studentie.ro  » cariera » dezvoltare » Proba de foc la Aristoteles Workshop 2010: pitching de proiecte de film documentar

Proba de foc la Aristoteles Workshop 2010: pitching de proiecte de film documentar

Publicat: 30 Aug 2010 | Vizualizari: 2110

Studentii Aristoteles Workshop (AW) au sustinut zilele trecute primul moment esential in realizarea subiectelor pe care le-au ales pentru a le filma si monta in urmatoarele trei saptamani la Vama, in judetul Suceava: prezentarea temelor in fata unui juriu format din experti si jurnalisti straini si romani. Premiul pentru cel mai bun film al celei de-a cincea editii a programului anual unic de training de dezvoltare si productie de film documentar AW 2010 este de 3000 de euro, acordat de Institutul Cultural Roman (ICR) pentru al doilea an consecutiv, dupa ce in 2009 a fost inmanat documentarului ‘Cautare’, premiat la Festivalul de film de la Cannes, 2010.

Celebrul regizor iranian Rafi Pitts, Jean Rozat (directorul televiziunii ARTE France), Marijke Rawie (presedinta ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universitatii FAMU din Praga), Sorin Botosaneanu (decanul Universitatii Nationale de Teatru si Film ‘I. L. Caragiale’ din Bucuresti), documentaristul John Appel, Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fost consilier al presedintelui georgian si jurnalist in zone de razboi), alaturi de Roxana Gramada (Director Corporate Affairs Realitatea-Cattavencu) si Alexandra Buzas (reporter/editor Mediafax) au facut parte din juriul care a discutat cu cei 16 studenti subiectele alese si le-au oferit o imagine de ansamblu a realitatii industriei de film documentar de azi.

Fiecare echipa este formata dintr-un regizor, un director de imagine, un editor si un producator. Cu totii s-au intalnit pentru prima data acum doua saptamani, la inceputul workshopului, iar ‘chimia’ dintre ei este esentiala, in special ca, a realiza un documentar in trei saptamani, fara a lua in considerare primele 14 zile de training, este un lucru extraordinar.

Temele de care s-au aratat interesati cei 16 documentaristi sunt foarte diferite, atat ca subiect, cat si ca abordare si sunt legate de practicarea magiei albe in spatiul bucovinean, de satele comunitatii de etnici polonezi, de echipa de fotbal sateasca, vazuta ca o miniatura a satului, si de locuitorii a doua blocuri izolate, de la marginea unei paduri din Bucovina.

Regizorii celor patru echipe sunt Peter Akar (Ungaria), Jan Rendl (Cehia), Iulia Enculescu (Romania) si Agnieszka Kowalczyk (Polonia). Ei vor lucra alaturi de operatorii Carmen Bianca Tofeni (Romania/Italia), Zsofi-Lili Kovacs (Ungaria), Annegret Sachse (Germania/Cehia) si Marius Apopei (Romania). De montaj se vor ocupa Krisztian Marton (Ungaria), Wiktoria Szymanska (Polonia), David Syonyei (Ungaria) si Tomas Potocny (Cehia). Producatorii care se vor manageria organizarea filmarii si rezolvarea tuturor situatiilor care apar, pentru ca regizorul, operatorul si editorul sa poata realiza documentarul, sunt Andrada Popan Dorca (Romania), Costel Zaharia (Romania), Matei Budes (Romania) si Julianna Borzsei (Ungaria).

Precedata de o prezentare a ARTE France, sustinuta de presedintele sau, Jean Rozat, sesiunea de pitching organizata zilele trecute si moderata de trainerul Marijke Rawie, marcheaza finalul primei etape a workshopului, din cele patru prevazute de organizatori. Aceasta a presupus trainingul studentilor selectati si a cuprins teme ca stilul narativ si strategii, cu trainerul Thierry Garrel, urmate de perspectiva autorului, camera, lumina, sunet, abordare vizuala, planificare, calendar de productie, sesiuni sustinute de John Appel si Marijke Rawie, dar si studii de caz ale unor documentare europene, sustinute de Martichka Bozhilova (producator AGITPROP, Bulgaria) si Adina Pintilie (regizoare, Romania).


In cea de-a doua etapa are loc filmarea proiectelor alese, urmata de editarea si de finisarea documentarului. Trainingul de editare Final Cut este sustinut de documentaristul Maarten Roos. Evaluarea finala va fi facuta de un juriu format din reprezentanti ai televiziunii ARTE si ai celor trei universitati membre ale consortiului, experti internationali si reprezentanti ai mass-media specifice. Inmanarea premiului ICR va avea loc dupa vizionarea celor patru filme in spatiul de proiectie in aer liber din satul Vama.


Peste 120 de tineri au aplicat in primavara aceasta pentru a participa la cea de-a cincea editie a AW, majoritatea din Europa Centrala si de Est. Desi, pentru prima data, workshopul a primit dosare de inscriere si de la tineri din S.U.A, Australia sau India, targetul de dezvoltare de film documentar a fost si ramane Europa Centrala si de Est. Au fost selectati 16 candidati: sase romani, cinci unguri, trei cehi si doi polonezi, dintre care 12 sunt studenti sau absolventi ai universitatilor unui consortiu proaspat fondat special pentru acest workshop. Acesta este format din AWA (Aristoteles Workshop Association), UNATC (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica - Bucuresti, Romania), FAMU (Academia de Arta Cinematografica - Praga, Republica Ceha) si SZFE (Universitatea de Teatru, Film si Televiziune - Budapesta, Ungaria), consortiu recunoscut si sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Rafi Pitts este un regizor iranian celebru, recunoscut ca facand parte din noul val de cinematografie iraniana. A copilarit in Teheran, unde a locuit intr-un apartament de la subsolul unui studio de post-productie cinematografica. A fugit din tara in 1981, din cauza razboiului dintre Iran si Irak si s-a stabilit la Berlin. In 1991, a obtinut Diploma de cinematografie si fotografie la Colegiul Harrow din Londra. Primul sau scurtmetraj, In Exile (1991), a fost selectat la Festivalul International din Londra in acelasi an. S-a mutat la Paris si a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon si Jean-Luc Godard. Filmele lui Rafi Pitts au castigat premii internationale. Primul sau lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproductie franco-iraniana de la Revolutia Iraniana din 1979 si a avut premiera la Venetia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi si supranumit ‘Cele patru sute de lovituri/Les quatre cents coups’. In 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, in competitie, iar un an mai tarziu, Festivalul International de la Seattle l-a onorat cu Premiul ‚Emerging Masters’ pentru toata filmografia sa. Ultimul sau film, The Hunter, a fost selectat in competitie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a editie a Festivalului International de la Berlin.

Nino Kirtadze a fost consultant al Presedintelui Republicii Georgia si jurnalist derazboi in Cecenia si in alte conficte armate din Armenia, Azerbaijean si Georgia. Primul ei film documentar, Les Trois Vies d’Edouard Chevardnadze/The Three Lives of Eduard Shevardnadze, a fost proiectat la Festivalurile Internationale de la Toronto si Cannes. In 2005, alt documentar al sau, The Pipeline Next Door, a primit premiul pentru Cel mai bun film documentar din partea Academiei Europene de Film. Chiar de la debutul sau cinematografic, Nino Kirtadze a stabilit cu fermitate o intensitate vizuala, structuri narative puternice si abordari metaforice. Camera ei reuseste sa jongleze inainte si inapoi, intre natural si supranatural. Printre documentarele sale de lungmetraj, care au castigat premii internationale prestigioase , se numara si popularul documentar german Chechen Lullaby (2002, Premiul de Aur Adolf Grimme).


Marijke Rawie este presedintele ExpertDocs si s-a specializat in pitching, training si consultanta de film documentar pentru coproductii internationale. ExpertDocs ofera expertiza autorilor de film documentar, caselor de productie si forumurilor de pitching pentru a intelege mediul global al coproductiilor de film documentar internationale si know-how pentru directionarea proiectelor sale catre piete internationale. Marijke Rawie a fost directorul Departamentului de Arta si Film Documentar la AVRO TV, primul post public de televiziune din Olanda, intre 1991 si 2006. In 1991 a fondat programul de film documentar AVRO Close-Up, care a devenit rapid una dintre entitatile de coproductie si cofinantare a documentarelor din Europa, cu recunoastere internationala: Emmy, Golden Fipa, Golden Bear, Golden Calf, Academy Award, Banff Rocky Award, Golden NYF, Golden Link etc. In prezent, Marijke Rawie este atat consultant independent de film documentar pentru case de productie nationale si internationale, cat si trainer de pitching pentru documentare, pentru festivaluri de film si forumuri: vicepresedinte al EBU Documentary Group (1998-2006), vicepresedinte al Advisory Board Discovery Campus Masterschool, membru al comitetului de conducere al Primului Congres al Producatorilor de Arta, expert in film documentar si trainer de pitching la EDN, expert in film documentar la Eurodoc etc.

John Appel lucreaza ca director de imagine si regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la mai mult de 30 de filme documentare pentru cinema si televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de documentare. In 2000 a fondat, impreuna cu regizoarea Heddy Honigmann, o casa de productie (VOF Appel&Honigmann). John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeza de Film si Televiziune (din 2000) si trainer al multor workshop-uri nationale si internationale. Este commissioning editor pentru postul de televiziune HUMAN (din 2006), coach pentru tineri regizori etc. In 1999, a castigat Premiul Joris Ivens in cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes/She Believes in Me, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul sau, The Last Victory (2004), a fost nominalizat la Cel mai bun film documentar european al anului 2004 si a castigat multe premii internationale. In 2009, a castigat Premiul IDFA pentru la Cel mai bun film documentar olandez, The Player, nominalizat si ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.


Aristoteles Workshop Association

Aristoteles Workshop Association (AWA) a fost fondata, in 2005, de Cristina Hoffman si Dan Nutu, cu sprijin substantial, moral si material, din partea Televiziunii ARTE si ofera in Romania un program anual unic de training si dezvoltare in productia de film documentar - Aristoteles Workshop, la care sunt invitati sa participe autorii de film documentar creativ, DOP, editorii de imagine si de sunet, si producatorii din Europa Centrala si de Est. Workshop-ul este co-finantat de Centrul National al Cinematografiei si de Programul MEDIA al Uniunii Europene, si este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR), AVIS si iStyle.

AWA este producatorul unor documentare care au primit aprecierea publicului si a juriilor internationale, fiind finaliste in selectia oficiala sau castigatoare ale unor festivaluri de marca. In 2010, trei dintre cele patru filme documentare produse la Aristoteles Workshop 2009 au fost selectate la festivaluri internationale de film renumite. Cautare, regizat de Ionut Piturescu, a reprezentat Romania in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a festivalului de film de la Cannes si a premiul sectiunii. Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman si Alexandru Belc, a fost selectat la sectiunea First Steps a Festivalului Intenational de Film Documentar Visions du Reel de la Nyon, Elvetia, din aprilie. Femei pe panza, regizat de Otilia Babara, a fost selectat in Sectiunea Principala a Festivalului International de Film Documentar Cronograf de la Chisinau, Republica Moldova, in mai, unde a castigat Premiul pentru debut, oferit de Uniunea Cineastilor din Moldova. In anii precedenti, AW a mai produs documentare selectate si premiate la festivaluri internationale, printre care: `Nu te supara, dar…` (r: Adina Pintilie), `Bar de zi si alte povestiri` (r: Corina Radu), `Ciobanul Zburator` (r: Catalin Musat).

Satul Vama din judetul Suceava, regiunea Bucovina


Satul Vama este vechi de sase secole si are aproape 6000 de locuitori. Un important monument din sat este biserica din 1670. In centrul satului se afla o alta biserica, construita in secolul al XIX-lea, in curtea careia se gaseste `Crucea de juramant a betivilor`. Crucea a fost ridicata in 1894, in cadrul unei ceremonii la care 20 de locuitori din Vama au jurat in fata preotului ca nu vor mai bea alcool niciodata. Manastirile Voronet, Humor, Sucevita, Moldovita si Arbore sunt in aceasta zona.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-01-18 00:00:00 - 2022-02-06 00:00:00