studentie.ro  » cariera » dezvoltare » DESPRE SFANTUL ILIE, SOLOMONARI SI PAPARUDE - UN ALTFEL DE METEOROLOGIE

DESPRE SFANTUL ILIE, SOLOMONARI SI PAPARUDE - UN ALTFEL DE METEOROLOGIE

Publicat: 06 Iul 2009 | Vizualizari: 1309

Fundatia Calea Victoriei va invita - de Sfintul Ilie - la un eveniment in care vom povesti despre cum incercau taranii odinioara sa inteleaga si sa imblinzeasca fenomenele naturale. Un atelier cu etnologul Laura Jiga Iliescu
Fulgere, traznete, tunete, ruperi de nori, grindina, ploi repezi si scurte sau molcome si fara de sfarsit, zgomote si apa venite de sus, ori, dimpotriva, arsita, aer uscat, pamant crapat si seceta. Fenomene explicate astazi, cel putin pana la un punct, de stiintele moderne.
Mai demult, pe vremea in care oamenii inca nu se alienasera ci erau parte integranta a naturii, ei dadeau alte intelesuri intamplarilor meteorologice, legandu-le adesea de personaje stranii si misterioase, zdrentarosi solomonari calare pe nori sau Sfantul Ilie in carul de foc, fiecare cu un intreg dosar imaginar si narativ prin care se exprimau credinte populare ce reglementau comportamentul uman fata de natura si semeni. Iar daca era seceta prea mare, ritualuri de invocare a ploii incercau sa controleze norii, fara pretentia de a-i stapani.
Vom vorbi despre toate acestea, propunandu-va si o discutie legata de modificarile de perceptie a relatiei noastre cu natura, aduse nu doar de descoperirile stiinifice ci si de cele de mentalitate si situare a locului nostru in univers.
data/ora: 20 iulie, 19:00
taxa: 30 ron-adulti / 25 ron-elevi, studenti
inscrieri la: contact@victoriei.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-04 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00