Cercetare la nivel inalt: afla cum de la Claudiu Cojocaru
1/17324
calendar_month 05 Iul 2010, 00:00
Claudiu Cojocaru si-a facut studiile de doctorat la Universitatea Carleton din Ottawa si in prezent lucreaza la Consiliul National al cercetarii al guvernului Canadei. A devenit membru LSRS in 2009 si a participat in calitate de membru al acestei organizatii la Festivalul Romanesc din Ottawa. Lucreaza intr-un grup de cercetare recunoscut in lumea stiintifica canadiana si s-a implicat in activitati menite sa sprijine tinerii romani care studiaza in strainatate si in special in Canada.

Esti invitat sa afli mai multe despre cariera unui cercetator roman in Canada, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Studentie.ro.

Studentie.ro: Ce v-a determinat sa alegeti Universitatea Carleton din Ottawa pentru a va face studiile de doctorat in fizica energiilor inalte? Este aceasta institutie universitara una din cele mai competitive in domeniu?

Claudiu Cojocaru: Universitatea Carleton din Ottawa are unul dintre cele mai bune grupuri de cercetare in domeniul fizicii energiilor inalte din Canada. Totusi, diversele clasamente ale universitatilor se fac pe criterii statistice, deci se pune totul la gramada, in acest fel stergindu-se calitatea individuala a unui anumit profesor. Pentru mine, important a fost sa lucrez cu un coordonator de doctorat care sa fie un cercetator recunoscut pe plan international in domeniul fizicii energiilor inalte, si in particular implicat in proiectul `Large Hadron Collider` de la CERN, Geneva, Elvetia. Dr. Manuela Vincter de la Universitatea Carleton, coordonatoarea mea de doctorat, a fost pentru mine alegerea potrivita. Intre a alege o universitate clasata pe primul loc intr-un anumit top si a lucra cu un profesor nepotrivit, am preferat personal o universitate clasata putin mai jos dar sa lucrez cu un profesor de frunte.

Studentie: In prezent sunteti cercetator la Consiliul National al cercetarii al guvernului Canadei in domeniul standardelor radiatiilor ionizante. Cum ati ajuns in acest punct al carierei dumneavoastra?


C.C.: Dupa terminarea doctoratului am cautat sa lucrez intr-un institut de cercetare cu dotari moderne si personal profesional. Consiliul National al cercetarii al guvernului Canadei este recunoscut in Canada ca fiind cea mai mare si importanta institutie de cercetare stiintifica, cuprinzand apoximativ 4000 de angajati si avand institute de cercetare in mai multe orase de pe teritoriul tarii. Consider ca daca faci cu placere ceea ce faci, atunci satisfactiile profesionale, si nu numai, vin de la sine. Am norocul sa lucrez intr-un grup de cercetare, Standardele radiatiilor ionizante, recunoscut in lumea stiintifica canadiana din domeniul radiatiilor ca un grup de excelenta profesionala dar si ca un grup de oamneni prietenosi, deschisi si abordabili precum si foarte activi extraprofesional.

Studentie: De cat timp sunteti membru LSRS? V-a ajutat acest lucru in studiile dumneavoastra sau chiar in cariera?

C.C.:
Sunt membru LSRS din 16 ianuarie 2009, deci practic imediat dupa infiintarea sa. Nu pot spune ca LSRS a avut vreo influenta asupra studiilor si carierei mele, dar asta mai mult asupra contextului meu particular (am terminat doctoratul si am inceput lucrul la NRC inainte de a deveni membru LSRS). Insa cu siguranta LSRS m-a determinat sa ma implic mai mult in suportul tinerilor romani care studiaza in strainatate si in particular aici in Canada.



Studentie: Inteleg ca ati reprezentat LSRS Canada la Festivalul Romanesc din Ottawa. Cum a fost aceasta experienta pentru dumneavoastra?

C. C.:
Am incercat prin participarea LSRS Canada la Festivalul Romanesc din Ottawa sa facem cunoscuta si sa promovam organizatia in cadrul studentilor romani din regiunea Ottawa-Gatineau. Cu aceasta ocazie am devenit vizibili nu doar studentilor, dar si altor institutii si organizatii precum Ambasada Romaniei din Canada si Asociatia romanilor din aceasta zona. Am fost bucuros ca, si prin contributia mea, LSRS Canada a contribuit si contribuie la strangerea legaturilor dintre studentii romani din Canada, precum si a lor cu celelalte segmente ale comunitatii romanesti din aceasta tara cu aproximative 200000 de persoane de descendenta romaneasca.

Studentie: Ce sfat ati da unui student care studiaza in strainatate? I-ati recomanda sa se inscrie in LSRS, pentru o experienta de viata mai bogata?

C.C.:
Absolut. Personal consider ca apartenenta la o asociatie precum LSRS poate aduce beneficii studentilor romani din strainatate. De la ajutorul primit la inceputul studiilor de la membrii LSRS din tara respectiva, la reteaua de informatii si contacte care se stabileste in cadrul asociatiei si pana la promovarea si apararea drepturilor membrilor, LSRS nu poate decat sa contribuie pozitiv la dezvoltarea profesionala si umana a membrilor sai.

Andreea Iolu - editor Studentie.ro