studentie.ro  »  Cariera  »  Dezvoltare  »  POVESTILE CA METAFORE ALE DEZVOLTARII DE SINE - UN ATELIER CU MONICA BRANDUSESCU

POVESTILE CA METAFORE ALE DEZVOLTARII DE SINE - UN ATELIER CU MONICA BRANDUSESCU

6/65133
calendar_month 21 Aug 2009, 00:00
Fundatia Calea Victoriei va invita din 15 septembrie la o calatorie surprinzatoare in lumea povestilor intelepte.
Urmarind scenariul tainic al povestilor descoperim ca suntem noi insine urziti dintr-o intreaga galerie de personaje care se intretes launtric pentru a forma chipul ascuns a ceea ce suntem. Surprinzator este ca pe masura ce vom cunoaste si accepta aceste personaje vom descoperi ca fiecare dintre ele este purtatorul unor daruri nebanuite. Psihologul C. G. Jung afirma: “prefer sa fiu intreg, decat bun", subliniind astfel ca, fara a ne accepta umbra, nu ne vom putea bucura pe deplin nici de frumusetea luminii noastre interioare.
Simbolurile prezente in povesti ne invata ca nu exista nici macar un singur detaliu al lumii exterioare care sa nu fie prezent fie si in stare de latenta in fiecare dintre noi. Acest lucru poate fi terifiant intr-o prima instanta, dar si incredibil de incurajator prin faptul ca ne desfiinteaza limitele construite de-a lungul timpului. Exista un intreg labirint de credinte care ne limiteaza, preluate inca din copilarie de la ceilalti, prin intermediul educatiei, societatii, esecurilor personale, de care trebuie sa devenim constienti pentru a fi liberi sa ne construim propria poveste.
Identificand conceptiile limitative din viata fiecaruia dintre noi, putem identifica si radacina multora dintre problemele noastre si putem sa invatam astfel sa ne transformam potentialul in realitate. Ceea ce-i diferentiaza in mod primordial pe oamenii de succes de oamenii obisnuiti este sistemul de convingeri care sta la baza povestii lor fondatoare.
Acest lucru ne face sa regasim povestea ca pe o metafora a unei punti dintre doua lumi – una pe care credem ca o cunoastem si una despre care nici macar nu stim ca nu o cunoastem. Astfel, povestitorului ii revine rolul de calauza in calatoria initiatica a sufletului catre desavarsire. Rostul acestui curs este asadar de a incepe aceasta calatorie impreuna, cu speranta ca apoi sa parcurgem fiecare drumul pe care povestile il deschid in viata noastra.
Structura cursului
1. Introducere. Regalitatea diurna a constiintei si simbolurile giuvaierului din mar.
2. Arhetipul umbrei si maimuta din sala tronului. Roluri si farse ale tricksterului.
3. Stihiile trecutului si enigmele salvatoare. Calatoria initiatica spre inconstient.
4 Alchimia cunoasterii de sine, procesul de individuatie si darurile zeului. Simbolistica mandalei.
5. Chipurile eu-lui si povestea vindecatoare. Simboluri si metafore din povesti ca suport pentru viata cotidiana.
6. Povestea si valul de amuzament - despre importanta jocului in procesul de dezvoltare a creativitatii.
7. Relatia dintre povestitor si personaj - fictiunea, ca metoda de prelungire a sinelui in poveste.
8. Chipuri si ipostaze ale eroului in itinerariul sau catre dobandirea propriei identitati.
9. Natura parazitara a mastii si natura abisala a oglinzii.
10. Imparatia dragonilor si taina comorii.
Monica Brandusescu a absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti (Filosofia Culturii) cu lucrarea de diploma “Masca si oglinda sau labirinticul drum catre sine" si Ecole Doctorale Francophone en Sciences Sociales, Europe Centrale et Orientale, studiind cultura antitotalitara in Romania de dupa ‘89, cu studiu de caz pe Editura Humanitas. Intre 2004 si 2006 a predat logica si filosofie in mai multe licee din Bucuresti, ocazie cu care a organizat diverse cercuri de filosofie si arta, precum si o serie de conferinte cu personalitati notabile. Din mai 2007 lucreaza la HotNews, unde ocupa pozitia de PR Manager. A initiat si coordonat diferite proiecte speciale si competitii, urmate de evenimente si expozitii tematice, cum ar fi “RecycleArt" si “Vreau o Romanie mai curata".
Frecventa: saptaminal, marti
Cost curs: 300 ron - adulti /225 ron- elevi, studenti
Loc desfasurare: Fundatie
Data incepere: 15 sept, orele 18:30
Virsta cursanti: min 16 ani
Inscriere la contact@victoriei.ro