Știm cum e să fii student și să te gândești mereu dacă alegerea pe care ai făcut-o a fost una care să ți se potrivească întru totul sau nu. Părerile și direcțiile se pot schimba de-a lungul timpului și este și normal să se întâmple asta. Fiecare dintre noi evoluează în mod diferit și nu suntem la fel de la an la an.
Ce îți recomandăm să faci din postura în care ești este ca, pe lângă cursurile pe care le ai la facultate - obligatorii și opționale - să încerci și altele, din mediul privat.
Cele de la facultate te învață bine teoria în domeniul pe care l-ai ales, iar cele din urmă te ajută să pui și în practică ceea ce înveți. Mai mult decât atât, acestea sunt livrate de persoane care deja lucrează în domeniu și pot să te ajute și cu sfaturi practice despre situații reale de care ei s-au lovit de-a lungul carierei. Acesta ni se pare că este cel mai important lucru atunci când alegi să participi la un anumit curs: să primești exemple care sunt rupte din realitate și la fel și soluțiile pentru acestea. Știm de multe ori că teoria sună bine, însă când ajungi să pui în practică, lucrurile parcă nu mai sunt atât de roz.
Să lăsăm deci teoria la o parte și să trecem la lucruri practice.
Cursuri pe care să le faci în afara facultății
Să deprinzi cât mai multe skills este un atu pe care ți-l formezi în timp și te va ajuta toată viața.
1. Curs Excel
De Excel nu ai cum să nu fi auzit până acum. Cu toate acestea, programul are o mulțime de chichițe pe care nu ai cum să le înveți doar intuitiv.
Tocmai de aceea, un curs de Excel pentru incepatori îți va fi un bun aliat în viitoarea carieră. Nu doar că te poate ajuta la proiecte de la facultate - în orice domeniu ar fi -, ci, cu siguranță, și la job sau în alte proiecte în care ai fi implicat.
Pare un program simplu, însă abia așteptăm să descoperi că, de fapt, nu e chiar așa.
2. Curs de design
Creativitatea merită pusă în valoare, iar partea de design este cea mai ușoară cale.
Fie că vorbim despre programe vechi și bine cunoscute sau platforme online mai noi, important este să știi cum să le folosești. Poți chiar să ai și proiecte de freelance și să faci bani din asta încă din timpul studenției, dacă subiectul te prinde.
3. Curs de copywriting sau content writing
Cuvintele pot să facă magie, iar tu vezi asta în reclame, în postări de la companii și cam pe oriunde te uiți.
Să-ți vezi cuvintele scrise mare pe clădiri sau când dai scroll pe telefon nu e lucru mărunt. Uneori, acest skill de a scrie este înnăscut, însă, de multe ori, el poate să fie și învățat. De aceea îți recomandăm cursuri de copywriting sau de content writing, în funcție de direcția în care dorești să mergi. Imaginația și creativitatea îți vor fi puse la încercare și în acest caz și merită să le ajuți.
4. Curs de tester
Peste tot auzi cât de bine se câștigă în IT și se poate chiar să fi ales facultatea în acest sens. Cu toate că acolo vei învăța foarte multă teorie, la un curs de testare manuală sau automată, trainerii sunt persoane care lucrează de câțiva ani în domeniu și pot să îți spună good and bad practices.
Atunci când alegi un curs de acest gen este importantă și instituția care adună trainerii care să-l livreze. Asigură-te că aceasta este una acreditată și care oferă o diplomă recunoscută, atât național, cât și internațional, în domeniul în care absolvi cursul.
Se poate ca nu întotdeauna un asemenea curs să îți aducă un nou loc de muncă, însă sigur îți aduce plusuri față de alți candidați care nu au trecut prin procesele prin care ai apucat tu să treci.
A învăța ceva nou poate să fie doar de bun augur și un obicei care să te ajute pe termen lung. Noi te sfătuim să îmbrățișezi orice oportunitate de creștere, în orice moment al vieții ești!
Credite foto: unsplash.com