Invitati internationali la Aristoteles Workshop
1/16737
calendar_month 25 Mai 2010, 00:00
Aristoteles Workshop (AW), producatorul scurtmetrajului "Cautare/Quest", regizat de Ionut Piturescu si selectat in cadrul sectiunii "Quinzaine des Realisateurs" a Festivalului de la Cannes de anul acesta, organizeaza intre 1 august - 5 septembrie a cincea editie a programului anual unic de training de dezvoltare si productie de film documentar, la Vama, in Bucovina.

Participantii vor fi sustinuti in promovarea si distributia filmelor realizate in cadrul cursului, ceea ce le va aduce un beneficiu triplu: instruire, practica, vizibilitate. Premiul pentru cel mai bun film este de 3000 euro acordat de ICR, iar studentii UNATC pot participa fara taxa. Inscrierile se incheie in data de 31 mai.

ASOCIATIA ARISTOTELES WORKSHOP (AWA) a fost fondata in 2005, cu sprijin substantial, moral si material, din partea Televiziunii ARTE. Programul se adreseaza tinerilor cineasti care dovedesc ca au talent si pasiune pentru productia de film, opinii proprii si dorinta de a si le sustine, angajament si capacitate de lucru in echipa. AW propune un format de 30 de minute de film documentar.

Pe parcursul celor cinci saptamani de Workshop, studentii vor lucra in echipe si vor trece prin toate fazele de productie de film documentar. Accentul se va pune in primul rand pe continut, dar vor fi acoperite si aspecte tehnice privind tehnologiile HDTV.

Workshopul are patru etape: training, productie, editare, jurizare si pune la dispozitie echipamentul si facilitatile necesare productiei si post productiei, oferind participantilor cazare si masa pe toata durata atelierului.

Trainingul va fi sustinut de mari profesionisti internationali. Anul acesta, printre expertii AW se numara Thierry Garrel, Jennifer Fox, Rafi Pitts, Simon Brook, Marijke Rawie, Martichka Bozhilova, leaderi in domeniu. AW urmareste sa incurajeze formarea capacitatii autoriale bazate pe inovatie, spirit independent, abordarea creativa a provocarilor si asumarea riscurilor, prin care idei originale pot fi traduse in documentare exceptionale.

Thierry Garrel a fost seful Departamentului de Documentare si Arhive la Institutul National al Audiovizualului din Franta, si timp de 21 de ani, seful Departamentului de Film Documentar al canalului de TV ARTE. A lansat seriale ca: Palettes, Contacts, Cinema de Notre Temps, Histoire Parallele.

Jennifer Fox este regizoare si producatoare de filme de renume international. Timp de 25 de ani s-a implicat in nenumarate filme documentare multipremiate. Preda cursuri la universitati, televiziuni si pentru programe guvernamentale in lumea intreaga.

Rafi Pitts, regizor iranian celebru, recunoscut ca facand parte din noul val de cinematografie iraniana. A lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon, Jean-Luc Godard, iar ultimul sau film, "The Hunter", a fost nominalizat pentru Ursul de Aur la Festival International de Film de la Berlin, 2010.

Simon Brook, producator, regizor, membru al Academiei Britanice de Film si Televiziune, a realizat 20 de scurtmetraje despre copii din Caucaz, un documentar despre tribul etiopian Karo, de pe Amazon si i-a intervievat, printre altii, pe Dennis Hopper si Milos Forman in "Generation 68". Fratii Dardenne i-au produs documentarul "Brook by Brook".

Marijke Rawie este presedintele ExpertDocs, care ofera consultanta si training pentru coproductiile internationale de film documentar. A fost seful Departamentului de Film de Arta si Film Documentar la AVRO TV, primul post public de televiziune din Olanda. Martichka Bozhilova este producator la AGITPROP Bulgaria. In ultimii 7 ani, a contribuit la realizarea unor proiecte cu Channel 4, Sundance Channel, ITVS, RAI, CBC, SVT, YLE, NRK, HOS. A produs renumitele filme documentare "Georgi and the Butterflies", "The Mosquito Problem and Other Stories" si "Corridor #8".



Cei care doresc sa se inscrie la Aristoteles Workshop de anul acesta vor prezenta un proiect, sau un fragment dintr-un proiect realizat de ei, cu subtitrare in limba engleza, scrisori de intentie si de recomandare, si vor completa fisa de inscriere de pe site-ul www.aworkshop.org. Stapanirea fluenta a limbii engleze este obligatorie. Materialele necesare inscrierii se vor expedia prin posta la adresa: ARTE Relations Internationales 8, Rue Marceau 92785 Issy-les-Moulineaux Cedex 9 France, pana la data de 31 mai 2010.

AW 2010 este sustinut de ARTE, CNC, ICR si, pentru prima data, de Programul MEDIA al Uniunii Europene. Tot pentru prima data, anul acesta AW face parte dintr-un consortium de universitati, recunoscut si sustinut de Programul Media al Uniunii Europene, care aduce alaturi de AW scoli de arta cinematografica si de televiziune precum UNATC (Bucuresti), FAMU (Praga) si SZFE (Budapesta), care isi pun resursele laolalta pentru a urmari un obiectiv comun si pentru a ramane implicati intr-un proiect de amploare, care le va aduce beneficii membrilor, profesorilor si elevilor lor, deopotriva.