Proiecte in domeniile Geologie si Geofizica
1/19606
calendar_month 03 Dec 2010, 00:00
In perioada 27-28 noiembrie 2010, in cadrul Facultatii de Geologie si Geofizica a fost organizat workshop-ul "Prelucrarea si interpretarea datelor geofizice de mica adancime inregistrate in zona Zlatna, Romania".

Evenimentul face parte din proiectul international "Geophysical Investigations in the Polluted Mining Area of Zlatna, Romania", implementat de o echipa de cadre didactice si doctoranzi ai Facultatii de Geologie si Geofizica, fiind finantat de organizatia internationala profesionala Society of Exploration Geophysicists (SEG).

In cadrul celor doua zile, studentii implicati au participat la cursuri teoretice si practice, sesiuni de lucru pe echipe de prelucrare avansata a datelor geofizice si sesiuni de discutii avansate pentru interpretarea integrata a rezultatelor obtinute si a unui set de date geologice oferite de organizatori.

Metodele abordate au fost cele specifice prospectiunilor geofizice seismice, electrice, magnetometrice si georadar. Datele utilizate au fost originale, inregistrate in cadrul etapei de achizitie a prezentului proiect din lunile iulie si august 2010. Au participat 32 studenti, avand nivele de pregatire diferite: de la anul II licenta, provenind de la specializarile geofizica, inginerie geologica (a resurselor) si geologie, pana la master.

Propus prima data in primavara anului 2009, proiectul "Geophysical Investigations in the Polluted Mining Area of Zlatna, Romania" a primit aprobarea de finantare in martie 2010 din partea Fundatiei SEG. Acesta face parte din programul "Geoscientists Without Borders" (GWB) si este implementat de catre Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti, in colaborare cu Societatea Romana de Geofizica.

Proiectul se desfasoara de-a lungul unei perioade de un an, avand ca data de finalizare 10 iulie 2011, iar aria de implementare este reprezentata de lunca Ampoiului, intre localitatile Zlatna si Ampoita, judetul Alba. Aliniindu-se la principiile si ambitiile programului GWB, proiectul isi propune sa aduca prin intermediul geo-stiintelor un beneficiu umanitar direct unui grup social supus unor probleme severe, nerezolvabile in conditiile socio-economice actuale.

Sursa: Unibuc