studentie.ro  »  Cariera  »  Dezvoltare  »  Salariul minim pe economie va fi majorat in toamna, dar si in ianuarie 2024. Cu cati bani vor ramane "in mana" romanii?

Salariul minim pe economie va fi majorat in toamna, dar si in ianuarie 2024. Cu cati bani vor ramane "in mana" romanii?

2/204457
calendar_month 21 Iul 2023, 16:02

Romanii care sunt platiti cu salariul minim pe economie vor beneficia de doua majorari, prima in toamna, iar urmatoarea la inceputul anului 2024. Este decizia anuntata de Guvern. Anul viitor, salariul minim brut ar trebui sa atinga pragul de 3750 de lei. In buzunarul romanilor va ajunge insa putin peste jumatate din aceasta suma, restul se duce pe impozit si contributii. Romania este fruntasa la impozite pe salarii si contributii, fata de alte tari unde taxele sunt si de trei ori mai mici. Daca adaugam pe lista si cresterile de preturi, majorarea accizei la anumite produse si cresterea ratelor la credite, romanii nu vor simti aproape deloc majorarea salariului.

Cati bani vor ajunge in buzunarul romanilor dupa cele doua majorari?

Desi majorarea salariului minim suna bine, exprimata in brut, aproximativ 750 de lei in plus in decurs de cinci luni, intre septembrie 2023 si ianuarie 2024, in realitate, romanii se vor bucura de o suma mult mai mica. Cresterea se aplica la salariul brut, iar romanii traiesc zi de zi din ce le ramane dupa plata taxelor catre stat: impozit si contributii.

Astfel, salariul minim din Romania va fi majorat de la 1 septembrie 2023 si va ajunge la 3300 de lei brut, ceea ce inseamna 1981 de lei net. Practic de la 1898 de lei in prezent, cat ramane salariul net vor avea 1981 de lei. Nici macar 100 de lei in plus.

De la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut va ajunge la 3750 de lei. Totusi, romanul platit cu salariul minim pe economie va ramane la final de luna cu 2231 de lei. astfel, desi vorbim de o majorare de 750 de lei in urmatoarele luni, la salariul brut, romanii se vor bucura doar de 333 de lei in plus in fiecare luna. Asta pentru ca avem cele mai mari impozite pe salarii din UE.

Iata un calcul realizat la nivelul salariului minim pe economie actual:


Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro