studentie.ro  » cariera » dezvoltare » Fundatia Ratiu te invita la o conferinta la Centrul Cultural Romanesc din UK

Fundatia Ratiu te invita la o conferinta la Centrul Cultural Romanesc din UK

Publicat: 02 Nov 2010 | Vizualizari: 861

De la maghernite urbane la arhitectura exclusivista de pamant. O viitoare controversa? Conferinta sustinuta de Catalin Berescu si Florin Botonogu in cadrul programului Culture Power

Moderator: Dr. Mike Phillips OBE, scriitor, istoric si curator
Conferinta va fi urmata de discutii cu publicul.

Luni, 8 noiembrie 2010, intre orele 19:00-21:00, la sediul Fundatiei Ratiu din Marea Britanie / Centrul Cultural Romanesc, Manchester Square, 18 Fitzhardinge Street, London W1H 6EQ; Tel. 020 7486 0295 int. 108; Intrarea este libera, dar anuntarea prezentei la adresa bookings@romanianculturalcentre.org.uk este obligatorie.

‘Romania rurala era paradisul arhitecturii de pamant. Dar caramizile din chirpici sau pamant presat si acoperisurile de stuf dispar acum cu repeziciune pentru a lasa locul unor case solide de beton, cu pereti de gips, acoperisuri de tigle de bitum si ferestre din plastic. Modernizarea vine cu diverse probleme tehnice: nevoia de aer conditionat si ventilatie electrica, cu materiale nereciclabile si cu trecerea de la materii prime locale la materiale comercializate pe scara larga, care fac legatura cu, dar dau si dependenta de: piata globala. TIR-uri uriase cu noi materiale ‘miraculoase’ iau acum cu asalt drumurile prafuite pentru a schimba nu doar calitatea constructiilor rurale, dar si estetica lor.

Conferinta noastra va prezenta rezultatele cercetarii in materie de arhitectura de pamint a unui grup de reflectie cu background urban si academic dar fara reticente fata de viata de la tara. Grupul a produs din 2006 si pana in prezent o serie de lucrari si experimente, in incercarea de a recupera tehnici traditionale de constructie. Primul nostru exercitiu a inceput sub impresia puternica a inundatiilor din 2006 si dupa incheierea unui studiu la nivel national despre locuintele mizere ale romilor din Romania. De atunci, am avut ocazia sa vizitam asezari improvizate, legale sau ilegale din Franta, Italia, Grecia, Serbia, India si Marea Britanie. Ceea ce incercam sa facem este sa legam toate aceste cunostinte cu tema recent resuscitata a evacuarilor taberelor de romi din Franta, dar si cu noile politici propuse de Uniunea Europeana.

Ideea ca tehnicile traditionale de constructie din pamant pot fi recuperate pentru a rationaliza productia de case pentru cei saraci s-ar putea sa o contina insa si pe cea ca arhitectura de pamant are potentialul de a ajunge si la oras.’ (Catalin Berescu si Florin Botonogu)

Catalin Berescu a studiat arhitectura si urbanism la Universitatea ‘Ion Mincu’ din Bucuresti. A lucrat ca redactor pentru diverse publicatii de arhitectura, a realizat expozitii, a sustinut conferinte si a predat despre noile medii si arhitectura. Domeniul sau principal de expertiza si interventie este cel al locuintelor aflate in saracie extrema si al discriminarii locuirii. Este un pasionat al caselor de chirpici.

Florin Botonogu este asistent social si absolvent al unui master de politici sociale si al unor cursuri de diplomatie. Lucreaza pentru Centrul de Politici pentru Romi si Minoritati din Bucuresti si are o experienta considerabila in probleme privind grupurile dezavantajate. A lucrat pentru Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite in combaterea saraciei si pentru grupuri vulnerabile, contribuind cu studii si aplicatii practice in probleme privind locuintele romilor.
Cei doi conferentiari au colaborat la realizarea volumului, recent lansat la Londra, Mapping the Invisible (Blackdog, 2010), un studiu despre conditiile de locuit ale romilor in Europa.
Conferinta este organizata de Fundatia Ratiu din Marea Britanie / Centrul Cultural Romanesc de la Londra

Programul de conferinte si dialoguri libere Culture Power a fost initiat de Fundatia Ratiu din Marea Britanie si este realizat cu sprijinul ProFusion International Creative Consultancy.
Fotografie de Catalin Berescu: Casa de chirpici la Capul Dolosman, Romania

Pentru informatii suplimentare si fotografii destinate tiparului, va rugam sa transmiteti solicitari la adresa: mail@ratiufamilyfoundation.com (Ramona Mitrica).

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-01-18 00:00:00 - 2022-02-08 00:00:00