studentie.ro  » cariera » dezvoltare » CONFERINTA DE STUDII TEATRALE 2009 'PROVOCAREA ABSURDULUI. IONESCU IERI SI AZI'

CONFERINTA DE STUDII TEATRALE 2009 'PROVOCAREA ABSURDULUI. IONESCU IERI SI AZI'

Publicat: 13 Aug 2009 | Vizualizari: 1038

Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures organizeaza in perioada 4-5 decembrie 2009 cea de-a X-a editie a Conferintei de studii teatrale, intitulata "Provocarea absurdului. Ionescu ieri si azi.
Drama si teatrul absurd au constituit un experiment artistic radical, revolutionar al culturii europene din anii 1950-60. Chiar daca unii teoreticieni considera ca rezultatele acestui experiment artistic s-au „clasicizat", fiind integrate in cursul artistic general, operele celor mai mari creatori ai absurdului – Beckett, Ionescu – reprezinta si astazi provocari pentru scena.
Conferinta noastra isi propune studierea dialogului creatiilor absurdului cu discursurile postmoderniste, prin receptarea contemporana a creatorilor, in particular prin receptarea operei lui Eugen Ionescu. Dincolo de problemele de metodica cercetarii (de exemplu, daca absurdul trebuie studiat ca un experiment al modernitatii, sau se situeaza in afara sa; care este semnificatia clasicizarii absurdului, legatura sa cu realismul, cu teatrul burghez, sau cu formele teatrului postmodern), se ridica intrebarea: in ce masura poate fi compatibila pluritatea viziunilor si a formelor postmoderne cu angajarea exclusivista si viziunile politice si ideologice, cum apare acest fenomen in contextul cultural american si non- sau post-european? Apoi: in ce masura si-a schimbat obiectivele estetica teatrului, respectiv care este directia pe care au luat-o experientele artistice ale absurdului din anii 1950-60 pana astazi, cand traim intr-o plina cultura a vizualului. in ce masura este absurdul capabil sa depaseasca formele pe care le neaga, si cum poate ajuta in procesul de clarificare interogarea formelor simple (cotidiene, teatrale)? Ce moduri de interpretare impune sau face posibil un text de natura celui vizat? Dramaturgia lui Ionescu, spectacolele de astazi bazate pe textele sale sunt un teren propice pentru discutii pe marginea intrebarilor de mai sus si a altora, pe care, desigur, le veti ridica dumneavoastra.
Asteptam inscrierea cadrelor didactice universitare, a cercetatorilor si doctoranzilor. Limbile de lucru ale conferintei sunt engleza, franceza, romana si maghiara. Durata unei prezentari este de maximum 15 minute. Asiguram cazare si masa pentru participantii din strainatate.
Data limita a inscrierii si a trimiterii rezumatului este 2. noiembrie 2009. Asteptam rezumatele lucrarilor (maxim 200 cuvinte) intr-una din limbile: romana, maghiara, engleza sau franceza la adresa: csep_zoltan@yahoo.com. Lucrarile vor fi publicate (dupa decizia referentilor de specialitate) in revista de studii teatrale SYMBOLON a Universitatii. Informatii suplimentare, persoana de contact: Csép Zoltán (csep_zoltan@yahoo.com, uat@uat.ro)


 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-02-11 00:00:00