentru a-ti face afacerea cat mai cunoscuta. Iata cateva exemple de abilitati asupra carora te poti concentra si de ce:

- SEO – daca iti optimizezi site-ul pentru motoarele de cautare, businessul va aparea printre primele pagini la cautarea anumitor cuvinte-cheie, atragand mai mult trafic organic si implicit vanzari.

- PPC – invatarea si punerea in aplicare a tehnicilor de publicitate platita pot genera si mai mult trafic catre site-ul tau, intr-un timp scurt.

- Social media marketing – prin gestionarea eficienta a paginilor businessului tau, vei reusi sa iti construiesti o comunitate solida in mediul online.

5. Gestioneaza eficient timpul si resursele

Daca ai ajuns pana la aceasta sectiune a articolului, sigur ti-ai dat seama ca administrarea unui business de succes presupune multe activitati atat de ordin administrativ, cat si de ordin creativ si tehnic. Iar acum probabil te intrebi cand sa faci toate astea, avand in vedere faptul ca esti student? Ei bine, cu o planificare atenta a timpului si a resurselor, este posibil.

Iata cateva idei de gestionare a activitatii pe care le poti pune in aplicare:

- Organizeaza sarcinile aferente afacerii in functie de prioritati. Incepe mereu cu cele urgente si importante, astfel incat daca spre finalul zilei te simti obosit, sa poti sa amani celelalte sarcini fara sa periclitezi activitatea afacerii.

- Foloseste tehnica Pomodoro pentru a-ti mentine concentrarea atunci cand lucrezi la un task. Aceasta presupune alocarea unui interval de timp pentru o concentrare intensa asupra a ceea ce ai de facut, urmata de o pauza de 15-25 de minute pentru a evita epuizarea.

- Deleaga responsabilitati. Daca totusi simti ca nu ai suficient timp sa le faci pe toate, angajeaza o persoana care sa te ajute si deleaga unele responsabilitati care nu presupun factor decizional. Poti chiar sa externalizezi unele procese, cum ar fi cele de marketing sau contabilitate.

6. Construieste-ti o retea de contacte valoroase

Daca reusesti sa iti gestionezi eficient timpul si, mai ales, daca alegi sa externalizezi unele procese de business, atunci vei avea timp si de o parte a antreprenoriatului des uitata de catre cei aflati la inceput de drum: networkingul. De ce este important? Pentru ca te ajuta sa dezvolti relatii cu potentiali clienti, parteneri de afaceri si investitori care sa te ajute sa-ti cresti afacerea.

Iata ce poti face pentru a-ti construi propria retea de contacte valoroase:

- Implica-te activ in comunitatea studenteasca si antreprenoriala. Participa la evenimente, conferinte si programe de mentorat. 

- Fii activ pe retele sociale dedicate mediului de business si participa la discutii.

- Implica-te in initiative de voluntariat relevante pentru domeniul tau de interes.

In concluzie, atunci cand esti un student antreprenor, navigarea intre responsabilitatile de business si cele academice poate parea coplesitoare, dar cu strategiile din acest articol si cu o planificare atenta, succesul este realizabil.

Sursa foto: Shutterstock