Al doilea job. De ce este necesar si la ce te ajuta?
4/42632
calendar_month 13 Oct 2023, 12:02

Al doilea job a devenit o obisnuinta pentru multi romani. Din nevoia de venituri suplimentare sau pentru a putea realiza anumite investitii, aleg sa sacrifice timpul liber fie cu un job part-time, fie cu proiecte ocazionale sau activitatea ca freelancer. Un sondaj realizat de o platforma de recurtare online in luna mai 2023 arata ca 44,5% dintre respondenti au ales al doilea job pentru ca au nevoie sa isi suplimenteze veniturile lunare. Presiunea este insa foarte mare, mai ales cand joburile sunt din domenii diferite. Astfel, nu este de mirare, de ce, potrivit aceluiasi sondaj 46,8% dintre cei care au doua joburi ar renunta la unul dintre ele daca ar ajunge, intr-una din parti, la un salariu care sa acopere cheltuielile lunare pe care le au.

La ce ne ajuta al doilea job si cand este recomandat?

Un al doilea job poate fi util insa trebuie sa tinem cont ca avem nevoie si de odihna si timp personal. In masura in care timpul ne permite sa jonglam cu doua joburi (unul full-time, altul part-time; un job full-time si altul project-based, activitate de freelancer), un venit suplimentar nu strica niciodata.

Iata cateva motive pentru care ne asumam un loc de munca suplimentar:

1. Castigurile de la jobul actual nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile lunare

Este, din pacate, una dintre situatiile frecvente. Cu 1.867.000 de salariati incadrati cu salariul minim pe economie, in Romania, in prezent, nu este de mirare de ce romanii au nevoie de un al doilea loc de munca. Suma de 3.300 de lei brut, valoarea salariului minim pe economie de la 1 octombrie, reprezentand 2079 de lei banii care ajung in buzunarul angajatului, un roman cu greu reuseste sa-si asigure traiul. Asadar, este nevoit sa lucreze suplimentar, fie in acelasi domeniu, fie in domenii diferite care sa-i permita sa jongleze cu programul actual (firme de curierat; livrari la domiciliu; transport- Uber, Bolt; firme de curatenie etc)

Citește continuarea articolului pe Risco.ro.