studentie.ro  » cariera » dezvoltare » 'Motor!' pentru Aristoteles Workshop 2010 la Vama, in Bucovina

'Motor!' pentru Aristoteles Workshop 2010 la Vama, in Bucovina

Publicat: 30 Iul 2010 | Vizualizari: 2514

Duminica, 1 august, la Vama, in Bucovina, incepe cea de-a cincea editie a programului anual unic de training de dezvoltare si productie de film documentar ARISTOTELES WORKSHOP 2010. Participantii vor fi sustinuti atat in promovarea, cat si in distributia filmelor realizate in cadrul cursului.

Premiul pentru cel mai bun film este de 3000 de euro, acordat de Insitutul Cultural Roman (ICR) pentru al doilea an consecutiv, dupa ce in 2009 a fost inmanat documentarului `Cautare`, premiat la Festivalul de film de la Cannes, 2010. Studentii europeni vor petrece in Vama cinci saptamani pentru a-si realiza filmele documentare, in perioada 1 august - 5 septembrie.

In 2010, cea de-a V-a editie a Aristoteles Workshop (AW) va fi organizata sub umbrela unui consortiu format din AWA (Aristoteles Workshop Association), UNATC (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica - Bucuresti, Romania), FAMU (Academia de Arta Cinematografica - Praga, Republica Ceha) si SZFE (Universitatea de Teatru, Film si Televiziune - Budapesta, Ungaria), consortiu recunoscut si sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene, special creat pentru acest workshop.

Peste 120 de tineri au aplicat in primavara aceasta pentru a participa la cea de-a cincea editie a AW, majoritatea din Europa Centrala si de Est. Desi, pentru prima data, workshopul a primit dosare de inscriere si de la tineri din S.U.A , Australia sau India, targetul de dezvoltare de film documentar a fost si ramane Europa Centrala si de Est. Au fost selectati 16 candidati: sase romani, cinci unguri, trei cehi si doi polonezi, dintre care 12 sunt studenti sau absolventi ai universitatilor consortiului proaspat fondat.

Workshopul cuprinde patru etape. Prima, care presupune trainingul studentilor selectati, va cuprinde teme ca stilul narativ si strategii, cu trainerul Thierry Garrel, urmate de perspectiva autorului, camera, lumina, sunet, abordare vizuala, planificare, calendar de productie. In aceasta faza se va organiza o sesiune de pitching, moderata de trainerul Marijke Rawie, in care studentii isi vor sustine proiectele in prezenta directorului general al televiziunii ARTE France, Jean Rozat, si ai celor trei universitati membre ale consortiului, a tuturor celorlalti experti internationali invitati (Nino Kirtadze, Rafi Pitts, John Appel, Martichka Bozhilova si Adina Pintilie) si a unor apreciati critici de film romani, jurnalisti de presa scrisa si audio-vizual.

In cea de-a doua etapa va avea loc productia proiectelor alese, de la treatment, cercetare, prospectie si filmare, despre decizia corecta privind ceea ce se filmeaza, tinand cont de faptul ca pre-productia si planificarea influenteaza procesul de editare.

Editarea este cea de-a treia etapa parcursa de participantii la workshop. Despre dezvoltarea documentarului in studioul de montaj, continutul creativ si treatmentul vizual va vorbi trainerul Maarten Roos. Participantii vor fi asistati pe parcursul realizarii montajului brut si dupa finalizarea acestuia.

Cea de-a patra etapa este finisarea documentarului. Evaluarea finala va fi facuta de un juriu format din reprezentanti ai televiziunii ARTE si ai celor trei universitati membre ale consortiului, experti internationali si reprezentanti ai mass-media specifice. Inmanarea premiului ICR va avea loc dupa vizionarea celor patru filme in sala de cinema din Gura Humorului.


Comisia de training Aristoteles Workshop 2010

Training-ul de care studentii vor beneficia in cadrul AW urmareste formarea capacitatii autoriale bazate pe inovatie, spirit independent, abordare creativa a provocarilor si asumarea riscurilor, astfel incat idei originale sa fie traduse in filme documentare exceptionale. El este oferit de expertii internationali: Thierry Garrel, Nino Kirtadze, Rafi Pitts, Marijke Rawie, John Appel, Martichka Bozhilova, Adina Pintilie si Maarten Roos.

Thierry Garrel si-a inceput cariera lucrand ca cercetator la Radioteleviziunea Franceza (ORTF). A fost directorul Programului Tinerii Autori si, mai tarziu, directorul Departamentului de Documentare si Arhive, la Institutul National al Audiovizualului din Franta (INA). Printre productiile de film pe care le-a condus se numara impresionantele serii: Cinecourt (1976), Le Choc des Cultures (1977), Rue des Archives (1978-1981), Hieroglyphes (1975), Juste une Image (1982-1983, serie castigatoare a Marelui Premiu pentru Televiziune, Franta) si L'inapercu (1985).

Timp de 21 de ani, Thierry Garrel a fost directorul Departamentului de Film Documentar si coordonator de Programe de Animatie si Arta Video la ARTE, unde a lansat serii de succes, ca: Palettes, Contacts, Cinema de Notre Temps, Histoire Parallele si o serie de filme documentare de lungmetraj, Grand Format, care cuprinde peste 200 de documentare internationale foarte premiate.

Nino Kirtadze a fost consultant al Presedintelui Republicii Georgia si jurnalist derazboi in Cecenia si in alte conficte armate din Armenia, Azerbaijean si Georgia.

Primul ei film documentar, Les Trois Vies d’Edouard Chevardnadze/The Three Lives of Eduard Shevardnadze, a fost proiectat la Festivalurile Internationale de la Toronto si Cannes. In 2005, alt documentar al sau, The Pipeline Next Door, a primit premiul pentru Cel mai bun film documentar din partea Academiei Europene de Film. Chiar de la debutul sau cinematografic, Nino Kirtadze a stabilit cu fermitate o intensitate vizuala, structuri narative puternice si abordari metaforice. Camera ei reuseste sa jongleze inainte si inapoi, intre natural si supranatural. Printre documentarele sale de lungmetraj, care au castigat premii internationale prestigioase , se numara si popularul documentar german Chechen Lullaby (2002, Premiul de Aur Adolf Grimme).

Rafi Pitts este un regizor iranian celebru, recunoscut ca facand parte din noul val de cinematografie iraniana. A copilarit in Teheran, unde a locuit intr-un apartament de la
subsolul unui studio de post-productie cinematografica. A fugit din tara in 1981, din cauza razboiului dintre Iran si Irak si s-a stabilit la Berlin. In 1991, a obtinut Diploma de cinematografie si fotografie la Colegiul Harrow din Londra. Primul sau scurtmetraj, In Exile (1991), a fost selectat la Festivalul International din Londra in acelasi an. S-a mutat la Paris si a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon si Jean-Luc Godard.

Filmele lui Rafi Pitts au castigat premii internationale. Primul sau lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproductie franco-iraniana de la Revolutia Iraniana din 1979 si a avut premiera la Venetia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi si supranumit « Cele patru sute de lovituri/Les quatre cents coups». In 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, in competitie, iar un an mai tarziu, Festivalul International de la Seattle l-a onorat cu Premiul “Emerging Masters” pentru toata filmografia sa. Ultimul sau film, The Hunter, a fost selectat in competitie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a editie a Festivalului International de la Berlin.

Marijke Rawie este presedintele ExpertDocs si s-a specializat in pitching, training si consultanta de film documentar pentru coproductii internationale. ExpertDocs ofera expertiza autorilor de film documentar, caselor de productie si forumurilor de pitching pentru a intelege mediul global al coproductiilor de film documentar internationale si know-how pentru directionarea proiectelor sale catre piete internationale. Marijke Rawie a fost directorul Departamentului de Arta si Film Documentar la AVRO TV, primul post public de televiziune din Olanda, intre 1991 si 2006. In 1991 a fondat programul de film documentar AVRO Close-Up, care a devenit rapid una dintre entitatile de coproductie si cofinantare a documentarelor din Europa, cu recunoastere internationala: Emmy, Golden Fipa, Golden Bear, Golden Calf, Academy Award, Banff Rocky Award, Golden NYF, Golden Link etc.

In prezent, Marijke Rawie este atat consultant independent de film documentar pentru case de productie nationale si internationale, cat si trainer de pitching pentru documentare, pentru festivaluri de film si forumuri: vicepresedinte al EBU Documentary Group (1998-2006), vicepresedinte al Advisory Board Discovery Campus Masterschool, membru al comitetului de conducere al Primului Congres al Producatorilor de Arta, expert in film documentar si trainer de pitching la EDN, expert in film documentar la Eurodoc etc.

John Appel lucreaza ca director de imagine si regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la mai mult de 30 de filme documentare pentru cinema si televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de documentare. In 2000 a fondat, impreuna cu regizoarea Heddy Honigmann, o casa de productie (VOF Appel&Honigmann). John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeza de Film si Televiziune (din 2000) si trainer al multor workshop-uri nationale si internationale. Este commissioning editor pentru postul de televiziune HUMAN (din 2006), coach pentru tineri regizori etc.

In 1999, a castigat Premiul Joris Ivens in cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes/She Believes in Me, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul sau, The Last Victory (2004), a fost nominalizat la Cel mai bun film documentar european al anului 2004 si a castigat multe premii internationale. In 2009, a castigat Premiul IDFA pentru la Cel mai bun film documentar olandez, The Player, nominalizat si ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.

Martichka Bozhilova este producator la AGITPROP Bulgaria din 1999. In ultimii sapte ani a condus la realizarea unor proiecte in coproductie cu: Channel 4, Sundance Channel, ITVS, RAI, CBC, SVT, YLE, NRK, HOS si TV2/Danemarca. Este recunoscuta pentru productia filmelor documentare Georgi and the Butterflies, The Mosquito Problem and Other Stories si Corridor #8. In 2006, Martichka Bozhilova a primit Premiul international Trailblazer (lansat de Robert Redford si Sundance Channel la MIPDOC de la Cannes) pentru `creativitate, inovatie, originalitate in domeniul filmului documentar`. Este reprezentant oficial al Retelei europene de film documentar (EDN) in Bulgaria.


Regizor, scenarist si editor, Adina Pintilie a terminat in urma cu doi ani sectia de regie film a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti. Filmele ei au fost selectate si premiate la festivaluri de film importante din intreaga lume. La granita riscanta dintre fictiune, documentar si arta vizuala, filmele Adinei Pintilie sunt un fenomen cu totul particular in peisajul noului cinema romanesc. Semnatura ei se distinge printr-un stil vizual profund personal, radicalismul experimentului in materie de limbaj cinematografic, profunzimea si lipsa de compromis in explorarea psihicului uman.

In 2007, mediu-metrajul Adinei Pintilie, Nu te supara, dar … , produs de Aristoteles Workshop, cu sprijinul ARTE, TVR, Transilvania Film, Abis Studio, CNC, ICR, a avut premiera internationala la Festivalul de Film de la Locarno - Filmmakers of the Present Competition, a fost selectat in sectiunea Best of Fests a IDFA Amsterdam, a castigat premiul pentru cel mai bun film documentar Golden Dove la DOK la Leipzig, premiul pentru cea mai buna regie semnata de o femeie la Festivalul International de Film Contemporan din Mexic si a fost selectat si premiat in 50 de festivaluri internationale de film, printre care: Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, Documenta Madrid, Munchen, Moscova, Sarajevo, Southby, Southeast, Full Frame USA, Indie Lisboa, Varsovia, Cracovia etc.

Cel mai recent mediu-metraj al Adinei Pintilie, Oxygen, a fost selectat in Tiger Awards Short Films Competition of Rotterdam Film Festival 2010 si apoi in Buenos Aires IFF Bafici, Lisbon Independent Film Festival, Warsaw Film Festival si ruleaza in prezent in muzee si festivaluri de film din intreaga lume. Ultimul scurtmetraj al Adinei Pintilie, Balastiera#186 (co-regie George Chiper) a fost selectat in sectiunea Scurtmetraj de autor a festivalului de film de la Locarno 2008 si a castigat Premiul al doilea la Festivalul International de Film de la Miami si Mentiunea Speciala a Festivalului de la Trieste, 2009.

Maarten Roos este specializat in astrofizica si a lucrat ca cercetator stiintific timp de 16 ani, in Paris si Lisabona. A fost consultant la Agentia Spatiala Europeana si are o bogata experienta in educatie. Din 2007, este regizor si producator de filme documentare si se implica in proiecte educationale de productie. Este trainer si editor la Oxford Academy for Documentary Film.

A produs filme, in special stiintifice si tehnologice, pentru organizatii ca Agentia Spatiala Europeana, Societatea Toracica Olandeza, Ministerul Educatiei din Franta, Institutul de Cercetare Astronomica din Olanda si pentru Reteaua Europeana de Planetologie. A initiat si produs recent proiectul unui film documentar de 45 de minute despre Galaxie, care a fost difuzat pe postul de televiziune Holland Doc. In 2008, impreuna cu sotia sa, a creat casa de productie Lightcurve Films. Filmele produse de ei sunt in esenta stiintifice si tehnologice, au fost facut cu scop educational, fara a fi traditionale, concentrandu-se asupra oamenilor de stiinta, care participa activ. Tot pentru a provoca aprofundarea continutul de catre public, Maarten Roos este intr-o cautare continua a esteticii imaginii si sunetului, pentru a clarifica concepte abstracte, astfel incat filmele sale educationale sunt totodata si filme artistice.

Satul Vama din judetul Suceava, regiunea Bucovina


Satul Vama este vechi de sase secole si are aproape 6000 de locuitori. Un important monument din sat este biserica din 1670. In centrul satului se afla o alta biserica, construita in secolul al XIX-lea, in curtea careia se gaseste `Crucea de juramant a betivilor`. Crucea a fost ridicata in 1894, in cadrul unei ceremonii la care 20 de locuitori din Vama au jurat in fata preotului ca nu vor mai bea alcool niciodata. Manastirile Voronet, Humor, Sucevita, Moldovita si Arbore sunt in aceasta zona.


ARISTOTELES WORKSHOP ASSOCIATION a fost fondata in 2005, cu sprijin substantial, moral si material, din partea Televiziunii ARTE si ofera in Romania un program anual unic de training si dezvoltare in productia de film documentar - Aristoteles Workshop, la care sunt invitati sa participe autorii de film documentar creativ, DOP, editorii de imagine si de sunet, si producatorii din Europa Centrala si de Est.


Despre Aristoteles Workshop


Workshop-ul este co-finantat de televiziunea ARTE, de Centrul National al Cinematografiei si de Programul MEDIA al Uniunii Europene, si este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR), AVIS si iStyle.

AWA este producatorul unor documentare care au primit aprecierea publicului si a juriilor internationale, fiind finaliste in selectia oficiala sau castigatoare ale unor festivaluri de marca.

In 2010, trei dintre cele patru filme documentare produse la Aristoteles Workshop 2009 au fost selectate la festivaluri internationale de film renumite. Cautare, regizat de Ionut Piturescu, a reprezentat Romania in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a festivalului de film de la Cannes si a premiul sectiunii. Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman si Alexandru Belc, a fost selectat la sectiunea First Steps a Festivalului Intenational de Film Documentar Visions du Reel de la Nyon, Elvetia, din aprilie. Femei pe panza, regizat de Otilia Babara, a fost selectat in Sectiunea Principala a Festivalului International de Film Documentar CRONOGRAF de la Chisinau, Republica Moldova, in mai, unde a castigat Premiul pentru debut, oferit de Uniunea Cineastilor din Moldova. In anii precedenti, AW a mai produs documentare selecate si premiate la festivaluri internationale, printre care: “Nu te supara, dar…` (r: Adina Pintilie), `Bar de zi si alte povestiri` (r: Corina Radu), `Ciobanul Zburator` (r: Catalin Musat).

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-06-26 00:00:00 - 2022-07-07 00:00:00